Siirry pääsisältöön

Markku Toivonen - Kunnanhymyilijä ja muita unelmavirkoja


Markku Toivonen
Kunnanhymyilijä ja muita unelmavirkoja
Savukeidas, 2014

"Markku Toivosen uusi satiirikokoelma kertoo Unionin perukoilla sijaitsevasta merkillisestä valtakunnasta, jossa totisesti riittää työtä: yksi kaivaa kuopan ja täyttää sen saman tien, toinen tähyilee taivaalle päivät pitkät ja kolmas muistuttaa ohikulkijaa siitä, miten tärkeää on seksin uuttera harjoittaminen.
Kunnanhymyilijä ja muita unelmavirkoja jatkaa kehutun Ihmisenveistäjien (2011) linjalla kulttuurisatiiria, jossa hulvattomuus ja raju kritiikki lyövät kättä."
Markku Toivosen uusin kirja Kunnanhymyilija ja muita unelmavirkoja osuu julkaisuajankohdaltaan juuri oikeaan hetkeen. Joka puolelta laitetaan ihmisiä työvoimatoimistojen jonoihin odottamaan uutta työtä, jota ei tämän valtion viraston puolesta kuitenkaan suurimmalle osalle tule. Onneksi pelastus on Ministeriö, joka on luonut oivan nipun uusia ammattivirkoja työllistämään näitä kilometritehtaalle joutuneita ahkeria ihmisiä.
Miltä kuulostaisi työskennellä mm. Virallisena Poropeukalona,  Työnkarttajana, Lihavien Sakottajana tai Tarkastajan Tarkastajana. Näistä viroista sinulle vielä maksettaisiin, ainakin kohtuullinen korvaus. 
Toivosen käyttämä kieli kirjassa on pistävää ja tarkkaa, ja se saa suupielet nousemaan ylöspäin, vaikka tekstien mukaan kaikki virat ei olisikaan mitään unelmahommia, mutta jos niistä maksetaan palkkaa niin joku niitä voisi tehdäkin. Vai miltä kuulostaa tällainen työnkuva: 
"Viranhaltija päivystää vilkkaalla paikalla, kuten kadunkulmassa, tienristeyksessä tai tavaratalon edustalla. Hän katsoo jokaista kohtaamaansa olentoa silmiin ja hymyilee rohkaisevasti. Jos joku tulee juttusille, päivystäjä hymyilee entistäkin leveämmin sanomatta mitään - korkeintaan hän hieroo kämmeniään ja virnistää ujosti." 
Tämä kuvaus on kirjannimessäkin oleva Kunnanhymyilijä.
Kirjaan kannattaa tutustua, sitä ei kannata ottaa täysin vakavasti, mutta kun luet sitä saatat huomata, että jopa sinä itse voisit tehdä näitä ammatteja, ainakin osa-aikaisesti.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…