Siirry pääsisältöön

Markku Toivonen - Kunnanhymyilijä ja muita unelmavirkoja


Markku Toivonen
Kunnanhymyilijä ja muita unelmavirkoja
Savukeidas, 2014

"Markku Toivosen uusi satiirikokoelma kertoo Unionin perukoilla sijaitsevasta merkillisestä valtakunnasta, jossa totisesti riittää työtä: yksi kaivaa kuopan ja täyttää sen saman tien, toinen tähyilee taivaalle päivät pitkät ja kolmas muistuttaa ohikulkijaa siitä, miten tärkeää on seksin uuttera harjoittaminen.
Kunnanhymyilijä ja muita unelmavirkoja jatkaa kehutun Ihmisenveistäjien (2011) linjalla kulttuurisatiiria, jossa hulvattomuus ja raju kritiikki lyövät kättä."
Markku Toivosen uusin kirja Kunnanhymyilija ja muita unelmavirkoja osuu julkaisuajankohdaltaan juuri oikeaan hetkeen. Joka puolelta laitetaan ihmisiä työvoimatoimistojen jonoihin odottamaan uutta työtä, jota ei tämän valtion viraston puolesta kuitenkaan suurimmalle osalle tule. Onneksi pelastus on Ministeriö, joka on luonut oivan nipun uusia ammattivirkoja työllistämään näitä kilometritehtaalle joutuneita ahkeria ihmisiä.
Miltä kuulostaisi työskennellä mm. Virallisena Poropeukalona,  Työnkarttajana, Lihavien Sakottajana tai Tarkastajan Tarkastajana. Näistä viroista sinulle vielä maksettaisiin, ainakin kohtuullinen korvaus. 
Toivosen käyttämä kieli kirjassa on pistävää ja tarkkaa, ja se saa suupielet nousemaan ylöspäin, vaikka tekstien mukaan kaikki virat ei olisikaan mitään unelmahommia, mutta jos niistä maksetaan palkkaa niin joku niitä voisi tehdäkin. Vai miltä kuulostaa tällainen työnkuva: 
"Viranhaltija päivystää vilkkaalla paikalla, kuten kadunkulmassa, tienristeyksessä tai tavaratalon edustalla. Hän katsoo jokaista kohtaamaansa olentoa silmiin ja hymyilee rohkaisevasti. Jos joku tulee juttusille, päivystäjä hymyilee entistäkin leveämmin sanomatta mitään - korkeintaan hän hieroo kämmeniään ja virnistää ujosti." 
Tämä kuvaus on kirjannimessäkin oleva Kunnanhymyilijä.
Kirjaan kannattaa tutustua, sitä ei kannata ottaa täysin vakavasti, mutta kun luet sitä saatat huomata, että jopa sinä itse voisit tehdä näitä ammatteja, ainakin osa-aikaisesti.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…

Marja Aarnipuro - Maakellarin salaisuus

Marja Aarnipuro Maakellarin salaisuus Crime Time, 2017

Marja Aarnipuro on helsinkiläinen toimittaja, Apu-lehden päätoimittaja. Tietojen mukaan hän on myös avovaimo, aikuisten lasten äiti ja Osku-koian emäntä. Hän tykkää rentoutua maalaismaisemissa, juoksee, nyrkkeilee ja vietää liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa. Aiemmin Aarnipuro on kirjoittanut kiiteltyjä teoksia, jotka käsittelevät rintasyöpää, mutta nyt Aarnipuro tekee loikkauksen dekkarimaailmaan ja toivottavasti hän pysyy siellä kauan, unohtamatta kuitenkaan kirjoittaa kirjoja asioista jotka koskettavat montaa suomalaista naista.
Aarnipuro aloittaa Maakellarin salaisuus kirjallaan dekkarisarjan Kaarina Riikonen ratkaisee. Ja aloitaakin sen täydellisesti. Aarnipuro marssittaa dekkarigenreen uuden hahmon, Kaarinan, joka kirjailijan tapaan toimii toimittajana. Eräänä päivänä Viikko-lehden toimittaja Kaarina löytää oman kesäpaikkansa maakellarista surmatun miehen. Mikä voisikaan olla toimittajalle parempi jutun paikka kun ruumis j…