Siirry pääsisältöön

Markku Toivonen - Kunnanhymyilijä ja muita unelmavirkoja


Markku Toivonen
Kunnanhymyilijä ja muita unelmavirkoja
Savukeidas, 2014

"Markku Toivosen uusi satiirikokoelma kertoo Unionin perukoilla sijaitsevasta merkillisestä valtakunnasta, jossa totisesti riittää työtä: yksi kaivaa kuopan ja täyttää sen saman tien, toinen tähyilee taivaalle päivät pitkät ja kolmas muistuttaa ohikulkijaa siitä, miten tärkeää on seksin uuttera harjoittaminen.
Kunnanhymyilijä ja muita unelmavirkoja jatkaa kehutun Ihmisenveistäjien (2011) linjalla kulttuurisatiiria, jossa hulvattomuus ja raju kritiikki lyövät kättä."
Markku Toivosen uusin kirja Kunnanhymyilija ja muita unelmavirkoja osuu julkaisuajankohdaltaan juuri oikeaan hetkeen. Joka puolelta laitetaan ihmisiä työvoimatoimistojen jonoihin odottamaan uutta työtä, jota ei tämän valtion viraston puolesta kuitenkaan suurimmalle osalle tule. Onneksi pelastus on Ministeriö, joka on luonut oivan nipun uusia ammattivirkoja työllistämään näitä kilometritehtaalle joutuneita ahkeria ihmisiä.
Miltä kuulostaisi työskennellä mm. Virallisena Poropeukalona,  Työnkarttajana, Lihavien Sakottajana tai Tarkastajan Tarkastajana. Näistä viroista sinulle vielä maksettaisiin, ainakin kohtuullinen korvaus. 
Toivosen käyttämä kieli kirjassa on pistävää ja tarkkaa, ja se saa suupielet nousemaan ylöspäin, vaikka tekstien mukaan kaikki virat ei olisikaan mitään unelmahommia, mutta jos niistä maksetaan palkkaa niin joku niitä voisi tehdäkin. Vai miltä kuulostaa tällainen työnkuva: 
"Viranhaltija päivystää vilkkaalla paikalla, kuten kadunkulmassa, tienristeyksessä tai tavaratalon edustalla. Hän katsoo jokaista kohtaamaansa olentoa silmiin ja hymyilee rohkaisevasti. Jos joku tulee juttusille, päivystäjä hymyilee entistäkin leveämmin sanomatta mitään - korkeintaan hän hieroo kämmeniään ja virnistää ujosti." 
Tämä kuvaus on kirjannimessäkin oleva Kunnanhymyilijä.
Kirjaan kannattaa tutustua, sitä ei kannata ottaa täysin vakavasti, mutta kun luet sitä saatat huomata, että jopa sinä itse voisit tehdä näitä ammatteja, ainakin osa-aikaisesti.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Vuosi 2018 parhaat kirjat

Vuoden parhaimmat kirjat top 10
Karl Ove Knausgård - Poissa päiväjärjestyksestä, Like
Ilkka Auer - Domowik, Haamu kustannus
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Katariina Vuori - Erään tapon tarina, Like
Hanna Velling - Kirjosieppo, Bazar
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Tapani Bagge - Miehet asialla, Aviador
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
JP Koskinen - Huhtikuun hiipuva rakkaus, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, AviadorParhaimmat dekkarit Top 5
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Marja Aarnipuro - Ikäneidon testamentti, Crime Time
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, Aviador


Parhain Scifi -kirja
Lars Wilderäng - Tähtikirkas, Jalava