Siirry pääsisältöön

Ilkka Enkenberg - Suomalaiset sotasankarit


Ilkka Enkenberg
Suomalaiset sotasankarit
2014, Readme


20 Suomalaista, joiden sisu ja urheus jättivät unohtumattoman jäljen Suomen historiaan.

Kirjassa on mukana tuttuja nimiä kähes kaikista sotakirjoista, mutta myös ennestään tuntemattomampia sotilaia, Suomen puolustajia. Kirja esittelee hienosti kronologisesti 1800 -luvulta lähtien aina nykypäivään vuosien tapahtumia, sekä mukana kirjassa olevien henkilöiden, sotilaiden, historiaa. Sitä miten he liittyvät Suomen sotahistoriaan.

Mukana kirjassa on itseoikeutetusti lähes kaikille tutut sotilaat, kuen C.G. Mannerheim, Simo Häyhä, Onni Palaste ja Ilmari Juutilainen. Kaikki he tekivät erilaisetn historian Suomen sodissa.

Niistä tuntemattomimmisa tunnetuin lienee Väinö Linna, joka osallistui jatkosotaan. Hän kirjoitti menestyskirjansa Tuntematon Sotilas, silloin vielä ei niin perinteisestä näkökulmasta, nimittäin normaalin rivimiehen perspektiivistä katsotuna.

Mukana kirjassa on myös historiallisesti merkittäviä tapauksia, joita tuodan esille. Yksi tälläinen on ns. tapaus Kaleva. Kaleva oli matkustajakone joka katosi 14.6.1940, se liikennöi Helsingin ja Tallinnan välillä. Kun kone katsoi määrättiin Ilmari Juutilainen tiedustelemaan tapausta ja ottamaan selvää sotilaallisesta liikenteestä merellä. Juutilainen tapasikin matkallaan sukellusveneen ja kun hän lähti syöksymään sitä kohti ja odotti että veneessä tykit liikahtaisi jotta voisi ampua, niin ei kuitekaan tapahtunut ja Juutilainen hyvästeli sukellusveneen. Paluumatkalla hän kohtasi pari Neuvostoliittolaista lentovenettä, joiden hän oletti ensin olevan Suomen aluevesillä muta näin ei ollut, joten nekin sai jäädä rauhaan. Myöhemmin selvisi, että Kalevan oli ampunut alas pari Neuvostoliiton pommikonetta jotka toteutivat liiankin tarkasti Baltian saarto nimellä toimivaa operaatiota.

Kirjassa on paljon uutta kerrottuna Suomen sotahistoriasta ja on näin hyvä oppikirja, josta saa nopeasti selvillä Suomen sotahistoriaa tiivistettynä pakettina 1800 luvulta lähtien. Monikan ei varmaan muista koulussa opetettuja asioita Suomen sodista, mutta tämä kirja tuo hyvin muistiin paljon sitä koulussa opittua, sekä paljon uutta ja varmaan antaa kipinän lukea ja tutustua lisää suomalaiseen sotakirjallisuuteen jonka ehdottomasti kärkeen tämä kirja menee juurikin sen vuoksi, että se ei sisällä puuduttavaa tekstiä eikä liikaa sitä samaa tietoa jota jokainen kirja pitää sisällään.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Lars Wilderäng - Tähtikirkas

Lars Wilderäng Tähtikirkas Jalava, 2017

TÄMÄ KIRJA POMPPAA YHDEKSI VUODEN 2018 PARHAIMMAKSI KIRJAKSI, TÄHTIKIRKKAASTI!

Lars Wilderängin Tähtikirkas oli mahtava yllätys. Tartuin kirjaan sattumalta, ja nyt odotellaan innolla koska trilogian seuraavat osat ilmestyvät. Kirjahan kertoo sen mikä meidän aika monen päässä varmaan pyörii: Mitä jos kaikki sähkölaitteet lakkaisi toimimasta, ei olisi sähköä.


Kirjan tarina tarjoaa kaaosta kaaoksen perään. Wilderäng tarjoaa lukijalle lähes viisisataa sivua jännittävää luettavaa. Tarinaa seurataan useamman henkilön näkökulmasta ja se luo tarinalle uskottavan, mahtavan tunnelman. Wilderäng ei myöskään pelkää kertoa niitä kovinpia hetkiä joita tällainen katastrofi voi aiheuttaa perheessä.

Kirjan tarina sijoittuu mielenkiintoisesti Ruotsiin, eikä Amerikkaan josta on totuttu saamaan useampiakin tämänkaltaisia maailmanlopputarinoita, mutta ruotsalainen kirjailija vetää pitemmän korren ja tekee kirjasta tyylikkään kokonaisuuden.

Kirja on jaettu neljään osaan.…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…