Siirry pääsisältöön

Ilkka Enkenberg - Suomalaiset sotasankarit


Ilkka Enkenberg
Suomalaiset sotasankarit
2014, Readme


20 Suomalaista, joiden sisu ja urheus jättivät unohtumattoman jäljen Suomen historiaan.

Kirjassa on mukana tuttuja nimiä kähes kaikista sotakirjoista, mutta myös ennestään tuntemattomampia sotilaia, Suomen puolustajia. Kirja esittelee hienosti kronologisesti 1800 -luvulta lähtien aina nykypäivään vuosien tapahtumia, sekä mukana kirjassa olevien henkilöiden, sotilaiden, historiaa. Sitä miten he liittyvät Suomen sotahistoriaan.

Mukana kirjassa on itseoikeutetusti lähes kaikille tutut sotilaat, kuen C.G. Mannerheim, Simo Häyhä, Onni Palaste ja Ilmari Juutilainen. Kaikki he tekivät erilaisetn historian Suomen sodissa.

Niistä tuntemattomimmisa tunnetuin lienee Väinö Linna, joka osallistui jatkosotaan. Hän kirjoitti menestyskirjansa Tuntematon Sotilas, silloin vielä ei niin perinteisestä näkökulmasta, nimittäin normaalin rivimiehen perspektiivistä katsotuna.

Mukana kirjassa on myös historiallisesti merkittäviä tapauksia, joita tuodan esille. Yksi tälläinen on ns. tapaus Kaleva. Kaleva oli matkustajakone joka katosi 14.6.1940, se liikennöi Helsingin ja Tallinnan välillä. Kun kone katsoi määrättiin Ilmari Juutilainen tiedustelemaan tapausta ja ottamaan selvää sotilaallisesta liikenteestä merellä. Juutilainen tapasikin matkallaan sukellusveneen ja kun hän lähti syöksymään sitä kohti ja odotti että veneessä tykit liikahtaisi jotta voisi ampua, niin ei kuitekaan tapahtunut ja Juutilainen hyvästeli sukellusveneen. Paluumatkalla hän kohtasi pari Neuvostoliittolaista lentovenettä, joiden hän oletti ensin olevan Suomen aluevesillä muta näin ei ollut, joten nekin sai jäädä rauhaan. Myöhemmin selvisi, että Kalevan oli ampunut alas pari Neuvostoliiton pommikonetta jotka toteutivat liiankin tarkasti Baltian saarto nimellä toimivaa operaatiota.

Kirjassa on paljon uutta kerrottuna Suomen sotahistoriasta ja on näin hyvä oppikirja, josta saa nopeasti selvillä Suomen sotahistoriaa tiivistettynä pakettina 1800 luvulta lähtien. Monikan ei varmaan muista koulussa opetettuja asioita Suomen sodista, mutta tämä kirja tuo hyvin muistiin paljon sitä koulussa opittua, sekä paljon uutta ja varmaan antaa kipinän lukea ja tutustua lisää suomalaiseen sotakirjallisuuteen jonka ehdottomasti kärkeen tämä kirja menee juurikin sen vuoksi, että se ei sisällä puuduttavaa tekstiä eikä liikaa sitä samaa tietoa jota jokainen kirja pitää sisällään.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…