Siirry pääsisältöön

Marko Hautala - Kuokkamummo


Kuokkamummo on Marko Hautalan Kuudes kirja ja ehdottomasti, Markon, tämän hetkisen ura parhain. Marko Hautala nousee kirjan myötä uransa huipulle, ja jos asiaa voisi katsella kansainvälisellä tasolla niin heippa Stephen King ja Dean Koontz, juoskaa lujaa sillä Marko Hautala tulee rytinällä kuokka kädessä.

Kuokkamummo on alunperin vaasalainen urbaanilegnda, jonka olemassa olosta tiedetään jotain, mutta ei tarpeeksi, mutta nyt vaasalainen Marko Hautala on kirjoittanut tarinan tästä luokkaa heiluttavasta mummosta, tarina voi olla totta, sen voi jokainen itse päättää kun on kirjan lukenut. Kirja kannattaa ehdottomasti lukea.

Hautala on onnistunut kirjoittamaan niin täysiverisen kauhuromaanin kuin vain voi tehdä. Ja parasta kauhuahan on se mitä ei näe, vaan sen tuntee jossain tuolla syvällä ytimissä. Jo pelkästään kirjan kansi antaa hyvän kuvan mitä tuleman pitää, hiipivää kauhua, kauheaa mummoa. Kirja on vauhdikas, viihdyttävä, pelottavakin tietyllä tapaa.

Kirjassa Maisa aloittaa tutkimukset väitöskirjaansa varten ja kohteena on tietenkin tarinat jotka koskevat Kuokkamummoa, mutta kun tarpeeksi syvältä kaivelee ja toisten asioihin sotkeutuu niin hän ei voi aavistaa millaisen tapahtumaketjun hän laukaisee. Sagal Yusuf on yksi tarinan päähenkilöistä, joka on mukana niinsanotussa Kuokkamummokultissa. Takautumat joita kirjassa on, tuovat lisäväriä ja syvennystä tarinaan ja ne on osittain yksi kauhun lisäämistapa.

Kirjan ehkä mielenkiintoisin ja muistettavin hahmo kaikkien muiden ohella on Kalastaja, joka yrittää pitää uteliaat poissa von Bondorffien huvilalta. Kalastaja uistelee pääasissa kaloja, mutta myös koiria ja ihmisiä unohtamatta. Kuin myös näissä Kalastajan tapauksissa, niin muissakin Hautala on osannut kertoa hienosti kauhuasioita fiilispohjalta, miten sen tuntee, ei miten sen näkee.

Varmaan jokaisen meidän kotipitäjässä on hahmo tai hahmoja, joista voisi kirjoittaa kirjan, ja jokainen voi keksiä sellaisia itsekin ihan kadulla kulkevista ihmisistä, joita näkee päivittäin. Mulle itselle tälläisiä hahmoja on mm. Arpamies, joka joka päivä käy ostamassa R-kioskilta arvan, valkohanskamies, mies joka kulkee aina valkoiset hanskat kädessä, tosin häntä ei ole nyt näkynyt hetkeen, sitten on kyyrypappa, joka potkuttelee rollaattorilla selkäkyyryssä, unohtamatta tietenkään pillipiiparia joka aina kesäisin sulostuttaa meitä naapuritalon terassilla pillimusiikilla. Nämäkin voi olla joskus ns. urbaanilegendoja, jotka on olemassa mutta niiden olemassa oloa ei moni tiedä.

Marko Hautala on tehnyt viime vuosien kauheimman kirjan ja seuraavalle Hautalan kirjalle on erittäin suuret odotukset, voi vielä laittaa paremmaksi?

Ellei Kuokkamummo valloita Amerikkaa, niin vika on heissä, ei Hautalassa."Te mietitte, mitä Kuokkamummo tekee. Kuokkamummo tappaa lapsia. Se on vanha kuin meri ja taivas. Se hiipii rantametsissä ja niiden isojen kivien välissä ja kaatuneiden puiden takana. Paljain laihoin varpain se menee kuin minkki. Ja jokainen, joka käy sen talon pihalla ilman lupaa, joko kuolee tai tulee hulluksi. Se odottaa, että joku liikaa kiroillut jää joukosta jälkeen, kuselle tai tekstaamaan tai katsomaan perhosta tai pelastamaan linnunpoikaa. Se odottaa, että sille käännetään selkä. Se humauttaa kuokan lapaluiden väliin niin, että ilmat menee pihalle ja jaloista häviää tunto."

Marko Hautalan teokset:

2014 Kuokkamummo
2013 Unikoira
2011 Torajyvät
2009 Käärinliinat
2008 Itsevalaisevat
2002 Kirottu maa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…