Siirry pääsisältöön

Stephen King - Mitä enemmän verta

 


Stephen King

Mitä enemmän verta

Tammi, 2021


Stephen King on parhaimmillaan lyhyissä tarinoissa, minulle ne ovat alle 100 sivun tarinat joita tämä kirja sisältää kolme ja sitten on yksi yli 150 sivun novelli. 


Kirjan aloittaa Herra Harriganin puhelin niminen tarina, jota voidaan pitää hyvin klassisena kostotarinana haudan takaa. Tarinassa on pieni poika joka palkkautuu Harriganille yhdeksänvuotiaana tekemään pieniä kotitöitä, palkkioksi Craig saa vuosittain neljä kertaa kirjekuoren joka sisältää raaputusarvan. Ystävänpäivä, kiitospäivä, joulu ja syntymäpäivä on tällaiset juhlapäivät kun Harrigan päättää valkita avuliaan pojan joka myöhemmin tarinan edetessä kasvaa mutta Harriganin lahjat eivät. Kun Craig haluaa puolestaan palkita vanhan miehen kännykällä muuttuu myös Harriganin elämä kun hän huomaa kuinka hyödyllinen kapine tuo puhelin voikaan olla.


Toinen tarina, Chuckin elämä, liittyy myös tekniikkaan nimittäin aikaan kun Internet lopetti toiminnan. Tähän novelliin King on rakentanut hyvin nerokkaan ja yllätävän lähestymistavan, hän on jakanut tarinan kolmeen eri näytökseen ja sijoitellut ne hieman, sanotaan, oudosti mutta kun tarina on luettu tulet huomaamaan että tämä maailmanloppua enteilevä tarina on nerokas. Ja ei ole mikään ihme, että jossain oli maininta että juuri tämä Chuckin elämä -niminen novelli tulee nousemaan hyvin korkealle kun listataan Stephen Kingin kaikki novellit joita lienee ainakin parisen sataa.

Kolmas tarina, Mitä enemmän verta, kokoelman nimikkonovelli, ja joka olisi hyvin voitu julkaista jopa omana itsenäisenä pienoisromaanina. Yksi syy tähän on tarinan päähenkilö, joka on tuttu Mersumies -trilogiasta, nimittäin Holly Gibnes. Teemalaan kuljetaa jälleen erilaisten medioiden parissa, tällä kertaa televisiomaailmassa. Mutta olisin jättänyt tämän pois tästä kokoelmasta ja julkaissut tämän itsenäisenä kirjana ja laittanut tämän tilalle jonkun 'lyhyemmän' novellin kuin tuplasti muita pidemmän. Tekstin pituudestakin voidaan päätellä, että tämä on Kingin lempilapsia joten miksei omana tarinana?


Kirjan päättää novelli nimeltään Rotta. Tarinan päähenkilö on opettaja Drew. Hänellä on unelma kirjoittaa kokopitkä romaani mutta tähän saakka hänen rahkeet ovat riittäneet vain lyhyisiin novelleihin. Hän vetäytyy syrjäiselle mökille kirjoittamaan ja koska paine on kova ja terveyskään ei ole enää mikään nuorenmiehen hän pääty klassiseen sielun myymiseen paholaiselle -kauppaan. Ja koska kaupassa on aina myös se negatiivinen puoli menettää Drew vanhan menttorinsa, joka on iältään on vanha joten menetystä Drew ei pidä kovin suurena, se on lähinnä menetys joka oli pakko kokea, mutta viekö tämä 'Rotta' vielä jotain muutakin?


Kokonaisuutena Kingin kirja on hyvä kokonaisuus, sisältäen mainioita novelleja joista ei ihan se Kingin kauhu paista läpi, mutta kauhu on parasta kun se ei suoraan tule esiin vaan se hiipii vähitellen mieleesi ehkä sitten kun muistelet näitä novelleja. Ja ehdottomasti Mitä enemmän verta -novelli omaksi teokseksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru

Jaakko Melentjeff - Hukkuneet

Jaakko Melentjeff Hukkuneet Atena, 2017 Vahva esikoisdekkari Jaakko Melentjeff edustaa uutta, nousevaa suomalaista dekkaripolvea. Hänen esikoidekkarinsa Hukkuneet tapahtumat sijoittuvat laajalle alueelle Pohjoimaissa, eli viitteitä kansainväliseen hakuisuuteen on havaittavissa. Olen monesti kaivannut kirjoittaessani suomalaisista dekkareista, että miksi niissä ei ole yritystä kansainvälisyyteen, mutta nyt on. Melentjeffin dekkari Hukkuneet on juuri sellainen, jolta voi odottaa jonkinmoinsta läpimurtoa ainakin Pohjoismaissa. Melentjeff on onnistunut kirjoittamaan kansainväliselläkin tasolla mitattuna kelpo trillerin, hänen tyylinsä kirjoittaa tarjoaa sellaisen koukun johon jää kiinni, ja vaikka osittain kirjan juoni osoittautuu erittäin monisäikeiseksi ja henkilögalleria monipäiseksi pysyy Melentjeffin dekkari kuosissa erittäin hyvin, eikä sen vetovoima päästä otteestaan. Onko sitten jatkoa luvassa Hukkuneille? Toivottavasti on, koska kirjailijan luoma henkilöga