Siirry pääsisältöön

Marjo Kaartinen - Spiritistinen istunto

 


Marjo Kaartinen
Spiritistinen istunto
SKS, 2020

Hämärässä salissa on asetuttu piiriksi. Jännittynyt seurue on kokoontunut spiritistiseen istuntoon. Elizabeth d'Esperance saapuu paikalle viimeisenä. Aika tuntuu pysähtyvän.

1800-luvun loppu, fin-de-siecle, oli kiihkeää vaihtoehtoisen hengellisyyden ja okkultismin aikaa. Eurooppa Suomea myöten janosi esoteerista tietoa, mysteereitä ja magiaa. Spiritistiset istunnot keräsivät suuria yleisöjä, ja niistä puhuttiin kaikkialla.

Helsingissä vieraili loppuvuodesta 1893 maineikas Madame d'Esperance, ja koko Suomi kuhisi kuuluisan meedion mystisistä istunnoista. Salien pimeydessä oli vaeltanut valkeita henkiä, ja monet olivat nähneet kuolleiden rakkaidensa hahmon.

Keitä nämä salaperäiset meediot olivat ja mistä he tulivat? Mitä spiritistisissä istunnoissa tapahtui, ja millaista esoterian ja okkultismin kulta-aika Suomessa oli?


Spiritistinen istunto -kirjaa voidaan pitää sen sisällön vuoksi myös kahden kuuluisan "meedion" Madame d'Esperancen sekä Faustinus Capriellon eräänlaisen henkisen elämäkerran. Kirjailija on tehnyt hyvin tarkkoja taustatutkimuksia käyttäen kymmeniä sanomalehtiä ja arkistojen kätköjä hyväkseen saadakseen kasaan erittäin laadukkaan tietokirjan näistä kahdesta ristiriitaisestakin henkilöstä. Luettuani kirjan tulee mieleen asia, että voiko tämäntyyppiseen toimintaan luottaa täysillä? Ehkä ei, vaan on hyvä olla omaa maalaisjärkeä mukana, sillä ehkä kaikki ei aina ole sitä miltä se sinulle näytetään. Taidokas taikuri osaa tehdä hyvinkin lähellä sinua tempun, jolla hän saa hetkessä sinut valtaansa ja uskomaan kaiken se mitä hän haluaa sinun uskovan.

Se ero näillä kahdella kuitenkin oli, että Madame d'Esperance ei koskaan paljastanut "temppujaan" kun taas Faustinusta voidaan pitää antispiritistinä, joka näytti "tempun" ja paljasti sen jälkeen miten se tehtiin.

Kirjan henkilöt ovat hämmästyttäneet suomalaisia 1800 -luvun loppupuolella ja saaneet niin ylistäviä vastaanottoja, mutta myös hyvin suuren määrän epäilyksiä osakseen. Liian aktiiviset osallistujat voivat pilata koko "luennan" ja henkienkutsumisen mutta olettaa voi, että tämä on silloinkin ollut suurta viihdettä ja ajankulua sinne osallistuville vaikka totuutta kaikki ovat lähteneet etsimään. Mutta onko se totuus, jos paljatuu että luokse kutsuttu henki ei olekaan se joksika sitä luullan.

Kaikesta huolimatta tämä oli viihdettä ja totta monelle, ainakin niille jotka uskoivat ja heille jotka halusvat lähteä etsimään totuutta hengiltä.

Vaikka kirja paneutuu täysin kahteen ulkomaalaiseen meedioon on se sielti mielenkiintoista luettavaa ja myös samalla osa suomalaista spiritsmi historiaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru

Jaakko Melentjeff - Hukkuneet

Jaakko Melentjeff Hukkuneet Atena, 2017 Vahva esikoisdekkari Jaakko Melentjeff edustaa uutta, nousevaa suomalaista dekkaripolvea. Hänen esikoidekkarinsa Hukkuneet tapahtumat sijoittuvat laajalle alueelle Pohjoimaissa, eli viitteitä kansainväliseen hakuisuuteen on havaittavissa. Olen monesti kaivannut kirjoittaessani suomalaisista dekkareista, että miksi niissä ei ole yritystä kansainvälisyyteen, mutta nyt on. Melentjeffin dekkari Hukkuneet on juuri sellainen, jolta voi odottaa jonkinmoinsta läpimurtoa ainakin Pohjoismaissa. Melentjeff on onnistunut kirjoittamaan kansainväliselläkin tasolla mitattuna kelpo trillerin, hänen tyylinsä kirjoittaa tarjoaa sellaisen koukun johon jää kiinni, ja vaikka osittain kirjan juoni osoittautuu erittäin monisäikeiseksi ja henkilögalleria monipäiseksi pysyy Melentjeffin dekkari kuosissa erittäin hyvin, eikä sen vetovoima päästä otteestaan. Onko sitten jatkoa luvassa Hukkuneille? Toivottavasti on, koska kirjailijan luoma henkilöga