Siirry pääsisältöön

Mikkel Borg Bjergsø & Pernille Pang - Mikkellerin suuri olutkirja


Mikkel Borg Bjergsø & Pernille Pang
Mikkellerin suuri olutkirja
Sammakko, 2016

Mikkellerin suuri olutkirja on tyylikäs ja tuhti tietopaketti oluesta. Teoksen avulla opit panemaan laadukasta ja maistuvaa olutta kotikeittiössäsi. Pääset lukemaan raaka-aineista, maltaiden rouhinnasta, mäskäämisestä, keittämisestä, humalan lisäämisestä, oluen käymisestä, kypsyttämisestä ja pullottamisesta. Kirja kuljettaa sinut askel askeleelta läpi koko valmistusprosessin. Kotisi on panimo ja sinä toimit panimomestarina! Reseptiosiosta löytyy yli 30 oluen valmistusohjeet, joiden avulla loihdit vaikkapa helppoa, mutta herkullista pale alea tai hieman haastavampia barley winea, savustoutia tai belgialaista wild alea. Mikkellerin suuri olutkirja alkaa tarinalla tanskalaisen olutfriikin Mikkel Borg Bjergsøn matkasta maailmankuuluksi haamupanimomestariksi. Teos kertoo oluen historiasta, 1990-luvulla alkaneesta ja tällä vuosituhannella jatkuneesta olutvallankumouksesta, eri oluttyypeistä aina vaaleista pilsnereistä tummiin stouteihin sekä oluen suhteesta ruokaan. Kirjan kruunaavat huippukokkien laatimat ruokaohjeet hyvän oluen ja hyvän ruoan ystäville.

Mikkellerin suuri olutkirja on pieni tarina miehestä, joka teki harrastukestaan menestyksekkään työn. Tässä kirjassa hän jakaa neuvojaan ja tarinoitaan meille oluen harrastajille ja niille, jotka muuten vain ovat kiinnostuneet tästä upeasta juomasta. Moni luulee, että olut on vain olut, mutta se ei ole sitä. Olutta pitää tehdä suurella sydämellä ja tunteella tai se menee pieleen. Oluen tekijän, eli panijan, pitää olla huolellinen ja ennenkuin saavuttaa sen juuri halutun tyylisen oluen voi joutua tekemään useamman eri variaation ja useimmiten vasta pieleenmenneiden yritysten kautta saavutat sen juuri oikean halutun oluttyypin.

Olut on yhtä mielenkiintoinen maisteltava kuin viini, oikeastaan mielenkiintoisempi, se tarjoaa laajemman skaalan eri makuja, ja kun viinit normaalisti loppuvat reiluun kymmeneen prosenttiin voit saada oluesta jopa yli kuudenkymmenen prosentin maku elämyksen.

Mikkellerin suuressa olutkirjassa sinua opastetaan vaihe vaiheelta hyvän oluen valmistukseen. Siinä neuvotaan laitteet joilla pääset hyvään alkuun mutta jokaisen pitää muistaa, että vasta kun sinulla on kunnon välineet voit panna hyvää olutta, mutta jo perussetillä jonka saa satasen pintaan saat hyvää olutta. Loppujen lopuksi oluen valmistamisessa on kyse omista taidoista ja halusta luoda hyvää olutta. On luotava oikeat olosuhteet, on oltava välineet joilla voi toimia ja ennenkaikkea pitää löytää raaka-aineet joista tehdä. On vain loppujenlopuksi kiinni sinusta itsestäsi millaisen oluet luot ja kuka tietää jos se joskus on kaikkien huulilla, yhtenä maailman parhaimmista oluista aivan kuten kävi Mikkel Borg Bjergsølle. Nyt hän on haluttu luennoitsija ja kouluttaja ja ennenkaikkea oluenharrastajien huulilla oleva nimi, mies jonka nimi takaa laadukkaita oluita.

Sammakko yhdessä suomentaja Elias Lahtisen kanssa on tehnyt hienon työn tuodessaan harrastajien saataville olutkirjan joka on sisällöltään, niin tekstien osalta kuin grafiikan osalta täydellinen olutkirja, käyden läpi vain pienen murto-osan oluesta, mutta ehkä sen tärkeimmän jota sinun pitää tietää.

* * *

Ja kun olet lukenut tämän kirjan voit myös tutustua Sammakon toiseen olut kirjaa, Pane olutta. Kirjan suomentajana on myöes Mikkellerin tapaan Elias Lahtinen

Hyvän oluen paneminen kotona ei vaadi ihmetekoja. Yksinkertaisella välineistöllä valmistettu, kotona pantu olut voi olla yhtä hyvää kuin ammattilaisten valmistama teollinen olut. Henok Fentie ja Karl Grandin, haamupanimo Omnipollon perustajat, kokeilevat laatimiaan reseptejä kotikeittiössään, ja tarjoavat oluidensa valmistusohjeet panimoille laajempaa kaupallista tuotantoa varten. Pane olutta esittelee oluen panon perusteet vaihe vaiheelta. Kirjassa on myös faktatietoa oluen anatomiasta heille, jotka haluavat syventyä oluen saloihin. Kirja sisältää Omnipollon parhaiden oluiden reseptejä, minkä lisäksi teokseen ovat reseptejään antaneet myös Evil Twin Brewing, Sea-Goat Brewing, Brooklyn Brewery sekä Helsingborgs Hembryggargille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Lars Wilderäng - Tähtikirkas

Lars Wilderäng Tähtikirkas Jalava, 2017

TÄMÄ KIRJA POMPPAA YHDEKSI VUODEN 2018 PARHAIMMAKSI KIRJAKSI, TÄHTIKIRKKAASTI!

Lars Wilderängin Tähtikirkas oli mahtava yllätys. Tartuin kirjaan sattumalta, ja nyt odotellaan innolla koska trilogian seuraavat osat ilmestyvät. Kirjahan kertoo sen mikä meidän aika monen päässä varmaan pyörii: Mitä jos kaikki sähkölaitteet lakkaisi toimimasta, ei olisi sähköä.


Kirjan tarina tarjoaa kaaosta kaaoksen perään. Wilderäng tarjoaa lukijalle lähes viisisataa sivua jännittävää luettavaa. Tarinaa seurataan useamman henkilön näkökulmasta ja se luo tarinalle uskottavan, mahtavan tunnelman. Wilderäng ei myöskään pelkää kertoa niitä kovinpia hetkiä joita tällainen katastrofi voi aiheuttaa perheessä.

Kirjan tarina sijoittuu mielenkiintoisesti Ruotsiin, eikä Amerikkaan josta on totuttu saamaan useampiakin tämänkaltaisia maailmanlopputarinoita, mutta ruotsalainen kirjailija vetää pitemmän korren ja tekee kirjasta tyylikkään kokonaisuuden.

Kirja on jaettu neljään osaan.…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…