Siirry pääsisältöön

Mikkel Borg Bjergsø & Pernille Pang - Mikkellerin suuri olutkirja


Mikkel Borg Bjergsø & Pernille Pang
Mikkellerin suuri olutkirja
Sammakko, 2016

Mikkellerin suuri olutkirja on tyylikäs ja tuhti tietopaketti oluesta. Teoksen avulla opit panemaan laadukasta ja maistuvaa olutta kotikeittiössäsi. Pääset lukemaan raaka-aineista, maltaiden rouhinnasta, mäskäämisestä, keittämisestä, humalan lisäämisestä, oluen käymisestä, kypsyttämisestä ja pullottamisesta. Kirja kuljettaa sinut askel askeleelta läpi koko valmistusprosessin. Kotisi on panimo ja sinä toimit panimomestarina! Reseptiosiosta löytyy yli 30 oluen valmistusohjeet, joiden avulla loihdit vaikkapa helppoa, mutta herkullista pale alea tai hieman haastavampia barley winea, savustoutia tai belgialaista wild alea. Mikkellerin suuri olutkirja alkaa tarinalla tanskalaisen olutfriikin Mikkel Borg Bjergsøn matkasta maailmankuuluksi haamupanimomestariksi. Teos kertoo oluen historiasta, 1990-luvulla alkaneesta ja tällä vuosituhannella jatkuneesta olutvallankumouksesta, eri oluttyypeistä aina vaaleista pilsnereistä tummiin stouteihin sekä oluen suhteesta ruokaan. Kirjan kruunaavat huippukokkien laatimat ruokaohjeet hyvän oluen ja hyvän ruoan ystäville.

Mikkellerin suuri olutkirja on pieni tarina miehestä, joka teki harrastukestaan menestyksekkään työn. Tässä kirjassa hän jakaa neuvojaan ja tarinoitaan meille oluen harrastajille ja niille, jotka muuten vain ovat kiinnostuneet tästä upeasta juomasta. Moni luulee, että olut on vain olut, mutta se ei ole sitä. Olutta pitää tehdä suurella sydämellä ja tunteella tai se menee pieleen. Oluen tekijän, eli panijan, pitää olla huolellinen ja ennenkuin saavuttaa sen juuri halutun tyylisen oluen voi joutua tekemään useamman eri variaation ja useimmiten vasta pieleenmenneiden yritysten kautta saavutat sen juuri oikean halutun oluttyypin.

Olut on yhtä mielenkiintoinen maisteltava kuin viini, oikeastaan mielenkiintoisempi, se tarjoaa laajemman skaalan eri makuja, ja kun viinit normaalisti loppuvat reiluun kymmeneen prosenttiin voit saada oluesta jopa yli kuudenkymmenen prosentin maku elämyksen.

Mikkellerin suuressa olutkirjassa sinua opastetaan vaihe vaiheelta hyvän oluen valmistukseen. Siinä neuvotaan laitteet joilla pääset hyvään alkuun mutta jokaisen pitää muistaa, että vasta kun sinulla on kunnon välineet voit panna hyvää olutta, mutta jo perussetillä jonka saa satasen pintaan saat hyvää olutta. Loppujen lopuksi oluen valmistamisessa on kyse omista taidoista ja halusta luoda hyvää olutta. On luotava oikeat olosuhteet, on oltava välineet joilla voi toimia ja ennenkaikkea pitää löytää raaka-aineet joista tehdä. On vain loppujenlopuksi kiinni sinusta itsestäsi millaisen oluet luot ja kuka tietää jos se joskus on kaikkien huulilla, yhtenä maailman parhaimmista oluista aivan kuten kävi Mikkel Borg Bjergsølle. Nyt hän on haluttu luennoitsija ja kouluttaja ja ennenkaikkea oluenharrastajien huulilla oleva nimi, mies jonka nimi takaa laadukkaita oluita.

Sammakko yhdessä suomentaja Elias Lahtisen kanssa on tehnyt hienon työn tuodessaan harrastajien saataville olutkirjan joka on sisällöltään, niin tekstien osalta kuin grafiikan osalta täydellinen olutkirja, käyden läpi vain pienen murto-osan oluesta, mutta ehkä sen tärkeimmän jota sinun pitää tietää.

* * *

Ja kun olet lukenut tämän kirjan voit myös tutustua Sammakon toiseen olut kirjaa, Pane olutta. Kirjan suomentajana on myöes Mikkellerin tapaan Elias Lahtinen

Hyvän oluen paneminen kotona ei vaadi ihmetekoja. Yksinkertaisella välineistöllä valmistettu, kotona pantu olut voi olla yhtä hyvää kuin ammattilaisten valmistama teollinen olut. Henok Fentie ja Karl Grandin, haamupanimo Omnipollon perustajat, kokeilevat laatimiaan reseptejä kotikeittiössään, ja tarjoavat oluidensa valmistusohjeet panimoille laajempaa kaupallista tuotantoa varten. Pane olutta esittelee oluen panon perusteet vaihe vaiheelta. Kirjassa on myös faktatietoa oluen anatomiasta heille, jotka haluavat syventyä oluen saloihin. Kirja sisältää Omnipollon parhaiden oluiden reseptejä, minkä lisäksi teokseen ovat reseptejään antaneet myös Evil Twin Brewing, Sea-Goat Brewing, Brooklyn Brewery sekä Helsingborgs Hembryggargille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Marja Aarnipuro - Ikäneidon testamentti

Marja Aarnipuro Ikäneiden testamentti Crime Time, 2018

Kesän mukavin dekkari
Ikäneidon testamentti jatkaa Kaarina Riikonen -dekkarisarjaa. Kaarina ajautuu jälleen kaikkien sattumusten kautta murhajutun pariin. Samassa kerrostalossa asuva vanha rouva kuolee yllättäin. Hän oli hetkeä aiemmin saanut pahan vatsataudin ja jopa Kaarina syyttä itseään, että oli tartuttanut käynnillään vanhan rouvan.
Käy kuitenkin selväksi, että niin sanottu ikäneito on kuollut, häneen on pumpattu insuliinia. Murhan tekijä oletti, että hän on tehnyt täydellisen rikoksen ja että insuliini jäljet olisi haihtunut vainajan kehosta mutta kävi päinvastoin. Mahdollisia syyllisiä on monia, ja jopa Kaarina itse joutuu ehdokaslistalle kun käy selville, että aiemmin rouvalta saatu ikoni paljastuu tuhansien eurojen arvoiseksi. Mutta onko Kaarinalla sormet pelissä kuoleman kanssa vai onko kuoleman takana sittenkin uskonnolisen järjestön lipevä ihminen, vai joku muu naapureista, vai oliko kuolema sittekin vain onnettomuus …