Siirry pääsisältöön

Mikkel Borg Bjergsø & Pernille Pang - Mikkellerin suuri olutkirja


Mikkel Borg Bjergsø & Pernille Pang
Mikkellerin suuri olutkirja
Sammakko, 2016

Mikkellerin suuri olutkirja on tyylikäs ja tuhti tietopaketti oluesta. Teoksen avulla opit panemaan laadukasta ja maistuvaa olutta kotikeittiössäsi. Pääset lukemaan raaka-aineista, maltaiden rouhinnasta, mäskäämisestä, keittämisestä, humalan lisäämisestä, oluen käymisestä, kypsyttämisestä ja pullottamisesta. Kirja kuljettaa sinut askel askeleelta läpi koko valmistusprosessin. Kotisi on panimo ja sinä toimit panimomestarina! Reseptiosiosta löytyy yli 30 oluen valmistusohjeet, joiden avulla loihdit vaikkapa helppoa, mutta herkullista pale alea tai hieman haastavampia barley winea, savustoutia tai belgialaista wild alea. Mikkellerin suuri olutkirja alkaa tarinalla tanskalaisen olutfriikin Mikkel Borg Bjergsøn matkasta maailmankuuluksi haamupanimomestariksi. Teos kertoo oluen historiasta, 1990-luvulla alkaneesta ja tällä vuosituhannella jatkuneesta olutvallankumouksesta, eri oluttyypeistä aina vaaleista pilsnereistä tummiin stouteihin sekä oluen suhteesta ruokaan. Kirjan kruunaavat huippukokkien laatimat ruokaohjeet hyvän oluen ja hyvän ruoan ystäville.

Mikkellerin suuri olutkirja on pieni tarina miehestä, joka teki harrastukestaan menestyksekkään työn. Tässä kirjassa hän jakaa neuvojaan ja tarinoitaan meille oluen harrastajille ja niille, jotka muuten vain ovat kiinnostuneet tästä upeasta juomasta. Moni luulee, että olut on vain olut, mutta se ei ole sitä. Olutta pitää tehdä suurella sydämellä ja tunteella tai se menee pieleen. Oluen tekijän, eli panijan, pitää olla huolellinen ja ennenkuin saavuttaa sen juuri halutun tyylisen oluen voi joutua tekemään useamman eri variaation ja useimmiten vasta pieleenmenneiden yritysten kautta saavutat sen juuri oikean halutun oluttyypin.

Olut on yhtä mielenkiintoinen maisteltava kuin viini, oikeastaan mielenkiintoisempi, se tarjoaa laajemman skaalan eri makuja, ja kun viinit normaalisti loppuvat reiluun kymmeneen prosenttiin voit saada oluesta jopa yli kuudenkymmenen prosentin maku elämyksen.

Mikkellerin suuressa olutkirjassa sinua opastetaan vaihe vaiheelta hyvän oluen valmistukseen. Siinä neuvotaan laitteet joilla pääset hyvään alkuun mutta jokaisen pitää muistaa, että vasta kun sinulla on kunnon välineet voit panna hyvää olutta, mutta jo perussetillä jonka saa satasen pintaan saat hyvää olutta. Loppujen lopuksi oluen valmistamisessa on kyse omista taidoista ja halusta luoda hyvää olutta. On luotava oikeat olosuhteet, on oltava välineet joilla voi toimia ja ennenkaikkea pitää löytää raaka-aineet joista tehdä. On vain loppujenlopuksi kiinni sinusta itsestäsi millaisen oluet luot ja kuka tietää jos se joskus on kaikkien huulilla, yhtenä maailman parhaimmista oluista aivan kuten kävi Mikkel Borg Bjergsølle. Nyt hän on haluttu luennoitsija ja kouluttaja ja ennenkaikkea oluenharrastajien huulilla oleva nimi, mies jonka nimi takaa laadukkaita oluita.

Sammakko yhdessä suomentaja Elias Lahtisen kanssa on tehnyt hienon työn tuodessaan harrastajien saataville olutkirjan joka on sisällöltään, niin tekstien osalta kuin grafiikan osalta täydellinen olutkirja, käyden läpi vain pienen murto-osan oluesta, mutta ehkä sen tärkeimmän jota sinun pitää tietää.

* * *

Ja kun olet lukenut tämän kirjan voit myös tutustua Sammakon toiseen olut kirjaa, Pane olutta. Kirjan suomentajana on myöes Mikkellerin tapaan Elias Lahtinen

Hyvän oluen paneminen kotona ei vaadi ihmetekoja. Yksinkertaisella välineistöllä valmistettu, kotona pantu olut voi olla yhtä hyvää kuin ammattilaisten valmistama teollinen olut. Henok Fentie ja Karl Grandin, haamupanimo Omnipollon perustajat, kokeilevat laatimiaan reseptejä kotikeittiössään, ja tarjoavat oluidensa valmistusohjeet panimoille laajempaa kaupallista tuotantoa varten. Pane olutta esittelee oluen panon perusteet vaihe vaiheelta. Kirjassa on myös faktatietoa oluen anatomiasta heille, jotka haluavat syventyä oluen saloihin. Kirja sisältää Omnipollon parhaiden oluiden reseptejä, minkä lisäksi teokseen ovat reseptejään antaneet myös Evil Twin Brewing, Sea-Goat Brewing, Brooklyn Brewery sekä Helsingborgs Hembryggargille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru