Siirry pääsisältöön

Anthony Bourdain - Appetites - Ruokahalu


Anthony Bourdain
Appetites - Ruokahalu
Readme, 2017

Tämä on Anthony Bourdainin röyhkeä, raju, omintakeinen ja mahtava tulkinta peruskeittokirjasta.

Bourdain on ravintola-alan ammattilainen, eli hän on viettänyt elämänsä tavallisuuden rajamailla. Hän paiski töitä tavallisten ihmisten rentoutuessa ja vaihtoi vapaalle kun tavalliset ihmiset menivät nukkumaan. Sittemmin hän on (tavallaan) asettunut aloilleen, ja nykyään hän kokkaa maksavien asiakkaiden sijasta läheisilleen. Näiden reseptien puoleen Bourdain kääntyy, kun pyjamabileissä kaivataan pannaritarjoilua tai kun ruokalistalla on väkivallaton perheateria.

Uravuodet ja ruoalle omistettu elämä kuultavat jokaisesta tämän kirjan sanasta. Tässä puhuu mies, joka on julistanut club sandwichin Amerikan viholliseksi ja joka haluaa opettaa Huonon voileivän teorian periaatteet kaikille. Bourdainin jälkiruokafilosofia kuuluu pitkälti näin: Stilton on ainoa vaihtoehto. Tämä on Bourdainin ensimmäinen ruokakirja kymmeneen vuoteen. Se on kuvitettu valokuvin, jotka ovat jollain tapaa sekä kummallisen kauniita että kertakaikkisen irvokkaita. Tämä viihdyttävä kotikokin ruokakirja on aivan omaa luokkaansa.


Anthony Bourdain on New Yorkissa vuonna 1956 syntynyt kirjailija ja kokki. Hän tuli kaikkien tuntemaksi kokiksi ja osittain myös mediapersoonaksi kirjoitettuaan kirjan Kitchen Confidential: Mestarikokin tunnustuksia, joka julkaistin vuonna 2000. Suomalaisille Bourdain on tullut tutuksi mm. Anthony Bourdain maailmalla -ohjelman juontajana. Kyseisessä sarjassa esiteltiin myös Suomessa kuvattu jakso. Bourdain tekee ohjelmia omalla tyylillään, eikä hän halua tuoda esille niistä paikkoja joissa jokainen käy vaan hän haluaa esitellä kunkin kulttuurin omainaisuuksia ja ihmisten omaa ruokakulttuuria.

Appetites kirja on ruokakirjan lisäksi taidekirja. Se sisältää raakoja ja härskejäkin kuvia niin ruoista kuin myös eläimistä joista ruoka on valmistettu. Kirja on jaettu viiteentoist lyhyeen osioon joissa on esitelty Bourdain omien sanojen mukaan ihan tavallisia ruokia, koska hän kertoo myös että resepteissä ei ole mitään innovativiista ja kehottaa jatkamaan ruokakirjan metsästämistä jos haluaa etsiä kulinaarista neroa joka johdattaa resepteillä Luvattuun maahan.

Kirjassa on lukuisia reseptejä, joita jokainen kotikokki voi valmistaa mutta useat reseptit sisältävät ainesosia joita voi olla vaikea etsiä omasta lähimarketista, jonka vuoksi kannattaakin vaikka googlata voiko jonkun reseptissä mainitun raaka-aineen korvata jollain vastaavalla ainesosalla, joka on helpompi löytää.

Anthony Bouradain esittelee kirjassa myös omia mieltymyksiä ruokiin, sekä jakaa ohjeita mikä useimmiten menee pieleen vaikkapa kun haluat tehdä itsellesi hyvän voileivän. Vaikka Bourdain mainitse, että kirja ei tule tarjoamaan kulinaarisia elämyksiä niin uskon, että moni kotikokki saa paljon uutta irti kirjasta kunhan vaan uskaltaa alkaa kokeilemaan Bourdainin reseptejä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Marja Aarnipuro - Ikäneidon testamentti

Marja Aarnipuro Ikäneiden testamentti Crime Time, 2018

Kesän mukavin dekkari
Ikäneidon testamentti jatkaa Kaarina Riikonen -dekkarisarjaa. Kaarina ajautuu jälleen kaikkien sattumusten kautta murhajutun pariin. Samassa kerrostalossa asuva vanha rouva kuolee yllättäin. Hän oli hetkeä aiemmin saanut pahan vatsataudin ja jopa Kaarina syyttä itseään, että oli tartuttanut käynnillään vanhan rouvan.
Käy kuitenkin selväksi, että niin sanottu ikäneito on kuollut, häneen on pumpattu insuliinia. Murhan tekijä oletti, että hän on tehnyt täydellisen rikoksen ja että insuliini jäljet olisi haihtunut vainajan kehosta mutta kävi päinvastoin. Mahdollisia syyllisiä on monia, ja jopa Kaarina itse joutuu ehdokaslistalle kun käy selville, että aiemmin rouvalta saatu ikoni paljastuu tuhansien eurojen arvoiseksi. Mutta onko Kaarinalla sormet pelissä kuoleman kanssa vai onko kuoleman takana sittenkin uskonnolisen järjestön lipevä ihminen, vai joku muu naapureista, vai oliko kuolema sittekin vain onnettomuus …