Siirry pääsisältöön

Anthony Bourdain - Appetites - Ruokahalu


Anthony Bourdain
Appetites - Ruokahalu
Readme, 2017

Tämä on Anthony Bourdainin röyhkeä, raju, omintakeinen ja mahtava tulkinta peruskeittokirjasta.

Bourdain on ravintola-alan ammattilainen, eli hän on viettänyt elämänsä tavallisuuden rajamailla. Hän paiski töitä tavallisten ihmisten rentoutuessa ja vaihtoi vapaalle kun tavalliset ihmiset menivät nukkumaan. Sittemmin hän on (tavallaan) asettunut aloilleen, ja nykyään hän kokkaa maksavien asiakkaiden sijasta läheisilleen. Näiden reseptien puoleen Bourdain kääntyy, kun pyjamabileissä kaivataan pannaritarjoilua tai kun ruokalistalla on väkivallaton perheateria.

Uravuodet ja ruoalle omistettu elämä kuultavat jokaisesta tämän kirjan sanasta. Tässä puhuu mies, joka on julistanut club sandwichin Amerikan viholliseksi ja joka haluaa opettaa Huonon voileivän teorian periaatteet kaikille. Bourdainin jälkiruokafilosofia kuuluu pitkälti näin: Stilton on ainoa vaihtoehto. Tämä on Bourdainin ensimmäinen ruokakirja kymmeneen vuoteen. Se on kuvitettu valokuvin, jotka ovat jollain tapaa sekä kummallisen kauniita että kertakaikkisen irvokkaita. Tämä viihdyttävä kotikokin ruokakirja on aivan omaa luokkaansa.


Anthony Bourdain on New Yorkissa vuonna 1956 syntynyt kirjailija ja kokki. Hän tuli kaikkien tuntemaksi kokiksi ja osittain myös mediapersoonaksi kirjoitettuaan kirjan Kitchen Confidential: Mestarikokin tunnustuksia, joka julkaistin vuonna 2000. Suomalaisille Bourdain on tullut tutuksi mm. Anthony Bourdain maailmalla -ohjelman juontajana. Kyseisessä sarjassa esiteltiin myös Suomessa kuvattu jakso. Bourdain tekee ohjelmia omalla tyylillään, eikä hän halua tuoda esille niistä paikkoja joissa jokainen käy vaan hän haluaa esitellä kunkin kulttuurin omainaisuuksia ja ihmisten omaa ruokakulttuuria.

Appetites kirja on ruokakirjan lisäksi taidekirja. Se sisältää raakoja ja härskejäkin kuvia niin ruoista kuin myös eläimistä joista ruoka on valmistettu. Kirja on jaettu viiteentoist lyhyeen osioon joissa on esitelty Bourdain omien sanojen mukaan ihan tavallisia ruokia, koska hän kertoo myös että resepteissä ei ole mitään innovativiista ja kehottaa jatkamaan ruokakirjan metsästämistä jos haluaa etsiä kulinaarista neroa joka johdattaa resepteillä Luvattuun maahan.

Kirjassa on lukuisia reseptejä, joita jokainen kotikokki voi valmistaa mutta useat reseptit sisältävät ainesosia joita voi olla vaikea etsiä omasta lähimarketista, jonka vuoksi kannattaakin vaikka googlata voiko jonkun reseptissä mainitun raaka-aineen korvata jollain vastaavalla ainesosalla, joka on helpompi löytää.

Anthony Bouradain esittelee kirjassa myös omia mieltymyksiä ruokiin, sekä jakaa ohjeita mikä useimmiten menee pieleen vaikkapa kun haluat tehdä itsellesi hyvän voileivän. Vaikka Bourdain mainitse, että kirja ei tule tarjoamaan kulinaarisia elämyksiä niin uskon, että moni kotikokki saa paljon uutta irti kirjasta kunhan vaan uskaltaa alkaa kokeilemaan Bourdainin reseptejä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Melentjeff - Hukkuneet

Jaakko Melentjeff Hukkuneet Atena, 2017 Vahva esikoisdekkari Jaakko Melentjeff edustaa uutta, nousevaa suomalaista dekkaripolvea. Hänen esikoidekkarinsa Hukkuneet tapahtumat sijoittuvat laajalle alueelle Pohjoimaissa, eli viitteitä kansainväliseen hakuisuuteen on havaittavissa. Olen monesti kaivannut kirjoittaessani suomalaisista dekkareista, että miksi niissä ei ole yritystä kansainvälisyyteen, mutta nyt on. Melentjeffin dekkari Hukkuneet on juuri sellainen, jolta voi odottaa jonkinmoinsta läpimurtoa ainakin Pohjoismaissa. Melentjeff on onnistunut kirjoittamaan kansainväliselläkin tasolla mitattuna kelpo trillerin, hänen tyylinsä kirjoittaa tarjoaa sellaisen koukun johon jää kiinni, ja vaikka osittain kirjan juoni osoittautuu erittäin monisäikeiseksi ja henkilögalleria monipäiseksi pysyy Melentjeffin dekkari kuosissa erittäin hyvin, eikä sen vetovoima päästä otteestaan. Onko sitten jatkoa luvassa Hukkuneille? Toivottavasti on, koska kirjailijan luoma henkilöga...

Lars Kepler - Unissakävelijä

  Lars Kepler Unissakävelijä Tammi, 2024 Lars Keplerin Unissakävelijä (alkuperäiskielellä Sömngångaren ) on huippujännittävä lisä Joona Linna -sarjaan, joka ei petä fanejaan. Tämä kymmenes osa vie lukijan syvälle synkkään ja hämärään rikostutkintaan, joka yhdistelee Keplerin tavaramerkiksi muodostuneita piirteitä: psykologiaa, intensiivistä jännitystä ja häiritsevän tarkkoja kohtauksia. Kirja alkaa , kun  leirintäalueen asuntovaunusta löytyy nuori poika, joka on sekaisin ja pahoinpidelty. Hänen ympärillään on karmea murha, joka tuntuu olevan enemmän kuin vain sattuman oikku. Alkuasetelman tarjoama tunnelma on hyytävä, ja Kepler osaa käyttää pelkoa tehokkaasti. Tapahtumien edetessä piirtyy esiin todella monimutkainen rikos, joka yllättää käänteillään. Unissakävelijä onnistuu luomaan tiheän ilmapiirin, jossa kukaan ei ole turvassa, eikä mikään ole niin kuin miltä se aluksi vaikuttaa. Joona Linna on jälleen tutussa roolissaan, mutta tämän kerran hän joutuu kohtaamaan entistä su...

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru...