Siirry pääsisältöön

Anthony Bourdain - Appetites - Ruokahalu


Anthony Bourdain
Appetites - Ruokahalu
Readme, 2017

Tämä on Anthony Bourdainin röyhkeä, raju, omintakeinen ja mahtava tulkinta peruskeittokirjasta.

Bourdain on ravintola-alan ammattilainen, eli hän on viettänyt elämänsä tavallisuuden rajamailla. Hän paiski töitä tavallisten ihmisten rentoutuessa ja vaihtoi vapaalle kun tavalliset ihmiset menivät nukkumaan. Sittemmin hän on (tavallaan) asettunut aloilleen, ja nykyään hän kokkaa maksavien asiakkaiden sijasta läheisilleen. Näiden reseptien puoleen Bourdain kääntyy, kun pyjamabileissä kaivataan pannaritarjoilua tai kun ruokalistalla on väkivallaton perheateria.

Uravuodet ja ruoalle omistettu elämä kuultavat jokaisesta tämän kirjan sanasta. Tässä puhuu mies, joka on julistanut club sandwichin Amerikan viholliseksi ja joka haluaa opettaa Huonon voileivän teorian periaatteet kaikille. Bourdainin jälkiruokafilosofia kuuluu pitkälti näin: Stilton on ainoa vaihtoehto. Tämä on Bourdainin ensimmäinen ruokakirja kymmeneen vuoteen. Se on kuvitettu valokuvin, jotka ovat jollain tapaa sekä kummallisen kauniita että kertakaikkisen irvokkaita. Tämä viihdyttävä kotikokin ruokakirja on aivan omaa luokkaansa.


Anthony Bourdain on New Yorkissa vuonna 1956 syntynyt kirjailija ja kokki. Hän tuli kaikkien tuntemaksi kokiksi ja osittain myös mediapersoonaksi kirjoitettuaan kirjan Kitchen Confidential: Mestarikokin tunnustuksia, joka julkaistin vuonna 2000. Suomalaisille Bourdain on tullut tutuksi mm. Anthony Bourdain maailmalla -ohjelman juontajana. Kyseisessä sarjassa esiteltiin myös Suomessa kuvattu jakso. Bourdain tekee ohjelmia omalla tyylillään, eikä hän halua tuoda esille niistä paikkoja joissa jokainen käy vaan hän haluaa esitellä kunkin kulttuurin omainaisuuksia ja ihmisten omaa ruokakulttuuria.

Appetites kirja on ruokakirjan lisäksi taidekirja. Se sisältää raakoja ja härskejäkin kuvia niin ruoista kuin myös eläimistä joista ruoka on valmistettu. Kirja on jaettu viiteentoist lyhyeen osioon joissa on esitelty Bourdain omien sanojen mukaan ihan tavallisia ruokia, koska hän kertoo myös että resepteissä ei ole mitään innovativiista ja kehottaa jatkamaan ruokakirjan metsästämistä jos haluaa etsiä kulinaarista neroa joka johdattaa resepteillä Luvattuun maahan.

Kirjassa on lukuisia reseptejä, joita jokainen kotikokki voi valmistaa mutta useat reseptit sisältävät ainesosia joita voi olla vaikea etsiä omasta lähimarketista, jonka vuoksi kannattaakin vaikka googlata voiko jonkun reseptissä mainitun raaka-aineen korvata jollain vastaavalla ainesosalla, joka on helpompi löytää.

Anthony Bouradain esittelee kirjassa myös omia mieltymyksiä ruokiin, sekä jakaa ohjeita mikä useimmiten menee pieleen vaikkapa kun haluat tehdä itsellesi hyvän voileivän. Vaikka Bourdain mainitse, että kirja ei tule tarjoamaan kulinaarisia elämyksiä niin uskon, että moni kotikokki saa paljon uutta irti kirjasta kunhan vaan uskaltaa alkaa kokeilemaan Bourdainin reseptejä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Lars Wilderäng - Tähtikirkas

Lars Wilderäng Tähtikirkas Jalava, 2017

TÄMÄ KIRJA POMPPAA YHDEKSI VUODEN 2018 PARHAIMMAKSI KIRJAKSI, TÄHTIKIRKKAASTI!

Lars Wilderängin Tähtikirkas oli mahtava yllätys. Tartuin kirjaan sattumalta, ja nyt odotellaan innolla koska trilogian seuraavat osat ilmestyvät. Kirjahan kertoo sen mikä meidän aika monen päässä varmaan pyörii: Mitä jos kaikki sähkölaitteet lakkaisi toimimasta, ei olisi sähköä.


Kirjan tarina tarjoaa kaaosta kaaoksen perään. Wilderäng tarjoaa lukijalle lähes viisisataa sivua jännittävää luettavaa. Tarinaa seurataan useamman henkilön näkökulmasta ja se luo tarinalle uskottavan, mahtavan tunnelman. Wilderäng ei myöskään pelkää kertoa niitä kovinpia hetkiä joita tällainen katastrofi voi aiheuttaa perheessä.

Kirjan tarina sijoittuu mielenkiintoisesti Ruotsiin, eikä Amerikkaan josta on totuttu saamaan useampiakin tämänkaltaisia maailmanlopputarinoita, mutta ruotsalainen kirjailija vetää pitemmän korren ja tekee kirjasta tyylikkään kokonaisuuden.

Kirja on jaettu neljään osaan.…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…