Siirry pääsisältöön

Anthony Bourdain - Appetites - Ruokahalu


Anthony Bourdain
Appetites - Ruokahalu
Readme, 2017

Tämä on Anthony Bourdainin röyhkeä, raju, omintakeinen ja mahtava tulkinta peruskeittokirjasta.

Bourdain on ravintola-alan ammattilainen, eli hän on viettänyt elämänsä tavallisuuden rajamailla. Hän paiski töitä tavallisten ihmisten rentoutuessa ja vaihtoi vapaalle kun tavalliset ihmiset menivät nukkumaan. Sittemmin hän on (tavallaan) asettunut aloilleen, ja nykyään hän kokkaa maksavien asiakkaiden sijasta läheisilleen. Näiden reseptien puoleen Bourdain kääntyy, kun pyjamabileissä kaivataan pannaritarjoilua tai kun ruokalistalla on väkivallaton perheateria.

Uravuodet ja ruoalle omistettu elämä kuultavat jokaisesta tämän kirjan sanasta. Tässä puhuu mies, joka on julistanut club sandwichin Amerikan viholliseksi ja joka haluaa opettaa Huonon voileivän teorian periaatteet kaikille. Bourdainin jälkiruokafilosofia kuuluu pitkälti näin: Stilton on ainoa vaihtoehto. Tämä on Bourdainin ensimmäinen ruokakirja kymmeneen vuoteen. Se on kuvitettu valokuvin, jotka ovat jollain tapaa sekä kummallisen kauniita että kertakaikkisen irvokkaita. Tämä viihdyttävä kotikokin ruokakirja on aivan omaa luokkaansa.


Anthony Bourdain on New Yorkissa vuonna 1956 syntynyt kirjailija ja kokki. Hän tuli kaikkien tuntemaksi kokiksi ja osittain myös mediapersoonaksi kirjoitettuaan kirjan Kitchen Confidential: Mestarikokin tunnustuksia, joka julkaistin vuonna 2000. Suomalaisille Bourdain on tullut tutuksi mm. Anthony Bourdain maailmalla -ohjelman juontajana. Kyseisessä sarjassa esiteltiin myös Suomessa kuvattu jakso. Bourdain tekee ohjelmia omalla tyylillään, eikä hän halua tuoda esille niistä paikkoja joissa jokainen käy vaan hän haluaa esitellä kunkin kulttuurin omainaisuuksia ja ihmisten omaa ruokakulttuuria.

Appetites kirja on ruokakirjan lisäksi taidekirja. Se sisältää raakoja ja härskejäkin kuvia niin ruoista kuin myös eläimistä joista ruoka on valmistettu. Kirja on jaettu viiteentoist lyhyeen osioon joissa on esitelty Bourdain omien sanojen mukaan ihan tavallisia ruokia, koska hän kertoo myös että resepteissä ei ole mitään innovativiista ja kehottaa jatkamaan ruokakirjan metsästämistä jos haluaa etsiä kulinaarista neroa joka johdattaa resepteillä Luvattuun maahan.

Kirjassa on lukuisia reseptejä, joita jokainen kotikokki voi valmistaa mutta useat reseptit sisältävät ainesosia joita voi olla vaikea etsiä omasta lähimarketista, jonka vuoksi kannattaakin vaikka googlata voiko jonkun reseptissä mainitun raaka-aineen korvata jollain vastaavalla ainesosalla, joka on helpompi löytää.

Anthony Bouradain esittelee kirjassa myös omia mieltymyksiä ruokiin, sekä jakaa ohjeita mikä useimmiten menee pieleen vaikkapa kun haluat tehdä itsellesi hyvän voileivän. Vaikka Bourdain mainitse, että kirja ei tule tarjoamaan kulinaarisia elämyksiä niin uskon, että moni kotikokki saa paljon uutta irti kirjasta kunhan vaan uskaltaa alkaa kokeilemaan Bourdainin reseptejä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…