Siirry pääsisältöön

Anthony Bourdain - Appetites - Ruokahalu


Anthony Bourdain
Appetites - Ruokahalu
Readme, 2017

Tämä on Anthony Bourdainin röyhkeä, raju, omintakeinen ja mahtava tulkinta peruskeittokirjasta.

Bourdain on ravintola-alan ammattilainen, eli hän on viettänyt elämänsä tavallisuuden rajamailla. Hän paiski töitä tavallisten ihmisten rentoutuessa ja vaihtoi vapaalle kun tavalliset ihmiset menivät nukkumaan. Sittemmin hän on (tavallaan) asettunut aloilleen, ja nykyään hän kokkaa maksavien asiakkaiden sijasta läheisilleen. Näiden reseptien puoleen Bourdain kääntyy, kun pyjamabileissä kaivataan pannaritarjoilua tai kun ruokalistalla on väkivallaton perheateria.

Uravuodet ja ruoalle omistettu elämä kuultavat jokaisesta tämän kirjan sanasta. Tässä puhuu mies, joka on julistanut club sandwichin Amerikan viholliseksi ja joka haluaa opettaa Huonon voileivän teorian periaatteet kaikille. Bourdainin jälkiruokafilosofia kuuluu pitkälti näin: Stilton on ainoa vaihtoehto. Tämä on Bourdainin ensimmäinen ruokakirja kymmeneen vuoteen. Se on kuvitettu valokuvin, jotka ovat jollain tapaa sekä kummallisen kauniita että kertakaikkisen irvokkaita. Tämä viihdyttävä kotikokin ruokakirja on aivan omaa luokkaansa.


Anthony Bourdain on New Yorkissa vuonna 1956 syntynyt kirjailija ja kokki. Hän tuli kaikkien tuntemaksi kokiksi ja osittain myös mediapersoonaksi kirjoitettuaan kirjan Kitchen Confidential: Mestarikokin tunnustuksia, joka julkaistin vuonna 2000. Suomalaisille Bourdain on tullut tutuksi mm. Anthony Bourdain maailmalla -ohjelman juontajana. Kyseisessä sarjassa esiteltiin myös Suomessa kuvattu jakso. Bourdain tekee ohjelmia omalla tyylillään, eikä hän halua tuoda esille niistä paikkoja joissa jokainen käy vaan hän haluaa esitellä kunkin kulttuurin omainaisuuksia ja ihmisten omaa ruokakulttuuria.

Appetites kirja on ruokakirjan lisäksi taidekirja. Se sisältää raakoja ja härskejäkin kuvia niin ruoista kuin myös eläimistä joista ruoka on valmistettu. Kirja on jaettu viiteentoist lyhyeen osioon joissa on esitelty Bourdain omien sanojen mukaan ihan tavallisia ruokia, koska hän kertoo myös että resepteissä ei ole mitään innovativiista ja kehottaa jatkamaan ruokakirjan metsästämistä jos haluaa etsiä kulinaarista neroa joka johdattaa resepteillä Luvattuun maahan.

Kirjassa on lukuisia reseptejä, joita jokainen kotikokki voi valmistaa mutta useat reseptit sisältävät ainesosia joita voi olla vaikea etsiä omasta lähimarketista, jonka vuoksi kannattaakin vaikka googlata voiko jonkun reseptissä mainitun raaka-aineen korvata jollain vastaavalla ainesosalla, joka on helpompi löytää.

Anthony Bouradain esittelee kirjassa myös omia mieltymyksiä ruokiin, sekä jakaa ohjeita mikä useimmiten menee pieleen vaikkapa kun haluat tehdä itsellesi hyvän voileivän. Vaikka Bourdain mainitse, että kirja ei tule tarjoamaan kulinaarisia elämyksiä niin uskon, että moni kotikokki saa paljon uutta irti kirjasta kunhan vaan uskaltaa alkaa kokeilemaan Bourdainin reseptejä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Marja Aarnipuro - Maakellarin salaisuus

Marja Aarnipuro Maakellarin salaisuus Crime Time, 2017

Marja Aarnipuro on helsinkiläinen toimittaja, Apu-lehden päätoimittaja. Tietojen mukaan hän on myös avovaimo, aikuisten lasten äiti ja Osku-koian emäntä. Hän tykkää rentoutua maalaismaisemissa, juoksee, nyrkkeilee ja vietää liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa. Aiemmin Aarnipuro on kirjoittanut kiiteltyjä teoksia, jotka käsittelevät rintasyöpää, mutta nyt Aarnipuro tekee loikkauksen dekkarimaailmaan ja toivottavasti hän pysyy siellä kauan, unohtamatta kuitenkaan kirjoittaa kirjoja asioista jotka koskettavat montaa suomalaista naista.
Aarnipuro aloittaa Maakellarin salaisuus kirjallaan dekkarisarjan Kaarina Riikonen ratkaisee. Ja aloitaakin sen täydellisesti. Aarnipuro marssittaa dekkarigenreen uuden hahmon, Kaarinan, joka kirjailijan tapaan toimii toimittajana. Eräänä päivänä Viikko-lehden toimittaja Kaarina löytää oman kesäpaikkansa maakellarista surmatun miehen. Mikä voisikaan olla toimittajalle parempi jutun paikka kun ruumis j…