Siirry pääsisältöön

Jo Nesbø - Lepakkomies


Jo Nesbø
Lepakkomies
Johnny Kniga, 2017


Nesbøn Lepakkomies ilmestyi vuonna 1997, eli tämä on, kuten kannessakin lukee, 20v. -juhlapainos. Lepakkomiehen jälkeen on ilmestynyt yhdekän Harry Holesta kertomavaa dekkaria ja sarjan yhdestoista ilmestyy myöhemmin tänä vuonna ja on nimeltään Jano. Uuden Harry Hole kirjan lisäksi ilmestyy elokuva, joka perustuun sarjan seitsemänteen osaan, eli Lumimieheen. Kuten kirjassa kerrotaan, vuosi 2017 on Jo Nesbøn ja Harry Holen.

Jo Nesbø oli minulle nimenä tuttu kirjailija, mutta tämä oli ensimmäinen kirja jonka kirjailijalta luin. Koska kirjasta oli otettu juhlapainos, sekin jo osoittaa että jotain erikoista ja hyvää on pakko olla tässä kirjailijassa ja erityisesti hänen luomassaan Harry Holessa.

Harry Hole on saanut komennuksen Australiaan, ei lomailemaan vaan tutkimaan norjalaistytön kuolemaa. Parikseen hän saa syntyperäisen austraalialaisen Andrew Kensingtonin. Tapaus ei ole helppo, eikä yksinkertainen vaan se muuttuu hetki hetkeltä vaikeammaksi. Mukaan tulevat prostituutio, huumeet ja kaupan päälle vielä omat haamut jotka nostavat päätään jatkuvasti. Harry Hole saa jatkuvasti vihjeitä koskien tapausta, ja monet henkilöt johdattavat häntä oikeaan suuntaan ja lopulta oikeastaan päästään vasta sellaiseen dekkari meininkiin kuin odotin kirjalta.

Tämä ensimmäinen Harry Hole kirja on kaikenkaikkiaan mainio teos, se on viihdyttävä mutta osaa olla myös kutkuttavan jännä. Uskon että tulen lukemaan myös jatkossa Jo Nesbøn kirjoja. Dekkareiden lisäksi hän on kunnostautunut mm. lastenkirjailijana ja on häneltä ilmestynyt muitakin dekkarihenkeen sopivia kirjoja kuin nämä Harry Holet.

Seuraava Harry Hole ilmestyy maaliskuussa, joten pitää kiirettä saada luetuksi numerosta kaksi, numeroon kymmenen. Ehkä en välitä järjestyksestä vaikka taustalle saattaa tulla pyörimään jokin tarina joka vaatii järjestystä mutta hyvät kirjat voi lukea aina uudelleen ja niiden pariin voi palata jos taustatarinassa jokin jää askarruttamaan.

Harry Hole oli hyvä kirja, ja tähän loppuun voinee heittää jälleen sen saman fraasin joka ei ole yksin minun päässäni vaan monen muunkin, miten Norjasta ja muista Pohjoismaista tulee niin paljon hyviä kansainvälisen tason jännityskirjailijoita, mutta Suomesta ei juuri ollenkaan.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Lars Wilderäng - Tähtikirkas

Lars Wilderäng Tähtikirkas Jalava, 2017

TÄMÄ KIRJA POMPPAA YHDEKSI VUODEN 2018 PARHAIMMAKSI KIRJAKSI, TÄHTIKIRKKAASTI!

Lars Wilderängin Tähtikirkas oli mahtava yllätys. Tartuin kirjaan sattumalta, ja nyt odotellaan innolla koska trilogian seuraavat osat ilmestyvät. Kirjahan kertoo sen mikä meidän aika monen päässä varmaan pyörii: Mitä jos kaikki sähkölaitteet lakkaisi toimimasta, ei olisi sähköä.


Kirjan tarina tarjoaa kaaosta kaaoksen perään. Wilderäng tarjoaa lukijalle lähes viisisataa sivua jännittävää luettavaa. Tarinaa seurataan useamman henkilön näkökulmasta ja se luo tarinalle uskottavan, mahtavan tunnelman. Wilderäng ei myöskään pelkää kertoa niitä kovinpia hetkiä joita tällainen katastrofi voi aiheuttaa perheessä.

Kirjan tarina sijoittuu mielenkiintoisesti Ruotsiin, eikä Amerikkaan josta on totuttu saamaan useampiakin tämänkaltaisia maailmanlopputarinoita, mutta ruotsalainen kirjailija vetää pitemmän korren ja tekee kirjasta tyylikkään kokonaisuuden.

Kirja on jaettu neljään osaan.…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…