Siirry pääsisältöön

Jo Nesbø - Lepakkomies


Jo Nesbø
Lepakkomies
Johnny Kniga, 2017


Nesbøn Lepakkomies ilmestyi vuonna 1997, eli tämä on, kuten kannessakin lukee, 20v. -juhlapainos. Lepakkomiehen jälkeen on ilmestynyt yhdekän Harry Holesta kertomavaa dekkaria ja sarjan yhdestoista ilmestyy myöhemmin tänä vuonna ja on nimeltään Jano. Uuden Harry Hole kirjan lisäksi ilmestyy elokuva, joka perustuun sarjan seitsemänteen osaan, eli Lumimieheen. Kuten kirjassa kerrotaan, vuosi 2017 on Jo Nesbøn ja Harry Holen.

Jo Nesbø oli minulle nimenä tuttu kirjailija, mutta tämä oli ensimmäinen kirja jonka kirjailijalta luin. Koska kirjasta oli otettu juhlapainos, sekin jo osoittaa että jotain erikoista ja hyvää on pakko olla tässä kirjailijassa ja erityisesti hänen luomassaan Harry Holessa.

Harry Hole on saanut komennuksen Australiaan, ei lomailemaan vaan tutkimaan norjalaistytön kuolemaa. Parikseen hän saa syntyperäisen austraalialaisen Andrew Kensingtonin. Tapaus ei ole helppo, eikä yksinkertainen vaan se muuttuu hetki hetkeltä vaikeammaksi. Mukaan tulevat prostituutio, huumeet ja kaupan päälle vielä omat haamut jotka nostavat päätään jatkuvasti. Harry Hole saa jatkuvasti vihjeitä koskien tapausta, ja monet henkilöt johdattavat häntä oikeaan suuntaan ja lopulta oikeastaan päästään vasta sellaiseen dekkari meininkiin kuin odotin kirjalta.

Tämä ensimmäinen Harry Hole kirja on kaikenkaikkiaan mainio teos, se on viihdyttävä mutta osaa olla myös kutkuttavan jännä. Uskon että tulen lukemaan myös jatkossa Jo Nesbøn kirjoja. Dekkareiden lisäksi hän on kunnostautunut mm. lastenkirjailijana ja on häneltä ilmestynyt muitakin dekkarihenkeen sopivia kirjoja kuin nämä Harry Holet.

Seuraava Harry Hole ilmestyy maaliskuussa, joten pitää kiirettä saada luetuksi numerosta kaksi, numeroon kymmenen. Ehkä en välitä järjestyksestä vaikka taustalle saattaa tulla pyörimään jokin tarina joka vaatii järjestystä mutta hyvät kirjat voi lukea aina uudelleen ja niiden pariin voi palata jos taustatarinassa jokin jää askarruttamaan.

Harry Hole oli hyvä kirja, ja tähän loppuun voinee heittää jälleen sen saman fraasin joka ei ole yksin minun päässäni vaan monen muunkin, miten Norjasta ja muista Pohjoismaista tulee niin paljon hyviä kansainvälisen tason jännityskirjailijoita, mutta Suomesta ei juuri ollenkaan.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…

Marja Aarnipuro - Maakellarin salaisuus

Marja Aarnipuro Maakellarin salaisuus Crime Time, 2017

Marja Aarnipuro on helsinkiläinen toimittaja, Apu-lehden päätoimittaja. Tietojen mukaan hän on myös avovaimo, aikuisten lasten äiti ja Osku-koian emäntä. Hän tykkää rentoutua maalaismaisemissa, juoksee, nyrkkeilee ja vietää liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa. Aiemmin Aarnipuro on kirjoittanut kiiteltyjä teoksia, jotka käsittelevät rintasyöpää, mutta nyt Aarnipuro tekee loikkauksen dekkarimaailmaan ja toivottavasti hän pysyy siellä kauan, unohtamatta kuitenkaan kirjoittaa kirjoja asioista jotka koskettavat montaa suomalaista naista.
Aarnipuro aloittaa Maakellarin salaisuus kirjallaan dekkarisarjan Kaarina Riikonen ratkaisee. Ja aloitaakin sen täydellisesti. Aarnipuro marssittaa dekkarigenreen uuden hahmon, Kaarinan, joka kirjailijan tapaan toimii toimittajana. Eräänä päivänä Viikko-lehden toimittaja Kaarina löytää oman kesäpaikkansa maakellarista surmatun miehen. Mikä voisikaan olla toimittajalle parempi jutun paikka kun ruumis j…