Siirry pääsisältöön

Blake Crouch - Wayward Pines, ei pakotietäBlake Crouch
Wayward Pines, ei pakotietä
Tammi 2015


Lähes vuosittain ilmestyy kaikissa medioissa mainos joka alkaa sanoilla, tämän hetken kuumin jännityssarja. Wayward Pinesin kohdallakin näi kävi. Erikoiseksi tässä tapauksessa tekee asian se, että niin kirja kuin itse sarja julkaistiin lähes yhtäaikaa. Kirja ilmestyi huhtikuun lopussa ja sarja alkaa toukokuun puolessa välissä. Joten kirjan lukeneet voivat nyt seurata kuinka tarkasti alkava sarja seuraa kirjan tekstiä ja lunastaako se kaiken sen odotuksen mitä sille on annettu.

Wayward Pines kirjasarja on trilogia, jonka ensimmäinen osa on tämä ei pakotietä, seuraava osa ilmestyy elokuussa ja kirjasarjan päättävä osa 2016 vuoden puolella.

Kirjassa FBI-agentti Ethan Burke saapuu Wayward Pines nimiseeen pikkukaupunkiin etsimään kollegoijaan, jotka on kadonneet mystisesti jättämättä mitään merkkejä itsestään. Pikkukaupunki on idyllinen, täydelliseltä vaikuttava kaupunki, aivan kuin mikä tahansa kaupunki joita nähdään amerikkalaisissa sarjoissa ja elokuvissa. Kohta kuitenkin Burke huomaa, että hän ei saa minkäänlaista yhteyttä ulkomaailmaan ja kun vielä kotiinpaluukin osoittautuu mahdottomaksi jää Burkelle vain yksi tehtävä, ratkaista tämän pikkukaupungin arvoitus.

Kirjailija Blake Crouch kertoi jossain haastattelussa, että hän on suuri Twin Peaks fani, se jotenkin huokuu tästä kirjasta. Samoin hän kertoi, että hän pettyi kun sarja loppui ja kirjoitti itse siihen jatko-osan jota ei koskaan julkaistu. Tämä on kuitenkin kirjailijan oma Twin Peaks. Kirja saavuttaa saman maagisuuden jonka Twin Peaks toi katsojille. Kirjailijan tapa kertoa tarinaa on lyhyttä ja ytimekästä, helposti luettavaa, hän pääsee lukijan lähelle ja saattaa lukija jopa hypätä yhtäkkiä itse mukaan tarinaan.

Aion seurata myös alkavaa TV-sarjaa, ja mennä sen kautta lähemmäksi tätä mystistä pikkukaupunkia, jonka salaisuudet aukeavat myös pikkuhiljaa agentti Burkelle. Kirja kannattaa ehdottomasti lukea ja lukea sieltä kaiken sen mitä tämä kaupunki kätkee sisälleen.

Kirja on tämän vuoden mielenkiintoisempia ja odotan elokuussa ilmestyvää jatkoa innokkaasti, mutta sitä ennen voi seurata kirjan tarinaa televisiosta.
Kommentit

  1. Minä en ihan tavoittanut sitä Twin Peaksin maagista ja synkkää tunnelmaa, mutta hyvä tämä silti oli! Mukavan kiero juoni, painostava tunnelma ja sujuva kerronta. Odotan innolla jatkoa, sekä kirjan osia että tv-sarjan jaksoja :)

    VastaaPoista
  2. Katsotaan miten kirjan kakkososa on kirjoitettu kun nyt televisisossa tulee jo jaksoja jonka tapahtumat löytyy seuraavasta, elokuussa ilmestyvästä kirjasta. Vähä itse petyin kun osottautuikin että tässä on vähä sama kuin Walking deadissa, että jossain on sivilisaatio joka on jäänyt henkiin kun mutaatiot on vallannut maailman. Mutta katsotaan miten tarina loppuu

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…