Siirry pääsisältöön

Maret Meri - Kymmenen eilistä


Maret Meri
Kymmenen eilistä
Marketiimi, 2015

"Hei älä pelästy. En tahdo sinulle mitään pahaa. Minulla on vain yksi pieni pyyntö. Tahdon katsella sinua illalla kello 20. Jätä ikkunaverhot auki. Sytytä valot. Riisuudu. Se riittää."


Lainaus on kirjasta Kymmenen eilistä ja kirjan kirjoittaja on  esikoiskirjailija Maret Meri. Kirja on psykologinen jännäri, jossa hyvin rakennettu juoni pysyy kasassa ja tiivistyy loppua kohden. Kirjan päähenkilö on nelikymppinen Miia Mäkimaa, joka joutuu psykiatrin passittamana sairauslomalle. Miia on luonteeltaan syrjäänvetäytyvä ja sisäänpäin kääntyvä kuten aika monessa psykologisessa jännärissä, päähenkilöt kuvataan "omituisiksi" omassa maailmassaan, niin myös tässä kirjassa. Kun Miia on sairauslomalla hän palaa takaisin lapsuudenmaisemiinsa ja pitää psykiatrille päiväkirjaa jossa hän kertoo esiinnousevisa muistoista. Miia on kotipaikassaan ilman mitään teknisiä apuvälineitä, ei ole tietokonetta ja kun vielä matkapuhelinkin unohtuu kotiin hän on lähes luonnon armoilla.

Monia polkuja avautuu pikkuhiljaa Miian asettua paikoilleen synnyinseudulleen. Kotitalo on ollut kauan tyhjillään, mutta koska se on tuttu sinne asettautuminen onnistuu hyvin, eikä tarvitse kauaa odotella kunnes alkaa tapahtumaan. Miian paluu on laittu merkille ja häntä seurataankin lupiinipeltojen suojasta, mutta kuka? Tämä seuraaja ei jätä Miiaa rauhaa vaan hän lähestyy hetki hetkeltä lähemmäksi Miiaa ja häntä itseensä. Lukijalle tarjotaan pala palalta vihjeitä kuka voisi olla tämä piinaava stalkkeri, ja kuten kävi minulle tuli yllätyksenä kirjan loppu. Potentiaalisia syyllisiä tuntuu olevan lähes kaikki ja kaikilla jonkinlainen motiivikin.

Kirjassa kerrotaan välillä hyvinkin tarkasti päähenkilön tekemisiä, se ei sinänsä haittaa lukemista enkä näe, että näin pikkutarkka kerronta haittaisi tarinan kulkuakaan, se jotenkin sopi siihen ja loi kirjaan enemmän sellaista "mystisyyttä". Tarina sijoittuu fiktiiviseen paikkakuntaan nimeltään Nopola, joka löytyy jostain päin Pohjanmaata. Tarinan olisi voinut sijoittaa hyvin oikeaan maailmaan jolloin siitä olisi tullut realistisempi. Toki jos kirjailija haluaa rakentaa ympärilleen ja mahdollisille muille kirjoille alustan jolle hän sijoittaa jatkossakin tarinansa on fiktiivinen maailma erittäin suotuisa vaihtoehto. Fiktiivinen paikkakunta antaa myös mahdollisuuden leikitellä kaikella sillä mitä paikkakunnalla on, siellä voi olla vaikka mitä, mielenkiintoisia henkilöitä, kylähulluja joita ei välttämättä oikeasta paikasta löytyisi.

Kirjassa seurataan päähenkilön elämää kymmenen päivän ajan, jokainen päivä on oma osansa kirjassa. Mikä sitten loppujen lopuksi ajoi Miian "hulluksi", se selviää myös kirjassa, osa syy on lapsuudessa koetut traumat joista päähenkilö syyttää itseään. Takana oli kuitenkin myös perheen uskonnolliset tukahduttavat ilmapiirit.

Mielenkiintoinen kirja, mielenkiintoiselta uudelta kirjoittajalta.

Myös kustantaja on uusi alalla ja jotenkin sen huomaa kirjassa. Kun sain kirjan käteeni se tuntui vanhalta. Kirjan kannessa olisi voinut käyttää enemmän aikaa. Itse Marketiimin logo kannessa tuntuu vain lätköistyltä siihen, se on suoraan otettu jostain tekstinkäsittelyohjelman ilmaisfonteista. Muutenkin kirjan koko ei miellyttänyt minua kaikkine taittoineen. Teksti alkoi kovin ylhäältä kirjansivulla. Ihan normaalilla kirja-asettelulla joita läheskaikissa kirjoissa on olisi tästä saatu näppärä kirja, ja kun vielä olisi jaksettu panostaa kanteen olisi paketti täydellinen. Itse tarinaa tokikaan kirjan ulkoiset ominaisuudet ei heikennä mutta jatkossa varmaan nämäkin asiat paranee.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Seppo Jokinen - Rottasankari

Seppo Jokinen Rottasankari Crime Time 2019

Yksi kesän lähestymisen merkki ja varma kevään saapumisen merkki on Seppo Jokisen uuden dekkarin ilmestyminen. Rottasankari on komisario Koskisesta kertovan kirjasarjan kahdeskymmenesneljäs osa. Tuttuun tapaan Seppo Jokinen on yhdistänyt laadukkaan jännityskertomuksen sekä suhteellisen leppoisan perhe-elämäkuvauksen kansien väliin. Vaikka Jokisen kirjojen tyyli on kautta-aikain ollut miltein samanlainen kirjasta kirjaan jaksaa se viihdyttää lukijaa. Jokinen ei mässäile kirjoissaan turhalla väkivallalla vaan tuo jännitteen kuvaamisen lähelle lukijaa tarkalla ja osaavalla kerronnalla, jossa myös lukijalle jätetään miettimistä.
Tampereella tapahtuu jälleen, tällä kerta osakseen luoteja saa myös poliisit ja vain tunteja tästä tulee pommiuhkaus. Lisäksi Koskisen päätä vaivaa se, kuka oli se salaperäinen elvyttäjä joka pelasti murhayrityksen kohteeksi joutuneen henkilön hengen. Ja kun sivu sivulta maltaa jännitykseltään odottaa loppua, loksahtavat…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…