Siirry pääsisältöön

Timo Airaksinen - Jäähyväiset uskonnolle


Timo Airaksinen
Jäähyväiset uskonnolle
Bazar, 2020


Kirjan alaotsikkona on Henkisyyden puolustus. Viimevuosina ns. uskomustiede on nostanut vahvasti päätään ja jos katsotaan tilannetta nyt huhtikuussa 2020 en yhtään epäile, että ihmisiltä niin uskovilta kuin ei uskovilta menee luotto siihen yhteen ja ainoaksi pidettyyn korkeampaan. Eletään hyvin ristiriitaisia ja pelottavia aikoja. Kukaan ei tiedä mitä on tulossa vai ollaanko vielä odottamassa jotain pahempaa olemassa olevalta pandemialta.

Usein sekoitetaan henkisyys ja hengellisyys ja niitä pidetään jopa samana asiana. Näin ei kuitenkaan ole. Ne toki edustavat hyvin paljolti samanlaisia seikkoja mutta tarkemmin ja syvemmin tutkittuna ne ovat aivan kaksi eri asiaa kuten kirjan luettua opit sen huomaamaan. Lyhyesti voidaan sanoa, että henkisyys on sitä että osaat hiljentyä korkeimpien arvojen äärelle. Kun taas hengellisyys on se asia mitä useimmat olettaakin olevan, eli uskomista jumaliin.

Kun kirkot menettävät jäseniään johdattaa se automaattisesti siihen, että syntyy uusia lahkoja ja ryhmittymiä, jotka saattavat mainostaa itseään parempana paikkana, paikkana jossa henkisyys pääsee kukoistamaan. Ja mitä kirkko sanoo tähän, no eihän ne tykkää. Jäsenet kaikkoavat ja maksavat heidän mielestään jollekin huuhaa lahkolle varoja jotka olisi pitänyt kilistä kirkon kassaan. Molemmat kuitenkin vaatii uskojalta jotain niin kirkko hengellisyydellään kuin muut henkisyydellä.

Professori Timo Airaksinen on kirjoittanut mielenkiintoisen teoksen, jossa nämä kaksi asiaa kulkevat niin rintarinnan kuin myös erillään toisistaan ja mikä on tärkein opetus? Se on se, että nämä kaksi asiaa on eri asioita joita ei saa sekoittaa.

Kirja saattaa herättää syvästi uskovaisessa ihmisessä ristiriitaisia tunteita mutta toivon mukaan se myös opettaa heitä katsomaan maailmaa muultakin kantilta, ei ole olemassa vain yhtä Jumalaa, vaan on jumalia, ja onko se sitten maailmankaikkeuden kannalta oikein, että on paljon hengellisyyttä kannattavia ryhmiä jotka uskovat eri jumaliin, vain pitäisikö olla vain se yksi Jumala, se oikea Jumala. Antaako ihmisen henkisyys sittenkin suuremman mahdollisuuden laajempaan katselmukseen elämän menosta ja tulosta kun hengellisyys.

Kirja laittaa pohtimaan asioita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Melentjeff - Hukkuneet

Jaakko Melentjeff Hukkuneet Atena, 2017 Vahva esikoisdekkari Jaakko Melentjeff edustaa uutta, nousevaa suomalaista dekkaripolvea. Hänen esikoidekkarinsa Hukkuneet tapahtumat sijoittuvat laajalle alueelle Pohjoimaissa, eli viitteitä kansainväliseen hakuisuuteen on havaittavissa. Olen monesti kaivannut kirjoittaessani suomalaisista dekkareista, että miksi niissä ei ole yritystä kansainvälisyyteen, mutta nyt on. Melentjeffin dekkari Hukkuneet on juuri sellainen, jolta voi odottaa jonkinmoinsta läpimurtoa ainakin Pohjoismaissa. Melentjeff on onnistunut kirjoittamaan kansainväliselläkin tasolla mitattuna kelpo trillerin, hänen tyylinsä kirjoittaa tarjoaa sellaisen koukun johon jää kiinni, ja vaikka osittain kirjan juoni osoittautuu erittäin monisäikeiseksi ja henkilögalleria monipäiseksi pysyy Melentjeffin dekkari kuosissa erittäin hyvin, eikä sen vetovoima päästä otteestaan. Onko sitten jatkoa luvassa Hukkuneille? Toivottavasti on, koska kirjailijan luoma henkilöga...

Lars Kepler - Unissakävelijä

  Lars Kepler Unissakävelijä Tammi, 2024 Lars Keplerin Unissakävelijä (alkuperäiskielellä Sömngångaren ) on huippujännittävä lisä Joona Linna -sarjaan, joka ei petä fanejaan. Tämä kymmenes osa vie lukijan syvälle synkkään ja hämärään rikostutkintaan, joka yhdistelee Keplerin tavaramerkiksi muodostuneita piirteitä: psykologiaa, intensiivistä jännitystä ja häiritsevän tarkkoja kohtauksia. Kirja alkaa , kun  leirintäalueen asuntovaunusta löytyy nuori poika, joka on sekaisin ja pahoinpidelty. Hänen ympärillään on karmea murha, joka tuntuu olevan enemmän kuin vain sattuman oikku. Alkuasetelman tarjoama tunnelma on hyytävä, ja Kepler osaa käyttää pelkoa tehokkaasti. Tapahtumien edetessä piirtyy esiin todella monimutkainen rikos, joka yllättää käänteillään. Unissakävelijä onnistuu luomaan tiheän ilmapiirin, jossa kukaan ei ole turvassa, eikä mikään ole niin kuin miltä se aluksi vaikuttaa. Joona Linna on jälleen tutussa roolissaan, mutta tämän kerran hän joutuu kohtaamaan entistä su...

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru...