Siirry pääsisältöön

Hideo Yokoyama - 64


Hideo Yokoyama
64
Bazar, 2019

Viisi piinallisen pitkää päivää tammikuussa 1989. Seitsemänvuotiaan japanilaistytön vanhemmat kuuntelevat heidän tyttärensä kidnappaajan vaatimuksia. Kaappaajan henkilöllisyys ei selviä heille koskaan. He eivät enää ikinä näe tytärtään. 
Seuraavan neljäntoista vuoden aikana saadaan jatkuvasti kuunnella poliisin anteeksipyyntöjä. Mutta ihmiset eivät voi unohtaa kaappauksen tutkintaa ja poliisin täydellistä epäonnistumista tapauksessa, joka tulee tunnetuksi nimellä 64.

64-tapauksen arpia kantavan poliisin Yoshinobu Mikamin oma tytär katoaa jälkiä jättämättä. Epätoivoinen Mikami palaa tutkimuksissaan häntä neljätoista vuotta piinanneen kidnappauksen vaiheisiin ja törmää hälyttävään yksityiskohtaan, jota kukaan ei kaappauksen tapahtuessa huomannut. Tutkiessaan yksityiskohtaa tarkemmin Mikami löytää jotain, minkä varjelemiseksi hänen kollegansa ovat valmiita uhraamaan uransa ja jopa henkensä. Jotain, minkä ei koskaan olisi pitänyt tapahtua.

64 on japanilainen rikosromaani. En ainakaan heti muista lukeneeni Japanista tullutta rikosromaania, joten oli jo aika tutustua kyseisen maan tarjontaan tällä saralla. Enkä turhaan tutustunut. Yokoyaman kirjoittama järkälämäinen teos tuo uudenlaisen otteen totuttuun genreen. Tässä kirjassa ei itse pääasiassa ole aina se rikos vaan pikimmiten voi sanoa, että pääosassa on eri osastojen väliset suhteet, poliittisetkin suhteet ja miten niiden avulla saadaan ratkottua rikoksia. On puhallettava yhteen hiileen, jotta saadaan tulosta.

Yksi romaanin päähenkilöistä on viestintäpäällikkö Mikami, joka saa tuntea nahoissaan yksikön johtajan mahdin. Mikami haluaisi avoimpia suhteita poliisin ja laitoksen seinien ulkopuolella olevalle maailmalle mutta se on vaikeaa ja kun suhteet lehdistöön hankaloituvat jääräpäisyyden takia kaikki muuttuu hankalaksi. Kohta kukaan ei luota toisiinsa sen vertaakaan mitä ennen luotettiin, käydään laitoksen sisäpuolella olevia valtataisteluita. Tässä tilanteessa tullaan siihen tulokseen, että se jolla on enemmän tietoa on enemmän valtaa ja se jolla on valtaa on vahva.

Kirja tosiaan on paksu ja se vaatii lukijalta "hermoja" koska tämä ei ole nopeatempoinen, perinteinen rikosromaani vaan tässä välillä jaaritellaan ja jaaritellaan ja käydään hyvin tarkasi läpi valtasuhteita ja syitä ja seurauksia miksi mikäkin on miten.

Kun etsin tietoa kirjailijasta tuli selväksi, että 64 ei ole itseasissa sarjan aloittava osa mikä laittaa lukijan hämmenyksen pariin, että miksi jokin sarja aloitetaan jostain muusta osasta kuin ensimmäisestä. Kuitenkin Yokoyama on Japanissa palkittu ja menestynyt kirjailija, jonka kirjojen pohjalta on tehty tai tullaan tekemään myös elokuvia. Odotan lisää suomennoksia Yokoyamalta, ja ylipäätäkin lisää rikosromaani avauksia Japanin suunnalta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…