Siirry pääsisältöön

Jorma Eerik Jukkala - Kulissi


Jorma Eerik Jukkala
Kulissi
Reuna, 2017Lyhyesti kuka on kirjailija Jorma Eerik Jukkala: hän on Vimpelissä syntynyt, nykyisin Ähtärissä asuva entinen matematiikan, fysiikan ja kemian lehtori. Jukkala harrastaa kalastusta, frisbeegolfia ja bridgeä. Hänet myös saatetaan muistaa opettajana, joka piti samoja vaatteita jokaisessa koulukuvassa joka hänestä otettiin 28 vuoden aikana. Jukkala on kirjoittanut Kulissin lisäksi kaksi pohjanmaalle sijoittuvaa kirjaa: Pakkovaihto ja Pitkä matka Pohjanmaalle.


Jukkalan kirja yllätti minut, täysin. Eilen, 28.02.2018, minulla ei ollut yhtään luettavaa kirjaa, joten oli pakko lähteä paikalliseen kirjastoon ja etsittävä talviloman viimeisille päiville jotain. Yleensä suunnistan ensimmäiseksi dekkarihyllylle, mutta se on kahlattu moneen kertaan läpi, eikä sieltä tunnu enää löytyvän mitään uutta vaikka paljon lukemattomia kirjoja siellä on. Kirjan pitää herättää jokin tunne minussa, että tartun siihen ja kävelytän sen kotiin saakka kirjastosta.

Pyörittelin hetken aikaa kirjaston uutuskirja telinettä, jossa on varmaan viitisenkymmentä kirjaa. Toki osa siinä telineessä olevista on jo ilmestynyt vähintään puoli vuotta sitten. Kirjastossa juuri se teline on sellainen, josta tekee niitä löytöjä, toinen paikka on palautetut kirjat joista kirjat sitten matkaavat kirjastovirkailijoiden käsissä oikeisiin hyllyihin.

Jukkalan Kulissi kirja oli tuttu kanneltaan ja nimeltään, ja olin sen esittelyn lukenut netistä, mutta silloin kirja ei herättänyt sen kummempaa mielenkiintoa. Piti odottaa näemmä puolivuotta ja sitten se iski lujaa. Siinä se oli, kirja, joka olisi pitänyt lukea jo silloin kun se ilmestyi.

Jukkalan dekkari sijoittuu koulu maailmaan ja itselleni tuli vahvasti mieleen uutiset eräästä opettajasta, joka joutui käyttämään hieman kovempaa otetta estääkseen oppilaiden kähinää. Ehkä tämä tapahtuma on myös Jukkalan päässä muhinut ja sitä jalostamalla hän on luonut omanlaisensa tarinan siitä millaista koulumaailma voi olla. Kulissi on kertomus koulumaailmasta, sosiaalisenmedian paineesta, koulun opettajien keskeisestä nokkimisjärjestyksestä jossa jostain kummasta syystä juuri kouluavustajan ovat sitä pohjasakkia.

Kulissi on dekkari, jännitystarina koulukiusaamisesta ja mihin se loppujenlopuksi voi johtaa, siihen kaikkein karmivimpaan päätökseen, päätökseen joka voi viedä monen syyttömän hengen.

Kirjailija Jukkala on tehnyt dekkarin jossa on läsnä vahvat elementit, vahvat tarinat jotka nivoutuvat yhteen ja lopulta Jukkala tarjoaa lopussa hyvin traagisen huipennuksen, joka jättää miettimään tarinaa ja sitä mitä jos tämä kaikki olisi totta.

...koska tämä voisi hyvin olla tositarina.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…