Siirry pääsisältöön

Jorma Eerik Jukkala - Kulissi


Jorma Eerik Jukkala
Kulissi
Reuna, 2017Lyhyesti kuka on kirjailija Jorma Eerik Jukkala: hän on Vimpelissä syntynyt, nykyisin Ähtärissä asuva entinen matematiikan, fysiikan ja kemian lehtori. Jukkala harrastaa kalastusta, frisbeegolfia ja bridgeä. Hänet myös saatetaan muistaa opettajana, joka piti samoja vaatteita jokaisessa koulukuvassa joka hänestä otettiin 28 vuoden aikana. Jukkala on kirjoittanut Kulissin lisäksi kaksi pohjanmaalle sijoittuvaa kirjaa: Pakkovaihto ja Pitkä matka Pohjanmaalle.


Jukkalan kirja yllätti minut, täysin. Eilen, 28.02.2018, minulla ei ollut yhtään luettavaa kirjaa, joten oli pakko lähteä paikalliseen kirjastoon ja etsittävä talviloman viimeisille päiville jotain. Yleensä suunnistan ensimmäiseksi dekkarihyllylle, mutta se on kahlattu moneen kertaan läpi, eikä sieltä tunnu enää löytyvän mitään uutta vaikka paljon lukemattomia kirjoja siellä on. Kirjan pitää herättää jokin tunne minussa, että tartun siihen ja kävelytän sen kotiin saakka kirjastosta.

Pyörittelin hetken aikaa kirjaston uutuskirja telinettä, jossa on varmaan viitisenkymmentä kirjaa. Toki osa siinä telineessä olevista on jo ilmestynyt vähintään puoli vuotta sitten. Kirjastossa juuri se teline on sellainen, josta tekee niitä löytöjä, toinen paikka on palautetut kirjat joista kirjat sitten matkaavat kirjastovirkailijoiden käsissä oikeisiin hyllyihin.

Jukkalan Kulissi kirja oli tuttu kanneltaan ja nimeltään, ja olin sen esittelyn lukenut netistä, mutta silloin kirja ei herättänyt sen kummempaa mielenkiintoa. Piti odottaa näemmä puolivuotta ja sitten se iski lujaa. Siinä se oli, kirja, joka olisi pitänyt lukea jo silloin kun se ilmestyi.

Jukkalan dekkari sijoittuu koulu maailmaan ja itselleni tuli vahvasti mieleen uutiset eräästä opettajasta, joka joutui käyttämään hieman kovempaa otetta estääkseen oppilaiden kähinää. Ehkä tämä tapahtuma on myös Jukkalan päässä muhinut ja sitä jalostamalla hän on luonut omanlaisensa tarinan siitä millaista koulumaailma voi olla. Kulissi on kertomus koulumaailmasta, sosiaalisenmedian paineesta, koulun opettajien keskeisestä nokkimisjärjestyksestä jossa jostain kummasta syystä juuri kouluavustajan ovat sitä pohjasakkia.

Kulissi on dekkari, jännitystarina koulukiusaamisesta ja mihin se loppujenlopuksi voi johtaa, siihen kaikkein karmivimpaan päätökseen, päätökseen joka voi viedä monen syyttömän hengen.

Kirjailija Jukkala on tehnyt dekkarin jossa on läsnä vahvat elementit, vahvat tarinat jotka nivoutuvat yhteen ja lopulta Jukkala tarjoaa lopussa hyvin traagisen huipennuksen, joka jättää miettimään tarinaa ja sitä mitä jos tämä kaikki olisi totta.

...koska tämä voisi hyvin olla tositarina.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Lars Wilderäng - Tähtikirkas

Lars Wilderäng Tähtikirkas Jalava, 2017

TÄMÄ KIRJA POMPPAA YHDEKSI VUODEN 2018 PARHAIMMAKSI KIRJAKSI, TÄHTIKIRKKAASTI!

Lars Wilderängin Tähtikirkas oli mahtava yllätys. Tartuin kirjaan sattumalta, ja nyt odotellaan innolla koska trilogian seuraavat osat ilmestyvät. Kirjahan kertoo sen mikä meidän aika monen päässä varmaan pyörii: Mitä jos kaikki sähkölaitteet lakkaisi toimimasta, ei olisi sähköä.


Kirjan tarina tarjoaa kaaosta kaaoksen perään. Wilderäng tarjoaa lukijalle lähes viisisataa sivua jännittävää luettavaa. Tarinaa seurataan useamman henkilön näkökulmasta ja se luo tarinalle uskottavan, mahtavan tunnelman. Wilderäng ei myöskään pelkää kertoa niitä kovinpia hetkiä joita tällainen katastrofi voi aiheuttaa perheessä.

Kirjan tarina sijoittuu mielenkiintoisesti Ruotsiin, eikä Amerikkaan josta on totuttu saamaan useampiakin tämänkaltaisia maailmanlopputarinoita, mutta ruotsalainen kirjailija vetää pitemmän korren ja tekee kirjasta tyylikkään kokonaisuuden.

Kirja on jaettu neljään osaan.…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…