Siirry pääsisältöön

Jorma Eerik Jukkala - Kulissi


Jorma Eerik Jukkala
Kulissi
Reuna, 2017



Lyhyesti kuka on kirjailija Jorma Eerik Jukkala: hän on Vimpelissä syntynyt, nykyisin Ähtärissä asuva entinen matematiikan, fysiikan ja kemian lehtori. Jukkala harrastaa kalastusta, frisbeegolfia ja bridgeä. Hänet myös saatetaan muistaa opettajana, joka piti samoja vaatteita jokaisessa koulukuvassa joka hänestä otettiin 28 vuoden aikana. Jukkala on kirjoittanut Kulissin lisäksi kaksi pohjanmaalle sijoittuvaa kirjaa: Pakkovaihto ja Pitkä matka Pohjanmaalle.


Jukkalan kirja yllätti minut, täysin. Eilen, 28.02.2018, minulla ei ollut yhtään luettavaa kirjaa, joten oli pakko lähteä paikalliseen kirjastoon ja etsittävä talviloman viimeisille päiville jotain. Yleensä suunnistan ensimmäiseksi dekkarihyllylle, mutta se on kahlattu moneen kertaan läpi, eikä sieltä tunnu enää löytyvän mitään uutta vaikka paljon lukemattomia kirjoja siellä on. Kirjan pitää herättää jokin tunne minussa, että tartun siihen ja kävelytän sen kotiin saakka kirjastosta.

Pyörittelin hetken aikaa kirjaston uutuskirja telinettä, jossa on varmaan viitisenkymmentä kirjaa. Toki osa siinä telineessä olevista on jo ilmestynyt vähintään puoli vuotta sitten. Kirjastossa juuri se teline on sellainen, josta tekee niitä löytöjä, toinen paikka on palautetut kirjat joista kirjat sitten matkaavat kirjastovirkailijoiden käsissä oikeisiin hyllyihin.

Jukkalan Kulissi kirja oli tuttu kanneltaan ja nimeltään, ja olin sen esittelyn lukenut netistä, mutta silloin kirja ei herättänyt sen kummempaa mielenkiintoa. Piti odottaa näemmä puolivuotta ja sitten se iski lujaa. Siinä se oli, kirja, joka olisi pitänyt lukea jo silloin kun se ilmestyi.

Jukkalan dekkari sijoittuu koulu maailmaan ja itselleni tuli vahvasti mieleen uutiset eräästä opettajasta, joka joutui käyttämään hieman kovempaa otetta estääkseen oppilaiden kähinää. Ehkä tämä tapahtuma on myös Jukkalan päässä muhinut ja sitä jalostamalla hän on luonut omanlaisensa tarinan siitä millaista koulumaailma voi olla. Kulissi on kertomus koulumaailmasta, sosiaalisenmedian paineesta, koulun opettajien keskeisestä nokkimisjärjestyksestä jossa jostain kummasta syystä juuri kouluavustajan ovat sitä pohjasakkia.

Kulissi on dekkari, jännitystarina koulukiusaamisesta ja mihin se loppujenlopuksi voi johtaa, siihen kaikkein karmivimpaan päätökseen, päätökseen joka voi viedä monen syyttömän hengen.

Kirjailija Jukkala on tehnyt dekkarin jossa on läsnä vahvat elementit, vahvat tarinat jotka nivoutuvat yhteen ja lopulta Jukkala tarjoaa lopussa hyvin traagisen huipennuksen, joka jättää miettimään tarinaa ja sitä mitä jos tämä kaikki olisi totta.

...koska tämä voisi hyvin olla tositarina.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru