Siirry pääsisältöön

Douglas Preston & Lincoln Child - Kuoleman naamio


Douglas Preston & Lincoln Child
Kuoleman naamio
Gummerus, 2016

Toimittaja William Smithbackin ja arkeologi Nora Kellyn kimppuun hyökätään raa’asti heidän Upper West Siden asunnossaan. Syyllinen osoittautuu pariskunnan kummalliseksi naapuriksi – joka todettiin kuolleeksi jo viikkoja sitten… Pendergast ryhtyy selvittämään mysteeriä omin päin. Totuuden jäljillä hän päätyy odottamattomaan osaan Manhattania: länsi-intialaisen zombi- ja voodookultin, Obeahin, pesäkkeeseen.

Kuoleman naamio on Pendergast sarjan seitsemäs suomennettu kirja. Kuoleman naamio on ilmestynyt englanniksi jo vuonna 2009, eli sarjan suomennokset laahaavat paljon perässä ja itse ainkin toivon että näitä kirjoja saataisiin nopeammalla vauhdilla markkinoille Suomeksi. Jos osaisin niin hyvin Englantia niin todennäköisesti hankkisin nämä kirjat englanninkielisinä koska luultavati jälleen vuoden odottamisesta tulee pitkä aika.

Kuoleman naamio on sarjan (siis niistä jotka suomennettu) parhaimpia teoksia. Se pitää tiiviissä otteessaan alusta loppuun asti. Kirjan päähekilö Pendergast on FBI:n erikoisagentti josta on lähes kaikkien kollegoiden ja kanssatyöskentelevien mielessä kuva, että Pendergast tekee kaiken oman halunsa mukaan, hän ei välitä laista ja tekee ensin ja sitten vasta varmistaa olisiko kaikki voinut tehdä lainkirjaimen mukaan ja useimmiten kuolemia tulee juurikin tämän vuoksi liian monta. Pendergast nauttii kuitenkin kunnioitusta ja hänelle ei uskalleta laittaa vastaan vaan hän saapuu tapahtumapaikalle salamyhkäisesti ja saattaa jopa haihtua sieltä kuin savu tuuleen.

Pendergast sarjaa on aina leimannut yliluonnollisuus ja scifi, mutta kaikki hyvässä suhteessa eikä niistä ole liiemmin tehty suurta numeroa tai selitelty miksi mikin tapahtui, ne vain tapahtui ja hyvä niin koska tällainen salaperäisyys sopii Pendergastin olemukseen. Aivan kuten tässä kirjassa on kaupunginlaitamalla pieni kylä, joka on aikojen saatossa eristäytynyt muusta kaupungista ja se on aitojen takana ja kylä hallitsee itse omaa toimintaansa, mikä ei tietenkään kaikkia miellytä ja erityisesti kun huhujen mukaan siellä harjoitellaan rituaaleja joissa uhreina on eläimet joiden kammottava kuoleman huuto kaikuu yön pimeyksissä. Koko tarina alkaa siitä kun kuolleeksi julistettu ja kuolleena löydetty mies palaa tappamaan, mutta onko kaikki loppujen lopuksi niin kuin sivustakatsojat ymmärtävä.

Kirja tarjoaa mielenkiintoisia ja rajuja käänteitä aina loppuhuipentumiin saakka jossa myös Pendergast lopulta tuntuu saavan loppunsa, mutta voiko häntä niin vain nujertaa?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Lars Wilderäng - Tähtikirkas

Lars Wilderäng Tähtikirkas Jalava, 2017

TÄMÄ KIRJA POMPPAA YHDEKSI VUODEN 2018 PARHAIMMAKSI KIRJAKSI, TÄHTIKIRKKAASTI!

Lars Wilderängin Tähtikirkas oli mahtava yllätys. Tartuin kirjaan sattumalta, ja nyt odotellaan innolla koska trilogian seuraavat osat ilmestyvät. Kirjahan kertoo sen mikä meidän aika monen päässä varmaan pyörii: Mitä jos kaikki sähkölaitteet lakkaisi toimimasta, ei olisi sähköä.


Kirjan tarina tarjoaa kaaosta kaaoksen perään. Wilderäng tarjoaa lukijalle lähes viisisataa sivua jännittävää luettavaa. Tarinaa seurataan useamman henkilön näkökulmasta ja se luo tarinalle uskottavan, mahtavan tunnelman. Wilderäng ei myöskään pelkää kertoa niitä kovinpia hetkiä joita tällainen katastrofi voi aiheuttaa perheessä.

Kirjan tarina sijoittuu mielenkiintoisesti Ruotsiin, eikä Amerikkaan josta on totuttu saamaan useampiakin tämänkaltaisia maailmanlopputarinoita, mutta ruotsalainen kirjailija vetää pitemmän korren ja tekee kirjasta tyylikkään kokonaisuuden.

Kirja on jaettu neljään osaan.…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…