Siirry pääsisältöön

Hannu Nyberg - Hurmiosta turmioon


Hannu Nyberg
Hurmiosta turmioon
Into-kustannus, 2015

"Samettiääninen Olavi Virta on yksi Suomen kaikkien aikojen suosituimmista laulajista, jota arvostetaan niin tango- kuin rockpiireissäkin. ”Täysikuu”, ”Eva”, ”Poika varjoisalta kujalta” ja ”Hopeinen kuu” ovat tuttuja kaikille, mutta mikä mies Ola oikeasti oli?

Olavi Virta hurmiosta turmioon sisältää myös kaiken sen kiinnostavan tiedon miehen elämästä, jota ei ole aiemmin kerrottu ääneen. Huipulla ollessaan Ola eli supertähden elämää. Hän ajeli amerikanraudoilla, lensi kukasta kukkaan ja ryyppäsi reippaasti. Virta oli toisaalta ahkera harjoittelija ja bisnesmies, joka toisaalta hoiti talouttaan ja elämäänsä löperösti. Olan ohella värikkäissä tarinoissa mukana vilisee aikansa julkkiksia, kuten Tapio Rautavaara, Siiri Angerkoski, Pirkko Mannola, Toivo Kärki ja tietenkin Virran kruununperijät Reijo Taipale ja Eino Grön.
Ilomantsin skandaali vuonna 1959 taittoi Virran uran laskuun, kiiltokuvapojan gloria mureni. Viina sai laulajan elämässä entistä enemmän valtaa. Virta julkaisi vielä muutaman suositun kappaleen, mutta poltti itsensä loppuun ja vietti viimeiset vuotensa köyhänä ja pilkattuna. Mitä Ilomantsissa oikeastaan tapahtui, ja oliko lehtikohussa kysymys yhden toimittajan ajojahdista vai pilasiko Virta itse uransa?

Tässä kirjassa Hannu Nyberg oikaisee useita Virtaa koskevia tarinoita ja uskomuksia. Hän tarttuu aiheeseensa reippaalla otteella, sortumatta turhaan hienosteluun.

Kirjassa on täydellinen Virta-diskografia."

Olavi Virran syntymästä tuli tänä vuonna tasan sata vuotta ja sen kunniaksi on julkaistu aivan mahtava kirja Olavi Virran elämästä. Kun aloitin lukemaan kirjaa, tietämättä mikä tämän kirjan tarkoitus oli tuli mieleeni että eihän kirjan kirjoittaja voi kirjoittaa Olavi Virrasta noin. Sitten luin takakannesta kirjan tarkoituksen: Kirja oikaisee useita Virtaa koskevia tarinoita ja uskomuksia. Tämän lauseen jälkeen kirjaa piti ahmia ja ahmia eteenpäin. Kirja tarjoaa erittäin mielenkiintoisen katsannon ja väitteiden korjaukset joita mestarista on olemassa.

Ennen kirjan lukemista olin kuullut tarinoita Olavi Virrasta, ja nyt kirjasta sain lukea miten tarinat oikeasti menivät. Vaikka tämä kirja saattaa joidenkin mielestä jossain määrin himmentää Olavi Virran legendaa niin minulle hän kuitenkin edelleen se ainoa oikea tangokuningas. Kirjan myötä Virran monivaiheinen elämä saa lisää legendan aiheita. Virta oli hyvä sepittämään itseään koskevia uutisia positiviseen sävyyn vaikka taustalla saattoi olla paljon negatiivista.

Kirja oli erittäin positiivinen yllätys, tosin sen ainoa miinus puoli on erittäin tummat kuvat. Oletaisin, että nykytekniikalla saataisiin näistäkin kuvista paremmat, jopa itselläni on käytössä ohjelma jolla vanhoista kuvista saa paremman näköisiä. Muuten kirja on täysosuma ja toivottavasti löytää monen olavivirran ajan ihmisen hyllyyn kuin myös uusi sukupolvi löytäisi kirjan. Toista samanlaista mestaris tuskin Suomenmaahan enää tulee kuin oli Olavi Virta, yrittäjiä on paljon mutta yrittämiseksi ne ovat jääneet.

Kirja on täynnä mieleenpainuvia tarinoita, paljon oikaistuja väittämiä legendan elämästä ja ennenkaikkea Olavi Virta faneille täydellinen diskografia. Kirjan kirjoittaja on muuten itse Olavi Virta keräilijä ja näin ollen tarinat joita hän kirjaan on kirjoittanut täytyy pitää paikkansa, koska taustatietoa kirjailija Nybergillä on pakko olla paljon jotta hän tällaisen urakan on saanut tehtyä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…