Siirry pääsisältöön

Hannu Nyberg - Hurmiosta turmioon


Hannu Nyberg
Hurmiosta turmioon
Into-kustannus, 2015

"Samettiääninen Olavi Virta on yksi Suomen kaikkien aikojen suosituimmista laulajista, jota arvostetaan niin tango- kuin rockpiireissäkin. ”Täysikuu”, ”Eva”, ”Poika varjoisalta kujalta” ja ”Hopeinen kuu” ovat tuttuja kaikille, mutta mikä mies Ola oikeasti oli?

Olavi Virta hurmiosta turmioon sisältää myös kaiken sen kiinnostavan tiedon miehen elämästä, jota ei ole aiemmin kerrottu ääneen. Huipulla ollessaan Ola eli supertähden elämää. Hän ajeli amerikanraudoilla, lensi kukasta kukkaan ja ryyppäsi reippaasti. Virta oli toisaalta ahkera harjoittelija ja bisnesmies, joka toisaalta hoiti talouttaan ja elämäänsä löperösti. Olan ohella värikkäissä tarinoissa mukana vilisee aikansa julkkiksia, kuten Tapio Rautavaara, Siiri Angerkoski, Pirkko Mannola, Toivo Kärki ja tietenkin Virran kruununperijät Reijo Taipale ja Eino Grön.
Ilomantsin skandaali vuonna 1959 taittoi Virran uran laskuun, kiiltokuvapojan gloria mureni. Viina sai laulajan elämässä entistä enemmän valtaa. Virta julkaisi vielä muutaman suositun kappaleen, mutta poltti itsensä loppuun ja vietti viimeiset vuotensa köyhänä ja pilkattuna. Mitä Ilomantsissa oikeastaan tapahtui, ja oliko lehtikohussa kysymys yhden toimittajan ajojahdista vai pilasiko Virta itse uransa?

Tässä kirjassa Hannu Nyberg oikaisee useita Virtaa koskevia tarinoita ja uskomuksia. Hän tarttuu aiheeseensa reippaalla otteella, sortumatta turhaan hienosteluun.

Kirjassa on täydellinen Virta-diskografia."

Olavi Virran syntymästä tuli tänä vuonna tasan sata vuotta ja sen kunniaksi on julkaistu aivan mahtava kirja Olavi Virran elämästä. Kun aloitin lukemaan kirjaa, tietämättä mikä tämän kirjan tarkoitus oli tuli mieleeni että eihän kirjan kirjoittaja voi kirjoittaa Olavi Virrasta noin. Sitten luin takakannesta kirjan tarkoituksen: Kirja oikaisee useita Virtaa koskevia tarinoita ja uskomuksia. Tämän lauseen jälkeen kirjaa piti ahmia ja ahmia eteenpäin. Kirja tarjoaa erittäin mielenkiintoisen katsannon ja väitteiden korjaukset joita mestarista on olemassa.

Ennen kirjan lukemista olin kuullut tarinoita Olavi Virrasta, ja nyt kirjasta sain lukea miten tarinat oikeasti menivät. Vaikka tämä kirja saattaa joidenkin mielestä jossain määrin himmentää Olavi Virran legendaa niin minulle hän kuitenkin edelleen se ainoa oikea tangokuningas. Kirjan myötä Virran monivaiheinen elämä saa lisää legendan aiheita. Virta oli hyvä sepittämään itseään koskevia uutisia positiviseen sävyyn vaikka taustalla saattoi olla paljon negatiivista.

Kirja oli erittäin positiivinen yllätys, tosin sen ainoa miinus puoli on erittäin tummat kuvat. Oletaisin, että nykytekniikalla saataisiin näistäkin kuvista paremmat, jopa itselläni on käytössä ohjelma jolla vanhoista kuvista saa paremman näköisiä. Muuten kirja on täysosuma ja toivottavasti löytää monen olavivirran ajan ihmisen hyllyyn kuin myös uusi sukupolvi löytäisi kirjan. Toista samanlaista mestaris tuskin Suomenmaahan enää tulee kuin oli Olavi Virta, yrittäjiä on paljon mutta yrittämiseksi ne ovat jääneet.

Kirja on täynnä mieleenpainuvia tarinoita, paljon oikaistuja väittämiä legendan elämästä ja ennenkaikkea Olavi Virta faneille täydellinen diskografia. Kirjan kirjoittaja on muuten itse Olavi Virta keräilijä ja näin ollen tarinat joita hän kirjaan on kirjoittanut täytyy pitää paikkansa, koska taustatietoa kirjailija Nybergillä on pakko olla paljon jotta hän tällaisen urakan on saanut tehtyä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Rottasankari

Seppo Jokinen Rottasankari Crime Time 2019

Yksi kesän lähestymisen merkki ja varma kevään saapumisen merkki on Seppo Jokisen uuden dekkarin ilmestyminen. Rottasankari on komisario Koskisesta kertovan kirjasarjan kahdeskymmenesneljäs osa. Tuttuun tapaan Seppo Jokinen on yhdistänyt laadukkaan jännityskertomuksen sekä suhteellisen leppoisan perhe-elämäkuvauksen kansien väliin. Vaikka Jokisen kirjojen tyyli on kautta-aikain ollut miltein samanlainen kirjasta kirjaan jaksaa se viihdyttää lukijaa. Jokinen ei mässäile kirjoissaan turhalla väkivallalla vaan tuo jännitteen kuvaamisen lähelle lukijaa tarkalla ja osaavalla kerronnalla, jossa myös lukijalle jätetään miettimistä.
Tampereella tapahtuu jälleen, tällä kerta osakseen luoteja saa myös poliisit ja vain tunteja tästä tulee pommiuhkaus. Lisäksi Koskisen päätä vaivaa se, kuka oli se salaperäinen elvyttäjä joka pelasti murhayrityksen kohteeksi joutuneen henkilön hengen. Ja kun sivu sivulta maltaa jännitykseltään odottaa loppua, loksahtavat…

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…