Siirry pääsisältöön

Hannu Nyberg - Hurmiosta turmioon


Hannu Nyberg
Hurmiosta turmioon
Into-kustannus, 2015

"Samettiääninen Olavi Virta on yksi Suomen kaikkien aikojen suosituimmista laulajista, jota arvostetaan niin tango- kuin rockpiireissäkin. ”Täysikuu”, ”Eva”, ”Poika varjoisalta kujalta” ja ”Hopeinen kuu” ovat tuttuja kaikille, mutta mikä mies Ola oikeasti oli?

Olavi Virta hurmiosta turmioon sisältää myös kaiken sen kiinnostavan tiedon miehen elämästä, jota ei ole aiemmin kerrottu ääneen. Huipulla ollessaan Ola eli supertähden elämää. Hän ajeli amerikanraudoilla, lensi kukasta kukkaan ja ryyppäsi reippaasti. Virta oli toisaalta ahkera harjoittelija ja bisnesmies, joka toisaalta hoiti talouttaan ja elämäänsä löperösti. Olan ohella värikkäissä tarinoissa mukana vilisee aikansa julkkiksia, kuten Tapio Rautavaara, Siiri Angerkoski, Pirkko Mannola, Toivo Kärki ja tietenkin Virran kruununperijät Reijo Taipale ja Eino Grön.
Ilomantsin skandaali vuonna 1959 taittoi Virran uran laskuun, kiiltokuvapojan gloria mureni. Viina sai laulajan elämässä entistä enemmän valtaa. Virta julkaisi vielä muutaman suositun kappaleen, mutta poltti itsensä loppuun ja vietti viimeiset vuotensa köyhänä ja pilkattuna. Mitä Ilomantsissa oikeastaan tapahtui, ja oliko lehtikohussa kysymys yhden toimittajan ajojahdista vai pilasiko Virta itse uransa?

Tässä kirjassa Hannu Nyberg oikaisee useita Virtaa koskevia tarinoita ja uskomuksia. Hän tarttuu aiheeseensa reippaalla otteella, sortumatta turhaan hienosteluun.

Kirjassa on täydellinen Virta-diskografia."

Olavi Virran syntymästä tuli tänä vuonna tasan sata vuotta ja sen kunniaksi on julkaistu aivan mahtava kirja Olavi Virran elämästä. Kun aloitin lukemaan kirjaa, tietämättä mikä tämän kirjan tarkoitus oli tuli mieleeni että eihän kirjan kirjoittaja voi kirjoittaa Olavi Virrasta noin. Sitten luin takakannesta kirjan tarkoituksen: Kirja oikaisee useita Virtaa koskevia tarinoita ja uskomuksia. Tämän lauseen jälkeen kirjaa piti ahmia ja ahmia eteenpäin. Kirja tarjoaa erittäin mielenkiintoisen katsannon ja väitteiden korjaukset joita mestarista on olemassa.

Ennen kirjan lukemista olin kuullut tarinoita Olavi Virrasta, ja nyt kirjasta sain lukea miten tarinat oikeasti menivät. Vaikka tämä kirja saattaa joidenkin mielestä jossain määrin himmentää Olavi Virran legendaa niin minulle hän kuitenkin edelleen se ainoa oikea tangokuningas. Kirjan myötä Virran monivaiheinen elämä saa lisää legendan aiheita. Virta oli hyvä sepittämään itseään koskevia uutisia positiviseen sävyyn vaikka taustalla saattoi olla paljon negatiivista.

Kirja oli erittäin positiivinen yllätys, tosin sen ainoa miinus puoli on erittäin tummat kuvat. Oletaisin, että nykytekniikalla saataisiin näistäkin kuvista paremmat, jopa itselläni on käytössä ohjelma jolla vanhoista kuvista saa paremman näköisiä. Muuten kirja on täysosuma ja toivottavasti löytää monen olavivirran ajan ihmisen hyllyyn kuin myös uusi sukupolvi löytäisi kirjan. Toista samanlaista mestaris tuskin Suomenmaahan enää tulee kuin oli Olavi Virta, yrittäjiä on paljon mutta yrittämiseksi ne ovat jääneet.

Kirja on täynnä mieleenpainuvia tarinoita, paljon oikaistuja väittämiä legendan elämästä ja ennenkaikkea Olavi Virta faneille täydellinen diskografia. Kirjan kirjoittaja on muuten itse Olavi Virta keräilijä ja näin ollen tarinat joita hän kirjaan on kirjoittanut täytyy pitää paikkansa, koska taustatietoa kirjailija Nybergillä on pakko olla paljon jotta hän tällaisen urakan on saanut tehtyä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Lars Wilderäng - Tähtikirkas

Lars Wilderäng Tähtikirkas Jalava, 2017

TÄMÄ KIRJA POMPPAA YHDEKSI VUODEN 2018 PARHAIMMAKSI KIRJAKSI, TÄHTIKIRKKAASTI!

Lars Wilderängin Tähtikirkas oli mahtava yllätys. Tartuin kirjaan sattumalta, ja nyt odotellaan innolla koska trilogian seuraavat osat ilmestyvät. Kirjahan kertoo sen mikä meidän aika monen päässä varmaan pyörii: Mitä jos kaikki sähkölaitteet lakkaisi toimimasta, ei olisi sähköä.


Kirjan tarina tarjoaa kaaosta kaaoksen perään. Wilderäng tarjoaa lukijalle lähes viisisataa sivua jännittävää luettavaa. Tarinaa seurataan useamman henkilön näkökulmasta ja se luo tarinalle uskottavan, mahtavan tunnelman. Wilderäng ei myöskään pelkää kertoa niitä kovinpia hetkiä joita tällainen katastrofi voi aiheuttaa perheessä.

Kirjan tarina sijoittuu mielenkiintoisesti Ruotsiin, eikä Amerikkaan josta on totuttu saamaan useampiakin tämänkaltaisia maailmanlopputarinoita, mutta ruotsalainen kirjailija vetää pitemmän korren ja tekee kirjasta tyylikkään kokonaisuuden.

Kirja on jaettu neljään osaan.…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…