Siirry pääsisältöön

Saana Jaakkola & John Swallow - Aaveiden Rauma

 


Saana Jaakkola & John Swallow

Aaveiden Rauma

Haamu, 2021


1442 perustettiin Satakuntaan kaupunki nimeltään Rauma. Rauma on Suomen kolmanneksi vanhin kaupunki, heti Turun ja Porvoon jälkeen. Mitä Raumasta tulee mieleen? Yleensä mainitaan Vanha Rauma, sitten sieltä tulee tanssimusiikkiyhtye Finlanders, Rauman Lukko, pitsit sekä monista kulttuurialan ihmisistä. Kuitenkin kun olet lukenut tämän kirjan jää sinulle, toivottavasti, mieleen paljon erilaisia kohteita joissa vierailla. Niminä ne saattavat olla jo tuttuja, varsinkin meille satakuntalaiset juuret omaaville.


Myönnän, että Rauma on minulle jäänyt jotenkin etäiseksi kaupungiksi. Yksi syy saattaa olla se, että omaa kotikuntaani lähempänä on Rauman "vihollinen" Pori, josta ei vielä ole julkaistu tällaista matkaopasta kuten nyt Raumasta. Olen Raumalla käynyt elämäni aikana vain muutamia kertoja, mutta kohteet joita tämä kirja sisältää ovat tuttuja. Ja kirjan luettuani luulen, että viimeistään tulevana kesänä aion ottaa kohteeksi Rauman ja sen kummitukset.


Haamu Kustannus on ennen tätä Rauman aaveet kirjaa julkaissut vastaavanlaiset teokset Tampereelta, Turusta, Eestistä, hotelleista, Vaasasta sekä yleisesti Pohjanmaan kummituksista, eli varsin kattavasti on jo uudenlaisia matkaoppaita olemassa.


Luettuani raumalaisista kummituksista tuli esille hyvin merkillinen, tai ainakin omasta mielestäni, piirre. Raumalaisissa kohteissa esiintyvät aaveet esiintyvät myös päivisin, ne eivät odota illan hämärää tai yön pimeyttä vaan vieraillessasi ihan tavalliselta vaikuttavassa Stranderin talossa toimivassa käsityöliikkeessä saattaa seurassasi viihtyä myös henkimaailmasta tullut hahmo.


Aaveiden Rauma on viihdyttävä lukukokemus niin historia- kuin matkailumielessä. Kirjan kirjoittajat Saana Jaakkola ja John Swallow ovat tehneet mieleenpainuvan ja taidokkaasti rakennetun kirjan, ja tämän luettua uskon vahvasti, että nämä kirjassa esitetyt kohteet eivät ole Rauman ainoita kummittelukohteita. Rauman historia yltää todella kauas menneisyyteen, ja näin tuoden kaupungille vanhojen tehdasrakennusten ja ruttohautausmaiden perimän myötä vahvaa pohjaa aaveiden liikkumisen saatat kohdata aaveita missä tahansa Raumalla.


Kun kesä tulee, tulee myös Rauma ja sen aaveet hyvin ajankohtaiseksi. Haamu kustannuksen aaveet -matkaopas sarja toivonmukaan saa vielä jatkoa ja ehkä jopa porilaiset saavat omansa. Sen tiedän, että myös Porista löytyy kohteita ja suositut kummituskävelyt ovat myös siellä suosittuja.


Raumaa hallitsee aaveet, erityisesti Rauman ensimmäinen kaupunginjohtaja Oskar Aleksander Nero, joka pitää jöötä vanhalla kaupungintalolla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Reijo Mäki - Sulhasmies

  Reijo Mäki Sulhasmies Otava, 2021 Kevät 2021 toi jälleen erään odotetun kirjan. Tämä perinne on jatkunut jo kauan ja aina se on yhtä "sykähdyttävä" hetki alkaa lukemaan uutta Jussi Vares seikkailua. Alkuun on syytä kuitenkin mainita, että kirjailijana Reijo Mäki toistaa tarinoissaan samaa kaavaa, joka on tasoa laskenut huomattavasti niitä Jussi Vares tarinoiden kulta-ajoilta mutta missään tapauksessa nämä uudet eivät ole huonoja. Reijo Mäki on jo vuosien ajan ollut vakiintunut dekkaristi myyntitilastojen kärjessä vaikka uusia, koviakin, haastajia vuosien ajan on ilmaantunut mutta jostain kummasta syystä mikään ei tunnu horjuttavan Reijo Mäen asemaa. Olen paljo seurannut keskusteluja sosiaalisenmedian palstoilla Reijo Mäen uuden kirjan ilmestymisen jälkeen ja näin olen tehnyt jo muutaman vuoden ja lähes aina sieltä löytyy niin puolesta puhujia kuin niitä jotka eivät missään tapauksessa aio lukea uutta Jussi Varesta. Reijo Mäki käyttää Jussi Vares -dekkarissaan Sulhasmies jo

Janne Koivula - Kohdusta aarnihautaan

  Janne Koivula Kohdusta Aarnihautaan Adven&Ture, 2020 Janne Koivula julkaisi pienkustantamonsa Adven&Turen kautta 2015 esikoiteoksensa Pariisin noita ja vuonna 2020 se sai jatko-osaksi teoksen Kohdusta Aarnihautaan, yhdessä nämä kaksi kirjaa muodostavat Ikuisen elämän metsästäjät duon. Juuri äsken luin kirjailijan sivuilta, että tämä kyseinen pienkustantamo lyö pillinsä pussiin joten kustantamon toiminta jäi näiden kahden teoksen varaan. Sinänsä harmillista koska Koivula toi suomalaiseen tämän genren kirjallisuuteen vivahdetta. Olen aivan varma, että jos nämä teoksest olisi kirjoitettu englanniksi ja julkaistu kansainväliseen levitykseen e-kirja aluistoilla olisi näistä syntynyt pienimuotoinen "Tapaus".  Itselleni ei tule yhtäkkiä mieleen yhtä kunnianhimoista kirjasarjaa kuin tämä Koivulan luoma sarja. Hän käsittelee taidokkaasti niin seikkailua, kauhua kuin jännitystä ja luo siinä samalla uskottavan päänsisään uppoavan tarinan. Jos olisimme todellakin maailmassa, jo