Gwen Strauss
Yhdeksän
Bazar, 2021
Yhdeksän on yksi uusi teos, joka jatkaa kertomuksia jotka liittyvät keskitysleirille. Viime vuosien aikana, hyvin säännöllisesti on ilmestynyt useampi kirja joiden tapahtumapaikkana on Auschwitz. Jokainen tarina joka on kerrotu ja kirjoitettu on lunastanut paikkansa. Moni tarina jää kertomatta tai kirjoittamatta. Natsi-Saksan hirmuteot yltävät vielä tähän päivään saakka ja menee varmaan vielä useampi sukupolvi ennenkuin nämä asiat sukujen kesken ovat vähemmän mielessä. Vielä kuitenkin on elossa heitäkin, jotka kokivat tämän kauheuden. Heillä on lapsia ja lastenlapsia jotka kuuleman esivanhempien kertomuksia. Ne saattavat kuulostaa vain tarinoilta, mutta kertojalle ne ovat olleet totista totta.
Toisaalta monet kirjat ovat keskittyneet kertomaan jonkun tietyn ammattiryhmän tarinan tai jonkun henkilön henkilökohtaisen tarinan keskitysleirilta. Straussin kirja keskittyy vastarintanaisten tarinaan. Kirjan päähenkilöinä on kirjan nimen mukaisesti yhdeksän naista jotka pakenevat saksalaisten käsistä kohti amerikkalaisten rintamalinjaa aivan toisen maailmansodan viimeisinä päivinä. Vastarintaliikkeessä toimimine ei ollut helppoa kuten kukaan ei varmaan olettanutkaan että se olisi nimitäin Gestapon lonkerot saattoivat ulottua aivan mihin tahansa ja myös vastarintaliikkeen sisällä saattoi olla "kätyri", joka ilmiantoi henkilöt jotka toimivat Natseja vastaan.
Yhdeksän kertoo jokaisen naisen tarinan. Se kertoo naisten selviytymisestä ja taistelusta nälkää, pelkoa ja väkivaltaa vastaan. Kuuden ranskalaisen, kahden hollantilaisen ja yhden espanjalaisen naisen kohtaaminen ja yhteinen tavoite tekivät heistä sen verran vahvoja, että he pitivät kaikkea mahdollisena. Kun viimeinen heidän kohdalla tuli se suurin tilaisuus paeta käyttivät he tilaisuuden hyväkseen ja vaarallinen pakomatka saattoi alkaa. Mikä loppujenlopulta mahdollisti sitten näiden naisen onnistuneen paon? Ehkä se oli suuri yhteenkuuluvuus, samat aatteet, se että oli yksi johtaja (kirjailijan sukulainen Hélène Podliasky) ja että kaikki puhalsivat yhteen hiileen. Jokaiseen pakomatkalla tulleeseen esteeseen jollakin oli ratkaisu tai tarvittava osaaminen.
Kirjailija Strauss on käyttänyt lähdemateriaalina paljon faktatietoutta mutta elävöittääksen tarinaa mukana on fiktiivistä kerrontaa, joka kuitenkin eräällä tavalla on faktaa kaikkine kuvauksineen ja sen ajan ilmiöineen. Yhdeksän on yksi näkökulma Natsi-kirjallisuuteen ja se ajaa hyvin paikkansa mielenkiintoisena ja erilaisena tarinana laajan tätä aihetta käsittelevän kirjallisuuden joukossa. Mitä enemmän aiheesta kirjoitetaan sitä enemmän tuleville sukupolville jää mietittävää mitä oli elää joskus todellisen pelon kourissa.
Kommentit
Lähetä kommentti