Siirry pääsisältöön

Harri István Mäki - Vampyyrikirja

 


Harri István Mäki

Vampyyrikirja

Haamu Kustannus, 2021


Mörkökirja, Zombikirja, Aavekirja ja  nyt Vampyyrikirja, joka jatkaa Harri István Mäen hirviökirjasarjaa. Nyt ei kuitenkaan puhuta mistään pelottavista kauhukirjoista vaan lapsille tarkoitetuista hauskoista tarinoista. Mäki marssittää lukijoiden iloksi jälleen liudan mitä eriskummallisimpia vampyyreitä. Me olemme tottuneet näkemään vampyyrit vain pelottavina, vertaimevinä, valoa pelkäävinä vaarallisina ihmishahmoina.


Harri István Mäen vampyyrit ovat aivan jotain muuta kuin edellä mainitut asiat. Mäen vampyyrit ovat hauskoja, herkuttelijoita, hupsuja, uteliaita, onnekkaita ja kiireettömiä. Mäen vampyyrit ovat nimeltään Nättimieliä, Empatiuksia tai Nurja-Kurjia.


Mäki on tarinan kertojana yksi maamme parhaimpia. Hänen leppoisa tyylinsä kirjoittaa ja kertoa vampyyreistä on jotain sellaista johon moni ei pysty. Kirjailijalla on taito tuoda aiemmin pelottavina tunnetut hahmot eteemme kiltteinä ja hellyyttävinä hahmoina. Hänen jopa runollinen kerronta sopii hyvin lastenkirjoihin jota täydentää kirjailijan omat piirrokset jotka tuovat hahmot vielä eläväisemmin eteemme juuri sellaisina kuin ne voisimme myös kuvitella ilman kuvitusta.


Kirjassa seikkailee parikymmentä vampyyriä, jotka jokaisen vampyyrin oman tarinan alussa Mäki kuvailee millainen hän on kuten Lazlo Luihuluu on aivan  käsittämättömän pitkä ja hoikka vampyyri.  Mäki kuvailee vampyyreitä ja heidän olojaan monin tavoin apunakäyttäen synonyymejä ja kuvailua millainen kukakin on tai mitä hän ei ole.

Tarinoita lukiessa voisi hyvin kuvitella kirjailijan istuvan vieressä piirustuslehtiä kädessä. Hän nostaa tussin paperille ja alkaa piirtämään ja kertoo samalla tarinaa vampyyristä. Hyvin nopeasti paperilla on vampyyri, tällä on oma tarinansa. Harri István Mäki voisi hyvin olla uusi "Kylli-täti". Näkisin erittäin mieluusti tämän lahjakkaan kirjoittajan ja taiteilijan Pikku Kakkosessa kertomassa tarinoita meille jokaiselle aikuiselle kuin myös lapsille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Reijo Mäki - Sulhasmies

  Reijo Mäki Sulhasmies Otava, 2021 Kevät 2021 toi jälleen erään odotetun kirjan. Tämä perinne on jatkunut jo kauan ja aina se on yhtä "sykähdyttävä" hetki alkaa lukemaan uutta Jussi Vares seikkailua. Alkuun on syytä kuitenkin mainita, että kirjailijana Reijo Mäki toistaa tarinoissaan samaa kaavaa, joka on tasoa laskenut huomattavasti niitä Jussi Vares tarinoiden kulta-ajoilta mutta missään tapauksessa nämä uudet eivät ole huonoja. Reijo Mäki on jo vuosien ajan ollut vakiintunut dekkaristi myyntitilastojen kärjessä vaikka uusia, koviakin, haastajia vuosien ajan on ilmaantunut mutta jostain kummasta syystä mikään ei tunnu horjuttavan Reijo Mäen asemaa. Olen paljo seurannut keskusteluja sosiaalisenmedian palstoilla Reijo Mäen uuden kirjan ilmestymisen jälkeen ja näin olen tehnyt jo muutaman vuoden ja lähes aina sieltä löytyy niin puolesta puhujia kuin niitä jotka eivät missään tapauksessa aio lukea uutta Jussi Varesta. Reijo Mäki käyttää Jussi Vares -dekkarissaan Sulhasmies jo

Janne Koivula - Kohdusta aarnihautaan

  Janne Koivula Kohdusta Aarnihautaan Adven&Ture, 2020 Janne Koivula julkaisi pienkustantamonsa Adven&Turen kautta 2015 esikoiteoksensa Pariisin noita ja vuonna 2020 se sai jatko-osaksi teoksen Kohdusta Aarnihautaan, yhdessä nämä kaksi kirjaa muodostavat Ikuisen elämän metsästäjät duon. Juuri äsken luin kirjailijan sivuilta, että tämä kyseinen pienkustantamo lyö pillinsä pussiin joten kustantamon toiminta jäi näiden kahden teoksen varaan. Sinänsä harmillista koska Koivula toi suomalaiseen tämän genren kirjallisuuteen vivahdetta. Olen aivan varma, että jos nämä teoksest olisi kirjoitettu englanniksi ja julkaistu kansainväliseen levitykseen e-kirja aluistoilla olisi näistä syntynyt pienimuotoinen "Tapaus".  Itselleni ei tule yhtäkkiä mieleen yhtä kunnianhimoista kirjasarjaa kuin tämä Koivulan luoma sarja. Hän käsittelee taidokkaasti niin seikkailua, kauhua kuin jännitystä ja luo siinä samalla uskottavan päänsisään uppoavan tarinan. Jos olisimme todellakin maailmassa, jo