Siirry pääsisältöön

Anna Stuart - Auschwitzin kätilö

 


Anna Stuart
Auschwitzin kätilö
Into, 2023



Auschwitzin kätilö on tositapahtumiin perustuva romaani yhden naisen rohkeudesta ja päättäväisyydestä suojella elämää keskitysleirin synkkyyden keskellä.


Ana Kaminski marssitetaan sisään Auschwitzin rautaporteista yhdessä ystävänsä Ester Pasternakin kanssa. Kun he saapuvat jonon päähän, Ana astuu eteenpäin ja julistaa hiljaisella äänellä itsensä kätilöksi – ja Esterin avustajakseen. Heidän käsivartensa tatuoidaan ja heidät käsketään avustamaan synnytyksissä. Pidellessään vastasyntynyttä vauvaa sylissään Ana vannoo tekevänsä kaikkensa pelastaakseen mahdollisimman monta henkeä.

Kun kaksi SS-univormuun pukeutunutta sotilasta marssii sisään ja ottaa vaaleahiuksisen vauvan äitinsä sylistä, Ana kauhistuu mutta huomaa kaiken sydänsurun keskellä toivon pilkahduksen. Sotilaat vievät terveimmät vauvat ja antavat ne saksalaisten perheiden kasvatettavaksi. Samalla leirille tihkuu juoruja sodan lähestyvästä lopusta… Ana ja Ester alkavat salaa tatuoida vauvojen ihoon heidän äitiensä vankinumerot, jotta he voisivat sodan jälkeen löytää toisensa. Sitten eräänä aamuna Ana huomaa Esterin kasvavan vatsan tämän ohuiden vaatteiden alla.

Kirja on historiallinen kuvaus yhden naisen taistelusta elämän ja toivon tuomiseksi rikkinäiseen maailmaan.


Anna Stuart on kirjoittanut fiktiivisen tarinan Auschwitzin kauheuksista. Aivan fiktiivinen tämä ei kuitenkaan ole koska se perustuu faktoihin. Stuartin kirja tuo esille kauheudet joita voi vain kuvitella tapahtuvan mutta Auschwitzissa olleille ne olivat joka päiväistä. Anna Stuart ei säästä lukijaa kuvaillessa mitä voi tapahtua kun lapsi joka on syntynyt ei olekaan aivan sellainen kuin natsit haluavat ihmisen olevan. Tätä hetkeä kuvaa hyvin kirjassa kohta, jossa ilkeämielinen Klara on seuraamassa kätilön työtä ja pitää vieressä vettä täynnä olevaa soikkoa. Kun lapsi on syntynyt ojentaa kätilö lapsen Klaralle tietämättä mitä sitten tapahtuu. Pieni vastasyntynyt saa elää vain hetken, jonka jälkeen hänen kuollut ruumiinsa heitetään keskelle mutaista tietä. Pahuudet ja julmuudet olivat osa Auschwitsin päivää ja vain vahvimmat ja hyväonnisimmat selvisivät.


Kun viimein tulee se hetki, että natsien on pakko paeta alkaa uusi rakentaminen. Koko elämä on hukassa, kaikki tutut ihmiset, kaikista läheisimmät ovat kadoksissa. Jotkut onnistuvat löytämään toisensa mutta monet lapset, jotka syntyivät vankileirillä joutuivat eroon vanhemmistaan. Pieni tatuointi vastasyntyneeseen auttoi yhdistämään äidin ja lapsen uudelleen. Kuitenkin moni jäi kadoksiin koska he eivät voineet mitenkään vastasyntyneenä ymmärtää, että nainen jolle hänet annettiin ei ole hänen oikea äitinsä. Näitä "virheellisiä" perheitä on varmaan satoja ja joidenkin kohdalla uskoakseni totuus on selvinnyt ja uusi se oikea suku on löytynyt joko tämän sijaisäidin avustuksella tai ilman sitä.


Auschwitzin kätilö on Auschwitz-kirjojen yksi parhaimmista ja samalla myös traagisimmista kirjoista.  Näitä tarinoita Auschwitzin julmuuksita riittää ja niitä julkaistaan. Yksi ehkä hämmästyttävä piirre kaiken kauheuden keskellä kuitenkin on se, että aina näistä löytyy se positiivinen puoli joka auttaa kantamaan vaikeuksien keskellä ja monesti se löytyy myös natsien joukosta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu