Sue BlackKaikki mitä jäljelle jääWSOY, 2023
Kuolleiden jäänteitä tutkiva oikeusantropologi Sue Black kertoo palkituissa muistelmissaan kuoleman monista kasvoista sekä pitkän uransa kiinnostavimmista tapauksista.
Sue Black on tekemisissä kuoleman kanssa päivittäin. Anatomian ja oikeusantropologian professorina hän tutkii ihmisten maallisia jäännöksiä laboratoriossa ja hautausmailla, henkirikosten tapahtumapaikoilla sekä luonnonkatastrofien ja sotien näyttämöillä. Muistelmateoksessaan Kaikki mitä jäljelle jää Black paljastaa lukijalle kuoleman moninaiset kasvot. Lisäksi hän kertoo uransa kiinnostavimmista tapauksista ja valottaa, miten oikeusantropologian kehitys on mahdollistanut aiemmin selvittämättä jääneiden rikosten ratkaisemisen. Sue Black kirjoittaa aiheestaan pelottomasti, myötätuntoisesti ja hauskasti ja saa lukijan näkemään elämän vääjäämättömän päätepisteen uudessa valossa.
Brittiläinen professori Sue Black (s. 1961) on maailman johtavia oikeusantropologeja. Hän on osallistunut kotimaassaan lukuisten korkean profiilin rikostapausten selvittämiseen ja toimi Kosovon sotarikostutkinnan johtavana oikeusantropologina.
Odotin tältä kirjalta toisenlaista sisältöä. Sellaista sisältöä jossa kerrottaisiin enemmän tutkittavana olleista tapauksista. Ehkä jopa enemmän mädänneitä ruumiita joiden seikkaperäistä tutkimista kerrotaan vaihe vaiheelta. Tältä osin kirja oli pienoinen pettymys koska alkuoletuksiani ne eivät täyttäneet...mutta.
Kirjan sisältö on paljon "syvällisempi". Sue Black kertoo kirjassa joka on jaettu 13 eri osa-alueeseen sen mitä meissä ihmisissä saattaa tapahtua kun kohtaamme kuoleman. Black on itse ollut asiantuntijana mm. Kosovossa ja avustanut lukuisia kertoja poliisia selvittämään mitä ruumiille on tapahtunut. Hän on myös useasti auttanut löytämään palaneesta talosta sen kadonneen henkilön joka on palanut lähes tuhkaksi talon mukana. Hän on tunnistanu hiiltyneestä puukasasta luut jotka ovat kuuluneet ihmiselle vaikka palomiesten silmissä ne saattoivat olla vain palanutta talomateriaalia. Oikeusantropologin työ on fyysisesti ja henkisesti raskasta mutta kuten Black kertoo se on työtä muiden joukossa ja jonkun se työ on tehtävä vaikka tapahtumat ja tilanteet saattavat olla joskus todellakin raskaita ja uuvuttavia.
Black kertoo kirjassa millaisissa eritilanteissa ihminen kokee kuolemaa, se voi olla joku sinun läheinen joka kuolee hyvin yllättäin tai sitten heitä jotka kärsivät elämässä ja odottavat kuolemaa. Hän jakaakin kuoleman kolmeen eri vaiheeseen on itse kuolema, kuoleminen ja olla kuolleena. Kaikissa näissä eri vaiheissa tapahtuu erilaisia asioita joita kirjassa käydä läpi.
Kirjasta voi lukea mitä ihmisestä saadaan selville sen jälkeen kun hän on kuollut jos vaikka ruumis on silvottu, poltettu tai yritetty kadottaa jollain tavalla. Toisaalta ihminen on tyhmä jos yrittää päästä pälkähästä ja tehdä ns. täydellisen rikoksen koska se on hyvin vaikeaa ainakin nykytekniikan valossa. Kaikesta jää aina jälki johonkin. Ihmisruumista on hyvin vaikea hävittää niin ettei siitä jää jälkeä mihinkään missä murha on tapahtunut. Oikeusantropologin työ on juuri tätä että hän kaivaa ihmisestä kaiken esiin niin eläessä kuin myös hänen ollessa kuollut. Hän tietää tutkittuaa kaiken mitä olet tehnyt ennen kuolemaa ja mikä on lopulta johtanut kuolemaansa ja parhaimmassa tapauksessa kuka on kuolemasi takana.
Kaikki mitä jäljelle jää - Oikeusantropologin elämä kuoleman parissa on "riemastuttava" kirja kuolemasta ja sen tutkimisesta, jossa Sue Black kertoo hänelle tavallisista asioista kevyen huumorin siivittämänä.
Kommentit
Lähetä kommentti