Siirry pääsisältöön

Fredrik Backman - Britt-Marie kävi täällä


Fredrik Backman
Britt-Marie kävi täällä
Otava, 2015

Kirjan päähenkilö Britt-Marie on hieman liiankin järjestelmällinen ihminen. Hän rakastaa listoja, ja erityisestihän pitää siitä että ihmiset saavat hänestä oiken, juurikin tietynlaisen kuvan. Jos häneltä kysyy juoko hän viiniä, hän ei voi vastata juovansa koska silloin Britt-Marie olettaa, että ihmiset pitävät häntä alkoholistina.

Britt-Marie on pienen kaupungin eläkeikää lähestyvä rouva, jonka suhde on kariutumassa hänen miehensä, Kentin, tehdessä syrjähypyn. Britt-Marie saa työpaikan monien vaiheiden kautta jo purkutuomion saaneesta nuorisotalosta jonka asiat hän parhaansa mukaan laittaa/koittaa laittaa kutoon. Kaupungissa on myös jalkapallojoukkue jolla ei ole valmentajaa ja kukas muukaan kuin Britt-Marie joutuu alkamaan valmentamaan joukkuetta hieman vasten tahtoaan koska hän ei ymmärrä jalkapallosta tuontaivaallista.

Britt-Marie on henkilönä kirjassa sellainen, jonka soisi käyvän kirjoissa vielä useammin. Hän on tarpeksi tätimäinen mutta silti ymmärtää nuortakin sukupolvea, tai ainakin yrittään.

Kirjan ensimmäiset sivut jo tarjoavat lukijalle useamman ihmetyksen aiheen, että voiko tällaista ihmistä olla olemassa, oikeasti? Britt-Marie menee työvoimatoimistoo ja siellä häntä palvelee nuori tyttö joka yrittää myös ymmärtää asiakasta jolle ei ehjä löydykään töitä. Britt-Marie on kuitenkin perikisiantamaton ja haluaa työn, edes jonkinlaiset. Usemapi vieraily työkkärissä johtaa kaiken epäselvyyden vuoksi mm. siihen, että Britt-Marie valmistaa työkkärin tytölle päivällisen työkkärin keittiössä.

Keskustelu Britt-Marien kanssa saattaa pikkukaupungin asukkaista tuntua "tylsältä" mutta mielenkiintoiselta. Britt-Marie tykkää viljellä sanaa HAA kun hän on kuunnellut juttu toveriaan ja ei välttämättä ole aina samaa mieltä. Samoin työvoimatoimiston TÄ kun hän ei ymmärrä mitä Britt-Marie tarkoittaa. Päähenkilöiden tokaisut tuovat tekstiin lisäpontta ja näyttävät miten erimaailmoissa kaksi ihmistä voi kulkea vaikka keskustelun aihe on sama, molemminpuolista ymmärrystä ei aina löydy.

Kirjassa sukupolvet kohtaavat ja yhdistyvät humoristiseksi romaaniksi, jossa seurataa pienen rapistuvat kaupungin mielenkiintoista elämää, kaupungin jonka lähes kaikki palvelut löytyvät saman katonalta.

Kirjaa on mainostettu naispuolisesksi mielensäpahoittajaksi, onko se sitten sitä? Ei välttämättä, mutta hauska kirja on ja jos oikein haluaa etsiä niin samankaltaisuuksia kyllä löytyy mielensäpahoittajaan.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…