Siirry pääsisältöön

Dinty W. Moore - Mindfulness ja kirjoittamisen taito


Dinty M. Moore
Mindfulness ja kirjoittamisen taito
Basam Books, 2015


"Kirjan luettuasi huomaat kuinka tärkeitä sanat joita paperille laitat saattavat olla ja kuinka jokainen sana löytää paikan kun sitä mietit ja annat sanan/lauseen hautua hetken."

Mindfulness tarkoittaa suomeksi tietoisuustaitoa eli hyväksyvää tietoista läsnäoloa, eli oman olon kuuntelemista.

Kirjoittamiseen mindfulness on juurikin sopiva tapa yrittää päästä ylitse siitä ongelmasta joka lähes jokaista kirjoittajaa kohtaa jossain vaiheessa, mitä jo tämä tarina ei kannakkaan tai mitä kirjoitan seuraavaksi. Kun tulee kiire kirjoittaa tulee huolimattomasti kirjoitettuja lauseita jotka olisi voinut ilmaista toisellakin tavalla.

Mindfullness ja kirjoittamisen taito kirja on täynnä tunnettujen kirjailijoiden ja esiintymisalalla työskentelevien ihmisten mietteitä, tai oikeastaan heidän lauseitaan siitä ongelmasta joita he ovat itse kohdanneet tuottaessaan tekstiä. Ongelmia on monia joita voi kirjoitusprosessin edetessä tulla vastaan. Jos teet tutkimustyötä etkä löydä mistään materiaalia on sinun rauhoituttava ja mietittävä jokin uusi keino lähestytä päämäärää, kyllä ne aineistot yleensä jotain kautta löytyy mutta sen eteen on tehtävä työtä.

Kirjoittamisessa maltti on valttia, jos sinulla on pyrkimys saada julkaistua joka vuosi kirja on se tehtävä maltilla. Jos hosut saatat menettää viimeisetkin lukijat jotka haluaa lukea jokaisen tuotoksesi. Lukijalle ei pidä antaa sikaa säkissä, vaan se säkki jossa sika on, on avattava kunnolla jotta sika pääsee pois säkistä ja saat aikaiseksi tekstiä joka on ensinkin painokelpoista ja toiseksi että voi seistä jokaisen sanan takana jonka olet huolellisesti miettinyt tekstiisi

Kirjoittamisella voit luoda oman maailman. Eräs kirjassa sanoi, että kirjoittamiseen ei tarvise kuin musiikkia jonka ympärille luomme maailman. Maailma jonka luot voi olla kuvitteellinen tai jos se on olemassa oleva, tee työtä sen eteen että luot siitä juuri sellaisen millaisena ihmiset sen näkevät, he jotka asuvat siellä.


Tämän kirjan idea on yksinkertaisuudessaan loistava. Dinty M. Moore on kerännyt yksiin kansiin ajatuksia kollegoiltaan, mitä mieltä he ovat kirjoittamisesta ja luonut niiden pohjalta ajatuksia, kirjoittanut auki sen mitä on tiivistetty muutamaan lauseeseen.

Vaikka tämä kirja ei välttämättä tee sinusta parempaa kirjoittajaa, pääset sisälle siihen ajatusmaailmaan joka kirjailijan päässä liikkuu jatkuvasti kun hän kirjoittaa. Kirjoittaminen ei ole helppoa, mutta mindfulness tekniikka saattaa tuoda siihen helpotusta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…