Siirry pääsisältöön

Dinty W. Moore - Mindfulness ja kirjoittamisen taito


Dinty M. Moore
Mindfulness ja kirjoittamisen taito
Basam Books, 2015


"Kirjan luettuasi huomaat kuinka tärkeitä sanat joita paperille laitat saattavat olla ja kuinka jokainen sana löytää paikan kun sitä mietit ja annat sanan/lauseen hautua hetken."

Mindfulness tarkoittaa suomeksi tietoisuustaitoa eli hyväksyvää tietoista läsnäoloa, eli oman olon kuuntelemista.

Kirjoittamiseen mindfulness on juurikin sopiva tapa yrittää päästä ylitse siitä ongelmasta joka lähes jokaista kirjoittajaa kohtaa jossain vaiheessa, mitä jo tämä tarina ei kannakkaan tai mitä kirjoitan seuraavaksi. Kun tulee kiire kirjoittaa tulee huolimattomasti kirjoitettuja lauseita jotka olisi voinut ilmaista toisellakin tavalla.

Mindfullness ja kirjoittamisen taito kirja on täynnä tunnettujen kirjailijoiden ja esiintymisalalla työskentelevien ihmisten mietteitä, tai oikeastaan heidän lauseitaan siitä ongelmasta joita he ovat itse kohdanneet tuottaessaan tekstiä. Ongelmia on monia joita voi kirjoitusprosessin edetessä tulla vastaan. Jos teet tutkimustyötä etkä löydä mistään materiaalia on sinun rauhoituttava ja mietittävä jokin uusi keino lähestytä päämäärää, kyllä ne aineistot yleensä jotain kautta löytyy mutta sen eteen on tehtävä työtä.

Kirjoittamisessa maltti on valttia, jos sinulla on pyrkimys saada julkaistua joka vuosi kirja on se tehtävä maltilla. Jos hosut saatat menettää viimeisetkin lukijat jotka haluaa lukea jokaisen tuotoksesi. Lukijalle ei pidä antaa sikaa säkissä, vaan se säkki jossa sika on, on avattava kunnolla jotta sika pääsee pois säkistä ja saat aikaiseksi tekstiä joka on ensinkin painokelpoista ja toiseksi että voi seistä jokaisen sanan takana jonka olet huolellisesti miettinyt tekstiisi

Kirjoittamisella voit luoda oman maailman. Eräs kirjassa sanoi, että kirjoittamiseen ei tarvise kuin musiikkia jonka ympärille luomme maailman. Maailma jonka luot voi olla kuvitteellinen tai jos se on olemassa oleva, tee työtä sen eteen että luot siitä juuri sellaisen millaisena ihmiset sen näkevät, he jotka asuvat siellä.


Tämän kirjan idea on yksinkertaisuudessaan loistava. Dinty M. Moore on kerännyt yksiin kansiin ajatuksia kollegoiltaan, mitä mieltä he ovat kirjoittamisesta ja luonut niiden pohjalta ajatuksia, kirjoittanut auki sen mitä on tiivistetty muutamaan lauseeseen.

Vaikka tämä kirja ei välttämättä tee sinusta parempaa kirjoittajaa, pääset sisälle siihen ajatusmaailmaan joka kirjailijan päässä liikkuu jatkuvasti kun hän kirjoittaa. Kirjoittaminen ei ole helppoa, mutta mindfulness tekniikka saattaa tuoda siihen helpotusta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Lars Wilderäng - Tähtikirkas

Lars Wilderäng Tähtikirkas Jalava, 2017

TÄMÄ KIRJA POMPPAA YHDEKSI VUODEN 2018 PARHAIMMAKSI KIRJAKSI, TÄHTIKIRKKAASTI!

Lars Wilderängin Tähtikirkas oli mahtava yllätys. Tartuin kirjaan sattumalta, ja nyt odotellaan innolla koska trilogian seuraavat osat ilmestyvät. Kirjahan kertoo sen mikä meidän aika monen päässä varmaan pyörii: Mitä jos kaikki sähkölaitteet lakkaisi toimimasta, ei olisi sähköä.


Kirjan tarina tarjoaa kaaosta kaaoksen perään. Wilderäng tarjoaa lukijalle lähes viisisataa sivua jännittävää luettavaa. Tarinaa seurataan useamman henkilön näkökulmasta ja se luo tarinalle uskottavan, mahtavan tunnelman. Wilderäng ei myöskään pelkää kertoa niitä kovinpia hetkiä joita tällainen katastrofi voi aiheuttaa perheessä.

Kirjan tarina sijoittuu mielenkiintoisesti Ruotsiin, eikä Amerikkaan josta on totuttu saamaan useampiakin tämänkaltaisia maailmanlopputarinoita, mutta ruotsalainen kirjailija vetää pitemmän korren ja tekee kirjasta tyylikkään kokonaisuuden.

Kirja on jaettu neljään osaan.…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…