Siirry pääsisältöön

Maiju Multanen - Luokanvirittäjä

 


Maiju Multanen
Luokanvirittäjä
PS-Kustannus, 2023

150 harjoitusta koulutyöskentelyyn ja sen tukemiseen.

Luokassa voi olla hälinää ja se voi johtua paljon siitä, että luokan ryhmähenki on mennyt. Se voi johtua muutoksista luokan sisäisessä kemiassa, on tullut uusia oppilaita, uusi opettaja tai vanha luokka on hajoitettu ja oppilaat on sijoitettu uusiin luokkaryhmiin. Näissä tilanteissa niin opettajan kuin myös oppilaan voi olla erittäin vaikea päästä osaksi sitä luokkahenkeä joka oli ennen olemassa.

Maiju Multanen on kirjoittanut juuri tähän ongelmaan kirjan, joka sisältää 150 erilaista harjoitusta. Näillä harjoituksilla pyritään saamaan luokkahenki koottua uudelleen. Vireystilan ja keskittymisen ja tarkkaavaisuuteen tai tietoisuustaitoihin ja läsnäoloa varten on omat harjoitukset. Lyhyillä alle kymmenen minuutin tehtävillä ja harjoituksilla saadaan helposti luotua uudelleen kadonnut ryhmähenki. Kirja sisältää myös pidempi kestoisia harjoituksia joilla voidaan esimerkiksi syventää luokan ME-henkeä.

Tunnin alussa voidaan teettää hyvin yksinkertaisia harjoituksia joilla kaikilla on tähtäimessä paranta kadonnutta luokkahenkeä ja useimmiten opettaja on tässä tapauksessa se luokanvirittäjä, jonka on otettava ohjat käsiin. Se, että luokka saadaan viritettyä uudellen kokonaiseksi, eheäksi luokaksi, voi olla hyvin vaikeaa ja ne oikeat virittämistehtävät voivat olla haasteellisia löytää koska jokainen oppilas on oma persoonansa. Uskon kuitenkin, että kun tämän kirjan tehtävät on käyty läpi ja opettaja on ne omaksunut pystyy hän sieltä löytämään ja poimimaan juuri ne omalle luokalle sopivat jutut joilla tärkeä luokanvirittäminen saadaan kuntoon.

Positiivista myös harjoituste tehtäessä on se, että näiden avulla opettaja pystynee näkemään onko joku oppilaista myös jonkinlaisen muun tuen tarpeessa koska kirjan tehtävät ovat niin monipuolisia, että niitä suorittamalla oppilas joutuu/pääsee näyttämään omat taitonsa.

Uskon, että tämän kirjan avulla luokka saadaan virittymään uuteen nousuun. Jos itselläni joskus tulee tilanne, että saan toimia luokassa niin otan tämän kirjan tehtäviä käyttöön. Nämä tehtävät toimivat myös hyvin aivan pienille ryhmille kuten kerhoille joissa useimmiten on mukana täysin toisille tuntemattomia lapsia.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru