Siirry pääsisältöön

Ville Hytönen & Tuulia Matilainen - Aaveiden Eesti


Ville Hytönen & Tuulia Matilainen
Aaveiden Eesti
Haamu Kustannus, 2018


Aaveet, haamut ja kummitukset on nyt IN, ja se näkyy myös kirjallisuudessa jota julkaistaan. Vaasalainen pienkustantamo Haamu Kustannus, joka on ottanut erityiseksi positiiviseksi elämäntehtäväkseen julkaista ja tuoda esiin haamuja kirjojen sivuilla, on julkaissut kirjan jossa käydään läpi Eestin kuuluisimpia aaveita.

Kirjailijat Tuulia Matilainen, sekä Ville Hytönen ovat reissanneet ympäri Eestiä etelästä pohjoiseen ja idästä länteen. Kirjan sivuille ovat löytyneet tutut paikat monelle kuten Tallinna, Pärnu ja Haapsalu. Moni suomalainen tuskin mennessään Eestiin kiinnittää huomiota tai haluaa kiinnittää huomiota aaveisiin vaan matkan tarkoituksena on yleensä muunlainen "henkinen virkistäytyminen".

Seurasin Turun kirjamessuilla haastattelua, jossa niin kirjantekijät kuin kustantaja juttelivat kirjasta ja mieleeni jäi erityisesti se positiivinen asia, että Eestissä aaveista puhuminen ei ole häpeä ja he jopa mielellään puhuvat niistä. Toisin on Suomessa, oletan että moni on kokenut jotain "erikoista", mutta yrittää etsiä sille järkevämpää syytä kuin se, että se erikoinen tapahtuma saattoi olla aave.

Itse en ole Eestissä käynyt, mutta voiko sanoa että se on tullut hyvinkin tutuksi mm. Indrek Harglan historiallisista romaaneista, jotka sijoittuvat menneeseen aikakauteen. Niissä ei pahemmin aaveita kulje, mutta niissä esiintyy paikkoja joista tässäkin kirjassa puhutaan.

Uskon, että tästä kirjasta saa enemmän irti jos on käynyt Eestissä. Tarinoissa kuuluu paljon kirjoittajien oma rakkaus maahan, jota kuulemani mukaan molemmat pitävät hyvinkin rakkaana itselleen. Kirjailija Hytönen asuu Tallinnassa ja myös hänen kesäpaikkansa löytyy Eestistä. Kirjailija Matilainen taasen pitää kakkoskotiaan Eestissä.

Aavekulttuuri voi hyvin Eestissä, ja se voisi voida paremmin myös Suomessa, mutta miksi se ei voi vaikka kirjallisuutta tulee vuosittain useampia, onko syy meissä suomalaisissa, jotka emme halua uskoa että on olemassa muutakin kuin vain me. On myös He, jotka olivat täällä ennen elävinä ja nyt He ovat täällä vaeltamassa kenties aaveina.

Aaveiden Eesti on mahtava jatko aavekirjallisuudelle ja eiköhän pikkuhiljaa jokainen voisi aukaista ummistuneet silmänsä ja nähdä mitä muuta on ympärillämme. Se ehkä vaatii erityisiä aisteja mutta koskaan, ei koskaan tiedä mitä matkallaan kohtaa, jopa aaveen. Olen tyytyväinen siitä, että Eestissä aavetarinoilla on kiitollinen jalansija, ja ne otetaan esille kun niistä kysytään ja niistä kerrotaan vaikka ei kysytä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru