Siirry pääsisältöön

Jorma Eerik Jukkala - Kulissi


Jorma Eerik Jukkala
Kulissi
Reuna, 2017Lyhyesti kuka on kirjailija Jorma Eerik Jukkala: hän on Vimpelissä syntynyt, nykyisin Ähtärissä asuva entinen matematiikan, fysiikan ja kemian lehtori. Jukkala harrastaa kalastusta, frisbeegolfia ja bridgeä. Hänet myös saatetaan muistaa opettajana, joka piti samoja vaatteita jokaisessa koulukuvassa joka hänestä otettiin 28 vuoden aikana. Jukkala on kirjoittanut Kulissin lisäksi kaksi pohjanmaalle sijoittuvaa kirjaa: Pakkovaihto ja Pitkä matka Pohjanmaalle.


Jukkalan kirja yllätti minut, täysin. Eilen, 28.02.2018, minulla ei ollut yhtään luettavaa kirjaa, joten oli pakko lähteä paikalliseen kirjastoon ja etsittävä talviloman viimeisille päiville jotain. Yleensä suunnistan ensimmäiseksi dekkarihyllylle, mutta se on kahlattu moneen kertaan läpi, eikä sieltä tunnu enää löytyvän mitään uutta vaikka paljon lukemattomia kirjoja siellä on. Kirjan pitää herättää jokin tunne minussa, että tartun siihen ja kävelytän sen kotiin saakka kirjastosta.

Pyörittelin hetken aikaa kirjaston uutuskirja telinettä, jossa on varmaan viitisenkymmentä kirjaa. Toki osa siinä telineessä olevista on jo ilmestynyt vähintään puoli vuotta sitten. Kirjastossa juuri se teline on sellainen, josta tekee niitä löytöjä, toinen paikka on palautetut kirjat joista kirjat sitten matkaavat kirjastovirkailijoiden käsissä oikeisiin hyllyihin.

Jukkalan Kulissi kirja oli tuttu kanneltaan ja nimeltään, ja olin sen esittelyn lukenut netistä, mutta silloin kirja ei herättänyt sen kummempaa mielenkiintoa. Piti odottaa näemmä puolivuotta ja sitten se iski lujaa. Siinä se oli, kirja, joka olisi pitänyt lukea jo silloin kun se ilmestyi.

Jukkalan dekkari sijoittuu koulu maailmaan ja itselleni tuli vahvasti mieleen uutiset eräästä opettajasta, joka joutui käyttämään hieman kovempaa otetta estääkseen oppilaiden kähinää. Ehkä tämä tapahtuma on myös Jukkalan päässä muhinut ja sitä jalostamalla hän on luonut omanlaisensa tarinan siitä millaista koulumaailma voi olla. Kulissi on kertomus koulumaailmasta, sosiaalisenmedian paineesta, koulun opettajien keskeisestä nokkimisjärjestyksestä jossa jostain kummasta syystä juuri kouluavustajan ovat sitä pohjasakkia.

Kulissi on dekkari, jännitystarina koulukiusaamisesta ja mihin se loppujenlopuksi voi johtaa, siihen kaikkein karmivimpaan päätökseen, päätökseen joka voi viedä monen syyttömän hengen.

Kirjailija Jukkala on tehnyt dekkarin jossa on läsnä vahvat elementit, vahvat tarinat jotka nivoutuvat yhteen ja lopulta Jukkala tarjoaa lopussa hyvin traagisen huipennuksen, joka jättää miettimään tarinaa ja sitä mitä jos tämä kaikki olisi totta.

...koska tämä voisi hyvin olla tositarina.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Ilkka Auer - Domowik

Ilkka Auer Domowik Haamu kustannus, 2018

Kun loppuvuodesta taas pähkäilen mikä olikaan vuoden 2018 parhain kirja on ehdottomasti Ilkka Auerin uutuus Domowik taistelemassa tästä tittelistä. 2018 on tarjonnut kirjojen suurkuluttajalle paljon nautintoja draaman, romantiikan, jännityksen, scifin ja fantasian muodoissa. Tätä kaikkea on myös Domowik, se on lumoava tarina, se on satu, se on jännittävä mysteeri.
Kirjan päähenkilö on nuori tyttö Wilhelmiina, joka yhdessä vanhempiensa kanssa saa perinnäksi Raaseporin linnan lähettyvillä sijaitsevan "pelottavan" kartanon, Hästebäckin kartanon. Se ei ole tuikitavallinen kartano, vaan se kätkee sisäänsä mysteerejä jotka lankeaa Wilhelmiinan selvitettäväksi, aivan kuten testamentissa määriteltiin. Isosedän jättämät vihjeet johdattavat nuoren tytön nopeasti kohtaamaan kartanon todelliset asukkaat ja vähitellen koko suuri mysteeri ratkeaa. Wilhelmiinan tukena on Domowik joka on ystävällinen kotihenki, jonka avuliaisuudella myös ylimääräise…

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…