Siirry pääsisältöön

Jorma Eerik Jukkala - Kulissi


Jorma Eerik Jukkala
Kulissi
Reuna, 2017Lyhyesti kuka on kirjailija Jorma Eerik Jukkala: hän on Vimpelissä syntynyt, nykyisin Ähtärissä asuva entinen matematiikan, fysiikan ja kemian lehtori. Jukkala harrastaa kalastusta, frisbeegolfia ja bridgeä. Hänet myös saatetaan muistaa opettajana, joka piti samoja vaatteita jokaisessa koulukuvassa joka hänestä otettiin 28 vuoden aikana. Jukkala on kirjoittanut Kulissin lisäksi kaksi pohjanmaalle sijoittuvaa kirjaa: Pakkovaihto ja Pitkä matka Pohjanmaalle.


Jukkalan kirja yllätti minut, täysin. Eilen, 28.02.2018, minulla ei ollut yhtään luettavaa kirjaa, joten oli pakko lähteä paikalliseen kirjastoon ja etsittävä talviloman viimeisille päiville jotain. Yleensä suunnistan ensimmäiseksi dekkarihyllylle, mutta se on kahlattu moneen kertaan läpi, eikä sieltä tunnu enää löytyvän mitään uutta vaikka paljon lukemattomia kirjoja siellä on. Kirjan pitää herättää jokin tunne minussa, että tartun siihen ja kävelytän sen kotiin saakka kirjastosta.

Pyörittelin hetken aikaa kirjaston uutuskirja telinettä, jossa on varmaan viitisenkymmentä kirjaa. Toki osa siinä telineessä olevista on jo ilmestynyt vähintään puoli vuotta sitten. Kirjastossa juuri se teline on sellainen, josta tekee niitä löytöjä, toinen paikka on palautetut kirjat joista kirjat sitten matkaavat kirjastovirkailijoiden käsissä oikeisiin hyllyihin.

Jukkalan Kulissi kirja oli tuttu kanneltaan ja nimeltään, ja olin sen esittelyn lukenut netistä, mutta silloin kirja ei herättänyt sen kummempaa mielenkiintoa. Piti odottaa näemmä puolivuotta ja sitten se iski lujaa. Siinä se oli, kirja, joka olisi pitänyt lukea jo silloin kun se ilmestyi.

Jukkalan dekkari sijoittuu koulu maailmaan ja itselleni tuli vahvasti mieleen uutiset eräästä opettajasta, joka joutui käyttämään hieman kovempaa otetta estääkseen oppilaiden kähinää. Ehkä tämä tapahtuma on myös Jukkalan päässä muhinut ja sitä jalostamalla hän on luonut omanlaisensa tarinan siitä millaista koulumaailma voi olla. Kulissi on kertomus koulumaailmasta, sosiaalisenmedian paineesta, koulun opettajien keskeisestä nokkimisjärjestyksestä jossa jostain kummasta syystä juuri kouluavustajan ovat sitä pohjasakkia.

Kulissi on dekkari, jännitystarina koulukiusaamisesta ja mihin se loppujenlopuksi voi johtaa, siihen kaikkein karmivimpaan päätökseen, päätökseen joka voi viedä monen syyttömän hengen.

Kirjailija Jukkala on tehnyt dekkarin jossa on läsnä vahvat elementit, vahvat tarinat jotka nivoutuvat yhteen ja lopulta Jukkala tarjoaa lopussa hyvin traagisen huipennuksen, joka jättää miettimään tarinaa ja sitä mitä jos tämä kaikki olisi totta.

...koska tämä voisi hyvin olla tositarina.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Rottasankari

Seppo Jokinen Rottasankari Crime Time 2019

Yksi kesän lähestymisen merkki ja varma kevään saapumisen merkki on Seppo Jokisen uuden dekkarin ilmestyminen. Rottasankari on komisario Koskisesta kertovan kirjasarjan kahdeskymmenesneljäs osa. Tuttuun tapaan Seppo Jokinen on yhdistänyt laadukkaan jännityskertomuksen sekä suhteellisen leppoisan perhe-elämäkuvauksen kansien väliin. Vaikka Jokisen kirjojen tyyli on kautta-aikain ollut miltein samanlainen kirjasta kirjaan jaksaa se viihdyttää lukijaa. Jokinen ei mässäile kirjoissaan turhalla väkivallalla vaan tuo jännitteen kuvaamisen lähelle lukijaa tarkalla ja osaavalla kerronnalla, jossa myös lukijalle jätetään miettimistä.
Tampereella tapahtuu jälleen, tällä kerta osakseen luoteja saa myös poliisit ja vain tunteja tästä tulee pommiuhkaus. Lisäksi Koskisen päätä vaivaa se, kuka oli se salaperäinen elvyttäjä joka pelasti murhayrityksen kohteeksi joutuneen henkilön hengen. Ja kun sivu sivulta maltaa jännitykseltään odottaa loppua, loksahtavat…

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…