Siirry pääsisältöön

William Faulkner - New Orleansin tarinoita


William Faulkner
New Orleansin tarinoita
Aviador, 2015


Mitä minulle tulee ensin mieleen kun kuulen sanan New Orleans?
.
.
.
JAZZ!

"Nobelisti William Faulkner (1897–1962) ruoppasi aikanaan uusia uomia romaanitaiteelle. Aiemmin suomentamaton nuoruudenteos NewOrleansin tarinoita sijoittuu 1920-luvulle, iloisen jazzin ja tylyn rotusorron Syvään Etelään. Kirjan sivuilla lähes sadan vuoden takainen satamakaupunki sykkii ja hengittää värikkäiden ihmistensä tahtiin.
New Orleansin tarinoiden ihmiset ja aiheet ovat kuin alkupuroja kirjailijan myöhemmälle ”Mississippin- vuolaalle” kerronnalle, Faulknerin taiteen tunnusmerkille, josta Nobel-komitea Faulknerin palkitsi; kirjailija itse toivoi palkintoa työstään maanviljelijänä.
Kristiina Drewsin maukas, oivaltava suomennos tekee täyttä oikeutta Faulknerin rehevälle kielelle."

Faulknerin kirja ei ole jazzia, vaikka se sijoittuu musiikin syntysijoille, kauas 1920 -luvulle saakka. Jotain yhteistä kuitenkin tästä Faulknerin kirjasta ja jazzista voi löytää, molemmat ovat taidokasta, ammattimaista osaamista. Jazzissa käytetään paljon improvisaatiota ja sitä voi löytää myös tästä kirjasta. Jazz mielletään usein vaikeaksi hallita, niin on myös tämä kirja.
Ensimmäiset pisteet menevät kirjan suomentajalle Kristiina Drewsille jolla on varmaan ollut vaikea tehtävä saada kirjansynty ajankohdan amerikkalainen kieli kääntymään suojavaksi suomennokseksi, se ei ole ollut helppoa. Seuraavat pisteet voisi jakaa kirjailijalle itselleen joka on tarinoissa, novelleissa, tuonut lukijoille luettavaksi tarinoita jotka ovat yksinkertaisia ja helppoja mutta silti niiden sisältö on ihastuttavan hienosti kirjoitettua. Ei ole ihme, että Faulkner on saanut arvostetun Nobel -palkinnon 1949, nämä kirjan tarinat olivat yksi alkusysäys tuolle palkinnolle.
New Orleansin tarinoissa päähenkilöinä on niin rikollisia kuin ihan tavallisia rehellisiä ihmisiä. En aiemmin ollut tutustunut Faulknerin tuotantoon mutta tätä kirjaa lukiessa ja taustoja tutkiessa törmäsin "kirjasarjaan" joka kertoo Yoknapatawphan piirikunnan elämästä jossa taasen hahmot ovat paljon raaempia ja elämä tässä piirikunnassa erittäin hektistä. Nämä tulevat olemaan seuraavat tutustumisen arvoiset kirjat ja tarinat joita aion Faulknerilta lukea, kunhan ne jostain löydän.
Kustantajana Aviador tekee hienoa työtä tuodessaan esiin tarinoita jotka on kirjoitettu lähes sata vuotta sitten ja näin olleen tuo myös esiin kirjailijoita jotka ovat jo saattaneet unohtua mutta joiden ei pitäisi unohtua.
Kirjan tarinat jäävät elämään ja niihin palaa aina uudelleen, ne ovat sopivan mittaisia ja viihdyttäviä, Faulknerin maailma herää henkiin näissä tarinoissa ja se tuo esiin myös hänen runoilijapuolensa, joka monessa tarinassa uhkuu läpi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…