Siirry pääsisältöön

Eva Weaver - Jacobin takki


Eva Weaver
Jacobin takki
WSOY, 2015



Kirjan Jacobin takki kirjoittanut kirjailija Eva Weaver on syntynyt 1965 Saksassa. Hän on ammatiltaan taideterapeutti, valmentaja ja performanssitaiteilija. Toisen maailmansodan tapahtumat sai hänet kirjoittamaan tämän huikean hienon kirjan.

Kirja kertoo puolalaisesta pojasta Mikasta joka asuu Varsovan ghettossa. Yllättäen hänen yksi ystävistään löytyy muurien "pahalta" puolelta, saksalaissotilas Max. Kirjassa seurataan välillä hyvinkin intensiiviseti näiden kahden niin erilaisen henkilön kemioita ja tarinaa.

Mikan isoisällä Jacobilla on päällään suurikokoinen päällystakki jossa on kymmeniä pieniä piilotaskuja, ja nämä taskut kätkevät sisäänsä kaikenlaisia tärkeitä muistoja ajasta ennen natsivaltaa, ei entisestä elämästä. Eräänä päivänä Jacob suojelee kadulla pientä juutalaistyttöä jota natsit kehottavat riisuutumaan. Jacobin yrittää auttaa tätä tyttöä mutta tulee itse ammutuksi keskelle katua. Mika saa käsiinsä tämän maagisen takin. Takin lisäksi isoisästä jää jälkeen käsinukkekokoelma joiden avulla Mika alkaa viihdyttää ghetossa ja saakin suuren suosion, hän tuo jonkinlaista lohtua kaikkeen suruun ja tuskaan.

Ei mene kauaa siihen kun natsit saavat kuulla ghetossa asuvasta pojasta joka tekee nukketeatteria. Mika kiskotaan väkiste natsien puolelle ja pakotetaan esiintymään niin sotilaille kuin ylempiarvoisille miehillä. Mikan on saatava yleisönsä viihtymään ja nauramaan tai pääsy takaisin kotiin olisi mahdottomuus. Mikan onneksi hän onnistuu ja saa/joutuu sen jälkeen esiintyä natseille useamman kerran.

Tulee päivä kun se pahin on edessä, koko ghetto siivotaan juutalaisista ja siirretään karjavaunuilla paikkaan josta kovinkaan moni ei palannut. Mika onnistuu pakenemaan serkkunsa kanssa ja osallistuvat vastarintaan jonka seurauksena kaikki hankaloituu ja pako parempiin oloihin on suunnitelma täydellä teholla. Lopulta kuitenkin onni kääntyy ja kohta vastapuoli on pulassa.

Jacobin takki on hieno kuvaus nuoren Mikan elämästä ghetossa ja ennenkaikkea hieno kuvaus hänen työstään auttaa muurien toisella puolella olevia. Jacobin takki toimii Mikan päällä niin käsinukkevarastona, muistolokeroina kuin salakuljetustarkoituksena. Kirjassa jännittävimmät paikat tarjoaa kuvaukset siitä kuinka Mika salakuljettaa gheton puolelta lapsia parempiin oloihin natsien valtaamalle alueelle.

Kirja on yksi vaikuttavaimmista kuvauksista holokaustin ajasta, se tuo Mikan tarinan niin lähelle ihoa että voisi kuvitella itsensä seuraamassa Mikan tarinaa todella läheltä.

Kommentit

  1. Weaver on tehnyt perusteellista työtä, ja tapahtumiin pääsee todella kuin itse mukaan.

    VastaaPoista
  2. Tämä oli huippukirja ja juurikin nuo kaikki kuvaukset ja tarinan kertominen kantoi tarinaa eteenpäin ja teki siitä hyvinkin uskottavan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru