Siirry pääsisältöön

Kalle Päätalo - Tammettu virta


"Koti, isä ja kansakoulu ovat Kallen elämän kiintopisteitä. Matka kouluun järven yli ei ole pitkä, mutta siellä odottaa aivan toisenlainen maailma isojen poikien ja opettajan ristitulessa. Kotona määrää voimakas ja ristiriitainen isä, joka savotoilla ollessaankin hallitsee kodin tunnelmaa. Tammettu virta piirtää rehellisen kuvan Päätalon perheestä, ja vanhempien avioliiton kuvaus on tarkkanäköisimpiä mitä suomalaisessa kirjallisuudessa on nähty"

Tammettu virta on Päätalon Iijoki -sarjan toinen osa. Se on ilmestynyt ensimmäisen kerran 1972, ja 2014 siitä otettiin 12 painos.

Päätalo jatkaa samalla linjalla myös tässä kirjassa, pikkutarkkaa kirjoitusta, liiallisen tarkkaa, toisaalta hyvä, ettei jää mitään epäselväksi, mutta tarvitseeko kaikesta kertoa tarkasti, suuri osa kirjasta olisia auennut vähemmälläkin sanamäärällä. Näiden kahden ensimmäisen kirjan perusteella heikkous on juuri tuo liiallinen pikkutarkkuus, joka toivottavasti jossain vaiheessa jää pois.
Sisällöltään kirja jatkaa tuttuun tapaan kuvauksia, perhe-elämää, niitä asioita joissa Päätalo on vahvoilla, hän on mestari kertomaan arkipäivän asioista. Perheeseen tulee uusi sisar, Terttu. Mukana on tukinlaskus. Kalle saa ensimmäisen oman palkan. Tapahtumat kirjassa sijoittuvat 1920 -luvun loppupuolelle ja Kallen toiseen lukuvuoteen kansakoulussa, jossa Kalle alkaa kiinnostamaan urheilu ja kirjat.

Kallioniemen koti alkaa käymään ahtaaksi kasvavalle perheelle ja Kallen isä kaataa metsästä puut ja vie ne vaivalloisen matkan päätteeksi Taljakosken sahalle. Kallen isän isä Hemma asettuu asumaan Kallioniemeen vuodeksi ja osallistuu urheasti talon askareisiin vaikka on sokea ja iäkäs mies, ukkeli. Kalle alkaa pelaamaan uhkapelejä ja se tuo kirjaan uuden puolen, se tuntuu lukijasta oudolta, pieni poika uhkapeleissä, ehkä kirjailijan olikin tarkoitus tuoda kirjoihin jotain uutta puolta, sellaista joka ei kaikkien mielestä olisi hyvästä. Aina ei pelivelkoja saatu kuitatuksi ja ne kiusasivat Kallea.

Kaiken kaikkiaan Päätalon kirja Tammettu virta on luettava, se on suuri osa suomalaista kirjahistoriaa ja tuskinpa enää koskaan tulee Suomessa kirjoitettua tällaista omaelämäkerta sarjaa. Ajat ovat niin paljon muuttuneet, että sisällöltään kirjoista tulisi liian informaatioteknologia painotteinen. Päätalo osui aikanaan kultasuoneen kirjoittaessaan omaelämänkerta kirjansa, ja hyvä niin, 1900 -luvun ajankuva on tallennettu useaan otteeseen näihin kirjoihin.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru