Siirry pääsisältöön

Riina Peltonen - Tervahaudan haltija

 


Riina Peltonen

Tervahaudan haltija

Haamu, 2024


Ei pettänyt tälläkään kertaa Haamu kustannuksen tuore kirja, joka on Riina Peltosen kirjoittama Tervahaudan haltija alaotsikolla myyttisiä tarinoita Pohjanmaalta. Yhteinen matka kirjan parissa alkaa kertomalla maisemia tarinoiden taustalla ja päänäyttämöllä. Miten tiet, vesistöt ja erilaiset metsät ovatkaan aikoinaan luoneen ympäillemme valmiita paikkoja kertomaan ja kokemaan erilaisia tarinoita ympärillämme.

Myös erilaiset olennot kuten keijukaiset ja maahiset ovat kuuluneet suomalaisten kertomuksiin iät ja ajat, tosin nykyään uskon, että nämä eivät ole enää nykypäivän mystisten kertomusten päähahmoja, niitä voivat olla netistä poimitut eriskummalliset luomukset, en yhtään ihmettele jos jostain nurkan takaa kuuluu jonkun lapsen kertovan toiselle lapselle esimerkiksi kauhu/aavetarinaa skipidi kummituksesta.

Sodat ovat luoneet myös tarinoita ja näistä on kirjoitettu paljon, ja näitä väitteitä on tutkittu ovatko ne totta, että korsuun on ilmestynyt henkiolento ja hetkessä se on kadonnut. Onko se ollut viesti jostain suuremmata tapahtumasta tai jostain mitä on tapahtumassa.

Kirjassa on paljon lyhyitä kertomuksia ympäri Pohjanmaata tapahtuneista ja koetuista tapahtumista, mutta moniko näistä on kiertänyt talosta taloon ja muuttanut muotoaan. Oma kantani on, että tarinoiden suhteen pitää löytyä hieman skeptisyyttä koska ainoastaan se ensin kerrottu tarina lienee totta. Ja kaikki sen jälkeen kuulijalta toiselle kulkenut on saattanut muuttaa muotoaan. Se mikä kuitenkin on parasta näissä tarinoissa on se, että nämä kaikki on ihmisen kertomia omia kokemuksia. Tarinoita on kerrottu paljon ja niitä on kirjoitettu muistiin SKS:n arkistoihin ja niistä on julkaistu paljon tarinakokoelmia joista voidaan tehdä sama havainto on niitä paikallisia kertomuksia joissa tarinaa hieman elää paikkakunnan sisälläkin ja saattaa muutta muotoaan kun liikutaan Suomen kartalla eri alueelle.


Riina Peltosen kirja on upea teos näistä Pohjanmaan maisemista, jotka tarjoavat niin aaveille, haamuille, kummituksille kuin myös henkille mahdottoman monipuolisen ja rikkaan kentän temmeltää ja tuoda itseään esille. Monipuolisesti kerätty aineista ympäri Pohjanmaata virittää matkailuauton nokan kohti tapahtumapaikkoja ja aistimaan onko siellä jotain yliluonnollista ja jos on niin koenko minä sen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru

Jaakko Melentjeff - Hukkuneet

Jaakko Melentjeff Hukkuneet Atena, 2017 Vahva esikoisdekkari Jaakko Melentjeff edustaa uutta, nousevaa suomalaista dekkaripolvea. Hänen esikoidekkarinsa Hukkuneet tapahtumat sijoittuvat laajalle alueelle Pohjoimaissa, eli viitteitä kansainväliseen hakuisuuteen on havaittavissa. Olen monesti kaivannut kirjoittaessani suomalaisista dekkareista, että miksi niissä ei ole yritystä kansainvälisyyteen, mutta nyt on. Melentjeffin dekkari Hukkuneet on juuri sellainen, jolta voi odottaa jonkinmoinsta läpimurtoa ainakin Pohjoismaissa. Melentjeff on onnistunut kirjoittamaan kansainväliselläkin tasolla mitattuna kelpo trillerin, hänen tyylinsä kirjoittaa tarjoaa sellaisen koukun johon jää kiinni, ja vaikka osittain kirjan juoni osoittautuu erittäin monisäikeiseksi ja henkilögalleria monipäiseksi pysyy Melentjeffin dekkari kuosissa erittäin hyvin, eikä sen vetovoima päästä otteestaan. Onko sitten jatkoa luvassa Hukkuneille? Toivottavasti on, koska kirjailijan luoma henkilöga