Siirry pääsisältöön

Tiina Hautala - Aaveiden Vaasa

 


Tiina Hautala
Aaveiden Vaasa
Haamu Kustanus, 2023

Haamu Kustannus on jo vuosien ajan julkaissut "kummitustarinoita" -kirjasarjaa. Kirjasarjassa on ilmestynyt aiemmin mm. Tampereen, Rauman ja Turun kaupungeista omansa ja nyt näihin upeisiin kirjaan liittyy myös tarinat Vaasasta. Jo vuonna 2016 ilmestyi kirja Aaveiden kaupunki - Kummitustarinoita Vaasasta joka tarkoittaneen, että Vaasa todellakin on yksi Suomen mielenkiintoisimmista kaupungeista kun puhutaan kummitustarinoista.

Vaasa on monivivahteinen historiansa, vanhojen rakennusten ja kulttuurin suhteen. Vanhoihin rakennuksiin liittyy paljon tarinoita, uskomuksia ja huhuja. Tiina Hautala esittelee tässä kirjassa kymmenen tarinaa lisää. Suurin osa nistä on vain kävelymatkan päässä toisistaan, joten ei muutakuin tämä matkaopas käteen ja kiertämään kohteita.

Useat Vaasassa käyneet eivät varmaan laita lainkaan merkille rakennuksia, jotka tässä kirjassa on esitelty, ei myöskään paikalliset. Heille nämä on jokapäiväisiä rakennuksia, jotka ovat kauppa- tai työmatkan varrella.

Aaveiden Vaasa -kirjan jokaisen kohteen alussa (kuten sarjan muissakin kirjoissa) esitellään lyhyesti rakennuksen tärkeimmät historialliset vuosiluvut ja mitä silloin on tapahtunut sekä annetaan pieni tipsi mihin kannattaa kiinnittää kohteessa huomiota. Erityisesti tässä kirjasarjan kirjassa Hautala on onnistunut kertomaan todella upeasti kohteen tarinan.

Pelkästään kirjan lopussa oleva lähde -luettelo itsessään on mielenkiintoista luettavaa ja saakin tällaisen tietojenhakijan tarttumaan kirjastojen hakukoneisiin ja etsimään kyseisiä teoksia. Myös henkilöhaastatteluja kirjaa varten on tehty ja ymmärrän kyllä kun jotkut eivät ole halunneet nimeänsä kirjaan koska helposti henkiolentoihin ja kummituksiin uskova saa "hullunleiman" otsaansa. Itselläni sitä pelkoa ei onneksi ole ja voin hyvin tässä kaikille myöntää, että uskon henkiolentoihin ja kummituksiin ja olen niitä jopa saattanut kohdata enkä pelkää kertoa niistä julkisesti vieraalle. Ja ilokseni olen saanut huomata, että kun kerrot jostain kohtaamisesta yhtäkkiä et olekaan yksin asian kanssa vaan samaista on kokenut myös kuuntelija.

Aaveiden Vaasa - Kummitustarinoita Suomen aurinkoisimmasta kaupungista on loistava teos niin heille, jotka haluavat lukea kaupungin erilaisesta historiasta joka kuitenkin henkii siellä vieläkin. Se on myös teos, jossa opit nopeasti historiaa tutuista rakennuksista, luet niiden mielenkiintoista menneisyyttä. Kirja on myös matkaopas koska mikä muukaan olisi kiinnostavampaa hämärinä syysiltoina kuin istua hiljaa jossain kohteessa jossa on kuultu ääniä tai jopa nähty hahmoja tai varjoja ja kohdata itse se.

Kirjan kanssa voit lähteä pienelle retkelle Vaasaan. Tee kulttuurimatka Vaasaan, koska kirjan kohteiden perusteella myös kummitukset viihtyvät erittäin hyvin kulttuurikohteissa.

Tilaa omasi vaikka täältä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu