Siirry pääsisältöön

Ramsey Campbell - Vanhat sarvet

 


Ramsey Campbell
Vanhat sarvet
Haamu kustannus, 2023

Ramsey Campbell syntyi Briteissä vuonna 1946. Hänen ensimmäinen teksti julkaistiin 1960 -luvulla, mutta 1970 -luvun jälkeen Cambellin tekstejä on julkaistu lukuisia ja aktiivista julkaisu-uraa hän vietti  1980- ja 1990 luvut jonka jälkeen vauhti on hieman hiipunut. Campbell on yksi arvostetuimmista kauhukirjailijoista, jonka kirjoituksissa näkyy, kuuluu ja aistii H.P. Lovecraftin perinnön.

Suomeksi Campbellin tarinoita on julkaistu harvinaisen vähän ja nyt hiljattain julkaistu Haamu kustannuksen julkaisema Vanhat sarvet tuo meille luettavaksi viisi suomennetta kauhutarinaa. 

Mikä sitten tekee Campbellista niin hyvän? Yksi syy on se, että kuten monen kauhukirjailijan kohdalla se kauhu tuodaan ylenpalttisella veren ja väkivallan mässäilyllä, mutta Campbellin tarinoissa tätä ei juurikaan ole. Eli hyvä kauhu laitetaan lukijan pääsisälle muilla keinoilla, pienillä ajatuksilla jotka jäävät lukijan mieleen pyörimään. Ehkä saatat näidenkin tarinoiden kohdalla joutua palaamaan tarinaan uudestaan, että hoksaat sen tai voi jäädä hoksaamattakin ja juuri se tekee tarinasa kutkuttavat koska silloin jäät miettimään tarinan perimmäistä sisintä.

Kirjan alkusanat ja kirjan tarinat on koonnut suomalaisen kauhukirjallisuuden mestari Marko Hautala. Hän on valinnut onnistuneestu hyvin erilaisiakin tarinoita kokoelmaan, joka tuo ilmi Campbellin monitasoisen osaamisen psykologisen kauhun luomisessa. Oletan, että Campbellin tuotannosta olisi saanut vaikka kuinka paksun teoksen koottua, mutta nyt julkaistut lyhyet mieleen jäävät tarinat ovat varmasti se laadukkain kattaus.

Vanhat sarvet ei varmasti ole kauhukirjallisuuteen tutustuvalle se parhain aloituskirja, mutta mikäli haluat hypätä heti laatuun niin ehdottomasti valitse tämä kauhutarina kirja ja lue sen jälkeen miten muutenkin kauhua voi kirjoittaa tutustumalla niihin lukuisiin väkivallalla mässäiltyihin novelleihin ja uskon, että palaat takaisin kuitenkin tähän ja jäät miettimään tarinoiden syvintä olemusta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru