Siirry pääsisältöön

Harri István Mäki - Kirottu

 


Harri István Mäki

Kirottu

Haamu kustannus, 2023


Viktorin ja Melissan piti olla ikuisia ystäviä, kaksi toisensa löytänyttä kummajaista koulun tasaharmaan oppilasmassan kansoittamalla käytävällä. Mutta Melissa pilasi kaiken, ja Viktor päätti tehdä Melissan elämästä elävän painajaisen.

Kun Viktor kohtaa Melissan sattumalta järven rannalla, hän tönäisee kinastelun päätteeksi uimataidottoman tytön laiturilta. Viktor syöksyy auttamaan, mutta liian myöhään.

Seuraavana päivänä Melissa ilmestyy kouluun kuin mitään ei olisi tapahtunut. Pian Viktor huomaa itse olevansa keskellä painajaista.

Märät jalanjäljet, hurjat hallusinaatiot, armottomat kiusanteot ja ansat johtavat Viktorin takaisin kirotulle rikospaikalle.

Järven pimeissä syvyyksissä odottaa karmaiseva totuus.


Harri István Mäeltä julkaistiin heti vuoden 2023 alkuun järisyttävän laadukas nuorten kauhukirja. Suomessa ei montaa kirjailijaa ole jolla on taito luoda kutkuttavan piinaava ja jännityksen tasaisena lukijan päässä kulkeva tarina. Mäen lisäksi Ilkka Auer pystyy tähän. Lisäksi näitä kahta kirjailijaa yhdistää aivan älytön lahjakkuus kuvataiteessa. Harri István Mäeltä on totuttu lukemaan paljon itsekirjoitettuja ja kuvitettuja lastenkirjoja. Tällä Kirottu nuortenromaanilla Mäki ottaa jälleen vahvan ja suuren askeleen kohti yhdeksi Suomen parhaimmaksi tarinan kertojaksi. 

Kirjailijan monipuolisuus ja osaaminen näkyy tekstin hyvin lyhyissä virkkeissä, joissa kaikki siihen kuulumaton on karsittu pois. Jäljelle on jäänyt vain tarinaa elävöittävät, jopa hyvin karutkin lauseet jotka kertovat sen oleellisen. Mäen "runollinen" taiteellisen kaunis kieli soljuu läpi tarinan eikä hän sorru kliseisiin vaan pyrkii tuomaan tarinassa esiin oman äänensä.

Lyhyet luvut luovat tiukan tunnelman tarinaan. Lukija olen tottunut Mäen kirjoissa myös kuvituksiin, mutta tähän kirjaan niitä en kaivannut. Mäen "leikkisä" kuvitustyyli sopii pienempien lukijoiden kirjoihin mutta uskon, että myös Mäki pystyy kuvituksellaan muuntautumaan ja luomaan jopa tämän tyylisiin kirjoihin kuvituksen joka nostattaa tekstin ohella hiuksia pystyyn.

Kirottu on loistavaa suomalaista nuorten jännitystä ja kauhua. Odotan Harri István Mäeltä lisää tätä genreä, koska tarinaa ja kertomista kirjailijalla selvästi riittää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru

Christian Rönnbacka - Kylmä syli

Christian Rönnbacka Kylmä syli Bazar, 2015 Kylmä syli on komisario Antti Hautalehdosta kertovan kirjasarjan neljäs osa. Sarjan aloitti 2012 Operaatio Troijalainen , sen jälkeen ilmestyi 2013 Julma , viimevuonna sarjan kolmas osa Rakennus 31 ja nyt 2015 Kylmä syli .  Kirjailijalla on takanaan työkokemusta vakuutusetsivänä ja poliisina ja se näkyy hänen teksteissään. Rönnbacka kertoo todentuntuisesti tapahtumat kirjassa. Uudessa kirjassa tapahtumat tulevat myös lähelle Hautalehtoa, ja rikoksen/rikosten ratkaisu koskettaakin monea henkilöä työilmapiirissä.  Tarina alkaa sillä kun on pikkujouluaika. Parikymppinen mies lähtee kotiin pikkujoulujuhlista hieman liiankin hilpeällä mielellä. Hän katoaa. Viimeinen havainto miehestä on Porvoonjoen lähettyviltä ja lopulta tapaus kirjataan normaaliksi katoamiseksi. Kun tapauksia alkaa tulemaan lisää ja Porvoonjoesta löydetään henkihieverissä oleva mies Hautalehto alkaa tutkimaan näitä katoamisia jotka kaikki sijoittuvat joell