Siirry pääsisältöön

Juho Saari - Kuuluisan kuoleman varjo

 


Juho Saari

Kuuluisan kuoleman varjo

Gaudeamus, 2020


Kuuluisan kuoleman varjo on varsin laadukas tietokirja ja selvitys Kyllikki Saaren murhan unohtamattomuudesta. Kirjan kirjoittaja Saari ei syyllistä tai halua syyllistää ketään kirjassa. Hän tuo esille nimiä ja mahdollisia tekijöitä, mutta ketään ei osoiteta sormella vaikka näin laadukkaan teoksen olisi suonut esittää se syyllinen. Varmuutta syyllisestä ei kuitenkaan ole ja tuskin näin pitän ajan päästä tuleekaan. Aineistoa murhasta ja syyllisistä on paljon ja niitä on tätä kirjaa varten tutkittu ja avattu lukijalle.

Kirjoittaja kertoo, että hän ei ole käynyt Kyllikki Saaren suohaudalla, minä olen. Paikka on tienvarrelta suhteellisen kaukana, joten tekijä on halunnut varmistaa, että ruumista ei heti löydetä ja mitä siellä onkaan tapahtunut on tehty kaikessa rauhassa, kaukana asutuksesta. En ota kantaa siihen esittääkö kirjoittaja syytöksiä sivuilla, niin voidaan tulkita teksteistä mutta pääsääntöisesti hän pyrkii esittämään kirjassa sen miki tämä murha ei ole unohtunut ja tuskin tulee unohtumaakaan.

1953 Kyllikki Saari koki surman ja siitä lähtien tämä tapaus on noussut silloin tällöin esille ja uusia vihjeitä tulee vuosittain ja vaikka ne tarkkaan tutkitaan ei tekijää ole saatu selville. Hän tuskin on enää elossa, mutta joku joka tietää saattaa olla. Olihan aikoinaan näitä, jotka kertoivat tietävänsä tekijän mutta koskaan kukaan ei ole tunnustanut tapausta.


Kyllikki Saaren murha on jäänyt suomalaisten mieleen ja se ei sieltä unohdu, ei vaikka uudet sukupolvet tulevat. He tutustuvat netin tai jostain muualta tapaukseen. Tämä tapaus kiinnostaa ja ehkä joskus syyllinenkin saa nimen ja ehkä se jopa esitetään tämän laadukkaan teoksen sivuilla.

Alkupuheessa kirjoittaja kertoo, että itseasissa hän ei ole kiinnostunut Kyllikki Saaren murhasta tai sen tekijästä. Hän ei halua osallistua keskusteluun jota käydään netin palstoilla koskien Saaren murhaan. Ainoa asia joka häntä kiinnostaa jutussa on tapahtumaketjujen rakenteet sekä kollektiivisen muistin prosessit. Aiheesta oli helppo luoda teos koska aineistoa oli saatavilla reilusti. Kirjan lukijana uskon kuitenkin, että tekijällä on pieni kiinnostus aiheeseen olemassa vaikka hän ei sitä myönnä, miksi hän muuten olisi juuri tämän tapuksen valinnut, jokin tässä kiinnostaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru