Siirry pääsisältöön

Tiina Hautala - Hotellien henget


Tiina Hautala
Hotellien henget
Haamu kustannus, 2017

Tervetuloa tutustumaan hotellien henkiin! toivottaa Tiina Hautala uudessa kirjassaan Hotellien henget. Kirjassa esitellään kymmenen suomalaisen hotellin henget. Mukaan kirjaan on päässyt kymmenen paikkakunnan hotellin tarinat. Jokaisessa niissä on henki, joka yleensä on hyväntahtoinen, pieniä jäyniä tekevä jostain syystä hotelliin "asumaan" jäänyt joko entinen työntekijä tai "hahmo" jolla on jokin vahva side kohteeseen.

Henkiin ja haamuihin pitänee suhtautua skeptisesti, mutta niiden olemassa oloa omasta mielestäni on turha kiistää. On olemassa todistettuja tapauksia joissa jokin selittämätön asia esiintyy aivan silmien edessä, mutta jostain kummasta syystä ihmismieli alkaa etsimään erilaista selitystä asiaan, ei voi vain myöntää että juuri omien silmien edessä tapahtui jotain ihmeellistä.

Kirjassaan Hautala esittelee jokaisen kohteen taustatietoja joista jo monen paikan henki on lähtöisin, se voi olla juurikin entinen työntekijä tai henkilö joka viihtyi paikassa ja jäi ikuisiksi ajoiksi viettämään aikaansa hotellin käytävillä. Monella suomalaisella hotellilla on sotien aikaan ollut kohtalona olla sotilaallisessa käytössä tai sitä on käytetty parantolana tai sairaalana. Mikä onkaan oivallisempi kohde tavata vanhoja henkiä kuin juuri tällainen kohde.

Moni hotelli on ylpeä omasta hengestään. Ja asiakkaat jotka tuntevat hotellin taustoja ja tietävät, että siellä saattaa huoneessa esiintyä heidän lisäksi joku ulkopuolinen haluavat tietää näistä hengistä enemmän. Hotellien henkilökuntaa jopa perehdytetään koulutuksessa hotellin historiasta ja hengistä joita siellä asuu, se on normaalia asiakaspalvelua, sillä koska tahansa saattaa ovesta tulla asiakas joka on tullut hotelliin juuri sen tiedon turvin, että siellä saattaa nähdä tai kokea jotain yliluonnollista.

Hotellin henget -kirjassa on tuotu esille hotellit Oulusta, Kokkolasta, Vaasasta, Turusta, Tampereelta, Hämeenlinnasta, Lahdesta, Helsingistä, Imatralta ja Punkaharjulta. Itse en ole yhdessäkään esitellyssä hotellissa yöpynyt mutta mikäli kun tulee lähdettyä esimerkiksi Turkuun niin mahdollisuuksien mukaan valitsen kohteeksi yöpymiselle juurikin Park Hotellin. Sen verran mielenkiintoinen tämä kirja on, että jos kesälomalla on aikaa riittävästi niin mikä ettei lähtisi vierailemaan kirjan hotelleissa ja katsomaan olisiko esimerkiksi Kokkolan Seurahuoneella tavattavissa sievä piikatyttö Elsi tai Imatran Valtionhotellissa nähtävillä vihreä rouva.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…