Siirry pääsisältöön

Tiina Hautala - Hotellien henget


Tiina Hautala
Hotellien henget
Haamu kustannus, 2017

Tervetuloa tutustumaan hotellien henkiin! toivottaa Tiina Hautala uudessa kirjassaan Hotellien henget. Kirjassa esitellään kymmenen suomalaisen hotellin henget. Mukaan kirjaan on päässyt kymmenen paikkakunnan hotellin tarinat. Jokaisessa niissä on henki, joka yleensä on hyväntahtoinen, pieniä jäyniä tekevä jostain syystä hotelliin "asumaan" jäänyt joko entinen työntekijä tai "hahmo" jolla on jokin vahva side kohteeseen.

Henkiin ja haamuihin pitänee suhtautua skeptisesti, mutta niiden olemassa oloa omasta mielestäni on turha kiistää. On olemassa todistettuja tapauksia joissa jokin selittämätön asia esiintyy aivan silmien edessä, mutta jostain kummasta syystä ihmismieli alkaa etsimään erilaista selitystä asiaan, ei voi vain myöntää että juuri omien silmien edessä tapahtui jotain ihmeellistä.

Kirjassaan Hautala esittelee jokaisen kohteen taustatietoja joista jo monen paikan henki on lähtöisin, se voi olla juurikin entinen työntekijä tai henkilö joka viihtyi paikassa ja jäi ikuisiksi ajoiksi viettämään aikaansa hotellin käytävillä. Monella suomalaisella hotellilla on sotien aikaan ollut kohtalona olla sotilaallisessa käytössä tai sitä on käytetty parantolana tai sairaalana. Mikä onkaan oivallisempi kohde tavata vanhoja henkiä kuin juuri tällainen kohde.

Moni hotelli on ylpeä omasta hengestään. Ja asiakkaat jotka tuntevat hotellin taustoja ja tietävät, että siellä saattaa huoneessa esiintyä heidän lisäksi joku ulkopuolinen haluavat tietää näistä hengistä enemmän. Hotellien henkilökuntaa jopa perehdytetään koulutuksessa hotellin historiasta ja hengistä joita siellä asuu, se on normaalia asiakaspalvelua, sillä koska tahansa saattaa ovesta tulla asiakas joka on tullut hotelliin juuri sen tiedon turvin, että siellä saattaa nähdä tai kokea jotain yliluonnollista.

Hotellin henget -kirjassa on tuotu esille hotellit Oulusta, Kokkolasta, Vaasasta, Turusta, Tampereelta, Hämeenlinnasta, Lahdesta, Helsingistä, Imatralta ja Punkaharjulta. Itse en ole yhdessäkään esitellyssä hotellissa yöpynyt mutta mikäli kun tulee lähdettyä esimerkiksi Turkuun niin mahdollisuuksien mukaan valitsen kohteeksi yöpymiselle juurikin Park Hotellin. Sen verran mielenkiintoinen tämä kirja on, että jos kesälomalla on aikaa riittävästi niin mikä ettei lähtisi vierailemaan kirjan hotelleissa ja katsomaan olisiko esimerkiksi Kokkolan Seurahuoneella tavattavissa sievä piikatyttö Elsi tai Imatran Valtionhotellissa nähtävillä vihreä rouva.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Lars Wilderäng - Tähtikirkas

Lars Wilderäng Tähtikirkas Jalava, 2017

TÄMÄ KIRJA POMPPAA YHDEKSI VUODEN 2018 PARHAIMMAKSI KIRJAKSI, TÄHTIKIRKKAASTI!

Lars Wilderängin Tähtikirkas oli mahtava yllätys. Tartuin kirjaan sattumalta, ja nyt odotellaan innolla koska trilogian seuraavat osat ilmestyvät. Kirjahan kertoo sen mikä meidän aika monen päässä varmaan pyörii: Mitä jos kaikki sähkölaitteet lakkaisi toimimasta, ei olisi sähköä.


Kirjan tarina tarjoaa kaaosta kaaoksen perään. Wilderäng tarjoaa lukijalle lähes viisisataa sivua jännittävää luettavaa. Tarinaa seurataan useamman henkilön näkökulmasta ja se luo tarinalle uskottavan, mahtavan tunnelman. Wilderäng ei myöskään pelkää kertoa niitä kovinpia hetkiä joita tällainen katastrofi voi aiheuttaa perheessä.

Kirjan tarina sijoittuu mielenkiintoisesti Ruotsiin, eikä Amerikkaan josta on totuttu saamaan useampiakin tämänkaltaisia maailmanlopputarinoita, mutta ruotsalainen kirjailija vetää pitemmän korren ja tekee kirjasta tyylikkään kokonaisuuden.

Kirja on jaettu neljään osaan.…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…