Siirry pääsisältöön

Eero Pasanen - Kononen dekkarit


Eero PasanenKunnes tuli Kononen, Like 1994 
Kononen vaihtaa kapakkaa, Like 1997 
Kononen käy kuumana, Like 1999 
Kolmen Koon Kononen, Like 2001 
Kononen ja contract killer, Like 2002 
Kononen ja kiväärimurhaaja, Like 2003 
Kononen ja kolmen kopla, Like 2005 
Kononen ja naulamurhaaja, Like 2007 
Kononen ja kidnappajat, Like 2007 
Kononen ja keltainen ruusu, Like 2008 
Kononen ja yövieraat, Like 2009 
Kononen käyttää järkeä, Like 2011 
Kononen ja kunniavelka, Like 2013

SUOMALAISEN DEKKARIN OUTOLINTU

Kirjailija Eero Pasanen on ollut tuntematon suuruus monelle suomalaiselle dekkarifanille, vaikka hän on kirjoittanut toistakymmentä Martti Konosesta kertovaa dekkaria. Itse taisin tutusta Pasasen tuotantoon ensimmäisen kerran kun hänen kirjansa Kolmen Koon Kononen ilmestyi vuonna 2001, ja sen jälkeen on tullut luettua kaikki hänen kirjansa, useampaan kertaan ja nyt kun on kesäloma lopuillaan, tai sen ensimmäinen osa, otin urakaksi lukea viikon aikana jokaisen Pasasen kirjan. Tehtävää pidin hyvin mahdollisena koska kirjat ovat korkeintaan noin 150 sivun pituisia, eli mahdollinen tehtävä jokaiselle.

Eero Pasanen (23. lokakuuta 1947 Helsinki – 8. lokakuuta 2013 Helsinki) oli suomalainen rikoskirjailija. Hän kirjoitti 13 romaania, joiden päähenkilö oli rikostarkastaja Martti Kononen. Pasanen oli koulutukseltaan tekniikan tohtori ja siviiliammatiltaan ennen eläkkeelle jäämistään 2011 Helsingin kaupungin liikenneviraston tutkija.
Teoksessaan Kononen ja kiväärimurhaaja Pasanen ottaa kantaa Helsingin Munkkiniemessä tapahtuneeseen lapsen yliajoon. Kirjojen ydin on oikeamielisyys, eivätkä rikostarkastajaa vauhdittaneet muut motiivit, kuten henkilökohtaiset edut. Kirjojen tapahtumapaikat olivat hänelle tuttuja Helsinkiä ja Kruununhakaa, ja henkilöihin hän sijoitti työtovereitaan. (wikipedia)

Eero Pasanen jätti maalliset kirjoituskentät lokakuussa 2013 ja hänen viimeisin dekkarinsa Kononen ja kunniavelka jossa päähahmo Kononen on jättänyt poliisivoimat ja siirtynyt palvelemaan kansalaisia toiminimen takaa. Pasanen oli juuri avaamassa ehkäp tuleviin Konos -dekkareihin jopa uutta näkemystä karskin Konosen sielunmaisemista ja tavoista mutta luoja päätti viedä kirjailijan pois.

Pasasen Konos -dekkarit sisältävät lähes jokainen hyvin vauhdikasta jopa yliampuvaa toimintaa, josta liian kukkahattupäinen kriitikko ei tykkää ja kirjoittaa pitkästi kuinka juoni oli töksivää, dialogi huonoa ja tapahtumat yliampuvia. Näin varmaan onkin, mutta se tekee juuri Pasasesta kirjailijan jonka kirjoja jokainen jaksaa lukea. Niissä ei turhia jaaritella, vaan annetaan tarinan kulkea eteenpäin, vauhdilla ja mitä sen väliä jos on virheitä tai kaikki ei ole niinkuin pitäisi. Pääasia tarinassa on se tarina ja miten sen kertoo ja Pasanen kertoo ne hyvin.

Jokaisen pitäisi tarttua näihin dekkareihin ja lukea ne läpi. Matkasta ei tule puuduttava ja ehkä saatat lukiessasi tuntea kylläisyyttä iänikuisista puujaloista, mutta se on kirjailijan tyyli. Ehkä saatat oppia karskia kieltä ja se kolahtaa korvaasi, mutta se kuuluu asiaa, sillä onhan Kononen yksi poliisikentän vittumaisista poliiseista.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Rottasankari

Seppo Jokinen Rottasankari Crime Time 2019

Yksi kesän lähestymisen merkki ja varma kevään saapumisen merkki on Seppo Jokisen uuden dekkarin ilmestyminen. Rottasankari on komisario Koskisesta kertovan kirjasarjan kahdeskymmenesneljäs osa. Tuttuun tapaan Seppo Jokinen on yhdistänyt laadukkaan jännityskertomuksen sekä suhteellisen leppoisan perhe-elämäkuvauksen kansien väliin. Vaikka Jokisen kirjojen tyyli on kautta-aikain ollut miltein samanlainen kirjasta kirjaan jaksaa se viihdyttää lukijaa. Jokinen ei mässäile kirjoissaan turhalla väkivallalla vaan tuo jännitteen kuvaamisen lähelle lukijaa tarkalla ja osaavalla kerronnalla, jossa myös lukijalle jätetään miettimistä.
Tampereella tapahtuu jälleen, tällä kerta osakseen luoteja saa myös poliisit ja vain tunteja tästä tulee pommiuhkaus. Lisäksi Koskisen päätä vaivaa se, kuka oli se salaperäinen elvyttäjä joka pelasti murhayrityksen kohteeksi joutuneen henkilön hengen. Ja kun sivu sivulta maltaa jännitykseltään odottaa loppua, loksahtavat…

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…