Siirry pääsisältöön

Mikkel Borg Bjergsø & Pernille Pang - Mikkellerin suuri olutkirja


Mikkel Borg Bjergsø & Pernille Pang
Mikkellerin suuri olutkirja
Sammakko, 2016

Mikkellerin suuri olutkirja on tyylikäs ja tuhti tietopaketti oluesta. Teoksen avulla opit panemaan laadukasta ja maistuvaa olutta kotikeittiössäsi. Pääset lukemaan raaka-aineista, maltaiden rouhinnasta, mäskäämisestä, keittämisestä, humalan lisäämisestä, oluen käymisestä, kypsyttämisestä ja pullottamisesta. Kirja kuljettaa sinut askel askeleelta läpi koko valmistusprosessin. Kotisi on panimo ja sinä toimit panimomestarina! Reseptiosiosta löytyy yli 30 oluen valmistusohjeet, joiden avulla loihdit vaikkapa helppoa, mutta herkullista pale alea tai hieman haastavampia barley winea, savustoutia tai belgialaista wild alea. Mikkellerin suuri olutkirja alkaa tarinalla tanskalaisen olutfriikin Mikkel Borg Bjergsøn matkasta maailmankuuluksi haamupanimomestariksi. Teos kertoo oluen historiasta, 1990-luvulla alkaneesta ja tällä vuosituhannella jatkuneesta olutvallankumouksesta, eri oluttyypeistä aina vaaleista pilsnereistä tummiin stouteihin sekä oluen suhteesta ruokaan. Kirjan kruunaavat huippukokkien laatimat ruokaohjeet hyvän oluen ja hyvän ruoan ystäville.

Mikkellerin suuri olutkirja on pieni tarina miehestä, joka teki harrastukestaan menestyksekkään työn. Tässä kirjassa hän jakaa neuvojaan ja tarinoitaan meille oluen harrastajille ja niille, jotka muuten vain ovat kiinnostuneet tästä upeasta juomasta. Moni luulee, että olut on vain olut, mutta se ei ole sitä. Olutta pitää tehdä suurella sydämellä ja tunteella tai se menee pieleen. Oluen tekijän, eli panijan, pitää olla huolellinen ja ennenkuin saavuttaa sen juuri halutun tyylisen oluen voi joutua tekemään useamman eri variaation ja useimmiten vasta pieleenmenneiden yritysten kautta saavutat sen juuri oikean halutun oluttyypin.

Olut on yhtä mielenkiintoinen maisteltava kuin viini, oikeastaan mielenkiintoisempi, se tarjoaa laajemman skaalan eri makuja, ja kun viinit normaalisti loppuvat reiluun kymmeneen prosenttiin voit saada oluesta jopa yli kuudenkymmenen prosentin maku elämyksen.

Mikkellerin suuressa olutkirjassa sinua opastetaan vaihe vaiheelta hyvän oluen valmistukseen. Siinä neuvotaan laitteet joilla pääset hyvään alkuun mutta jokaisen pitää muistaa, että vasta kun sinulla on kunnon välineet voit panna hyvää olutta, mutta jo perussetillä jonka saa satasen pintaan saat hyvää olutta. Loppujen lopuksi oluen valmistamisessa on kyse omista taidoista ja halusta luoda hyvää olutta. On luotava oikeat olosuhteet, on oltava välineet joilla voi toimia ja ennenkaikkea pitää löytää raaka-aineet joista tehdä. On vain loppujenlopuksi kiinni sinusta itsestäsi millaisen oluet luot ja kuka tietää jos se joskus on kaikkien huulilla, yhtenä maailman parhaimmista oluista aivan kuten kävi Mikkel Borg Bjergsølle. Nyt hän on haluttu luennoitsija ja kouluttaja ja ennenkaikkea oluenharrastajien huulilla oleva nimi, mies jonka nimi takaa laadukkaita oluita.

Sammakko yhdessä suomentaja Elias Lahtisen kanssa on tehnyt hienon työn tuodessaan harrastajien saataville olutkirjan joka on sisällöltään, niin tekstien osalta kuin grafiikan osalta täydellinen olutkirja, käyden läpi vain pienen murto-osan oluesta, mutta ehkä sen tärkeimmän jota sinun pitää tietää.

* * *

Ja kun olet lukenut tämän kirjan voit myös tutustua Sammakon toiseen olut kirjaa, Pane olutta. Kirjan suomentajana on myöes Mikkellerin tapaan Elias Lahtinen

Hyvän oluen paneminen kotona ei vaadi ihmetekoja. Yksinkertaisella välineistöllä valmistettu, kotona pantu olut voi olla yhtä hyvää kuin ammattilaisten valmistama teollinen olut. Henok Fentie ja Karl Grandin, haamupanimo Omnipollon perustajat, kokeilevat laatimiaan reseptejä kotikeittiössään, ja tarjoavat oluidensa valmistusohjeet panimoille laajempaa kaupallista tuotantoa varten. Pane olutta esittelee oluen panon perusteet vaihe vaiheelta. Kirjassa on myös faktatietoa oluen anatomiasta heille, jotka haluavat syventyä oluen saloihin. Kirja sisältää Omnipollon parhaiden oluiden reseptejä, minkä lisäksi teokseen ovat reseptejään antaneet myös Evil Twin Brewing, Sea-Goat Brewing, Brooklyn Brewery sekä Helsingborgs Hembryggargille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…