Siirry pääsisältöön

Marko Hautala (toim.) - Valkoiset varpaat


Marko Hautala (toim.)
Valkoiset varpaat - kauhutarinoita
Haamu Kustannus, 2015

Valkoiset varpaat on seitsemän kirjailijan kauhutarinoita sisältävä antologia, jonka on julkaissut vaasalainen Haamu Kustannus. Kirjan toimittajana on häärinyt kauhugenren ykkösnimi Suomessa, Marko Hautala jonka omasta tarinasta, Varpaat, julkaistiin myös sarjakuva-albumi. Yleensä kun aletaan kokoamaan tietyn genren tarinoita antologiaksi, valitaan siihen myös sen genren edustajia. Hautala on tehnyt kuitenkin ilahduttavan poikkeuksen tässä ja valinnut kirjoittajiksi nimiä, joita et voi sotkea kauhuun, kuten Virpi Hämeen-Anttila tai Essi Kummu. Poikkeuksen tähän kaavaan tekee Hautalan ohella ruotsalainen kirjailija Anders Fager, joka edustaa puhdasta kauhua.

Antologian helmiksi nousevat kirjan avaava Virpi Hämeen-Anttilan Suljettu osasto niminen tarina, joka on hyvinkin perinteinen kauhutarina, ja ehkäpä se juuri siksi on kirjan parhaimpia tarinoita. Lisäksi Marko Hautalan Varpaat ansaitsee kunniamaininnan. Uskallanko enää hehkuttaa kuinka tunkeilevaa kauhua Hautala kirjoittaa, joku saattaa luulla että minulle maksetaan tästä hehkuttamisesta joten jätän sen vain yhden sanan varaan, ja se on, WAU!

Essi Kummu kirjoittaa hyvin merkillisen tarinan, Vapaapäivä. Se on omaperäinen, tarina sijoittuu New Yorkiin, jossa kuolleet leijuvat kaupungin yllä. Se on täynnä yliluonnollisuutta, kuvailevia elementtejä ja jättää lukijalle hyvin tyhjän olon.

Anders Fagerin Kuolema saapuu Bodskäriin. Toimintaa täynnä oleva, räväkkä, myös jollain tapaa ajankohtainen tarina. Länsinaapurin miestä pitää ylistää siinä, että hän osaa pitää tunnelman yllä tarinassa ja viedä sen loppuun saakka

Kehdosta hautaan on Sami Hilvon tarina, jossa leikitellään ajatuksella jos unet olisivat kiellettyjä. Tarina on enemmän scifiä kuin kauhua, mutta jos olet elokuvien ystävä olet varmaan huomannut, että aika moni scifi leffa voidaan luokitella myös kauhuksi ja antologiaan sopii aina yksi muista hieman poikkeava tarina.

Satu Grönroosin Älä yötä pelkää on tarina yksinhuoltajamammasta joka hakeutuu kotiapulaiseksi erittäin omalaatuiselle, jopa omituiselle pariskunnalle. Siri ja Ape, eli tämä pariskunta tuntee outoa vetoa Marianan Toivo -poikaan. Miten lopulta tästä kaikesta Mariana tuleekaan selviämään?

Jaakko Yli-Juonikkaan tarina Komentaja Kalm. Kauhuun kuuluu yhtenä olomuotona yleensä sota, ja sen tuomat kauhut jotka palaavat kummittelemaan. Yli-Juonikas on taitava kirjoittaja, ja valitsenkin hänen tarinansa kolmen parhaan joukkoon. Hän luo tarinaan jännitettä alusta loppuun saakka, ja jättää lukijalle sen viimeisen namipalan aivan loppuun.


Kaiken kaikkiaan Valkoiset varpaat on loistelias antologia kauhugenressä, ja toivottavasti joku näistä lyhyistä tarinoista saataisiin kasvatettua romaaniksi. Itse jäisin odotamaan ainakin Virpi Hämeen-Anttilan novellia jopa romaanin mittaiseksi tarinaksi. Sen ei välttämättä tarvitse olla kauhua alusta loppuun vaan siitä saisi loistavan ja viihdyttävän tarinan, jopa historiallisen, mielikuvituksellisen romaanin. Marko Hautalan novellista olemme jo nähneet sarjakuvaversion, joka tukee tarinaa loistavasti ansiokkaan sarjakuvataiteilijan ansiosta. Tiedän kokemuksesta, että antologian kokoaminen ja siihen kirjoittajien löytäminen voi olla hankalaa, ja vielä hankalampaa on saada kirjasta ehyt kokonaisuus, luulen että se ei ole edes mahdollista vaan aina löytyy jotain mikä rikkoo hyvänkin kokonaisuuden.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru