Siirry pääsisältöön

Kalle Päätalo - Vaaran vuodet


Kalle Päätalo
Vaaran vuodet
Gummerus, 2015

Suomi ajoi saksalaiset Lapista. Valvontakomissio otti vallan maassa. Ilmapiiri maailmalla jäähtyi – jäätyäkseen uudeksi kylmäksi sodaksi.

Rintamamies alkoi maatöihin, toinen rakentaa evakkoperheelle uutta maailmaa. Suomen tulevaisuus näytti vaaralliselta – ja oli sitä. Kalle Päätalon rintamaltapaluu oli tavallinen tarina: kotiin, sitten töihin. Ensin metsään ja sitten rakennuksille unelmien Tampereelle.

Tämä kirja kertaa Päätalo-klassikoiden tekstein tavallisen suomalaisen näkökulman: missä sodan jälkeen oltiin ja mihin jälleenrakennustyö vei tavallisia perheitä. Päätalo-tuntija, toimittaja Eero Marttinen valottaa ajan poliittista ilmapiiriä luoden kehykset Päätalon arvokkaalle arkikuvalle.

Teos jatkaa siitä mihin 2014 ilmestynyt, Suomen ja Päätalon sota-aikaa kuvannut kirja Semmonen savotta – talvi- ja jatkosota Kalle Päätalon silmin jäi.

Olen alkanut tutustumaan Kalle Päätalon kirjoihin vasta parin viimeisen vuoden aikana ja jos joku haluaa lukea Päätaloja hieman tiivistettyinä niin juurikin tällaiset kirjat kuten tämä Vaaran vuodet, johon on koottu otteita useammasta kirjasta ovat hyvä tapa aloittaa Päätalo harrastus. 

Päätalon kirjoista lainattujen tekstien ohessa kirjassa on kerrottu saman ajan henkeen kuuluneita tapahtumia Suomessa. Päätalo kertoo ne omin sanoin ja tutkija Marttinen omin sanoin, takanaan vankka tutkimustyö.

Kuten kustantamon kirjaesittelyssäkin kerrotaan Päätalon tekstit ovat melko tavallista kertomaa, kuinka sodan jälkeen pärjättiin, ja miten sodan jälkeinen elämä alkoi ja miten se monella päättyi sotaan ja kotiin ei tullutkaan ketään. Ne jotka palasivat, aloitivat jälleenrakentamisen, menivät töihin, perustivat perheitä. Monella kuitenkin sota oli taustalla ja se vaikutti kaikkeen, mutta ylös oli nostava ja näytettävä että suomalaista miestä, ja suomalaista perhettä ei kaada mikään. Maa oli rakennettava uusiksi, oma perhe oli pidettävä leivässä ja käytävä töissä ja siinä samalla tehtävä oman itsenäisyyden eteen töitä.

Toivottavati näitä Päätalo kokoelmia tulee myös jatkossa, koska näistä oppii myös sitä Suomea mitä se oli sodan aikana ja miten siellä pärjättiin, Päätalo kuvaa normaalin miehen elämää kaikkine iloinen ja suruineen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru