Siirry pääsisältöön

Fred Vargas - Neptunuksen sauva


Fred Vargas
Neptunuksen sauva
Gummerus, 2017

Komisario Adamsbergin -mysteeri sarjan uusin suomennos on sarjan neljäs osa, mutta jostain syystä kustantamo on päättänyt tuoda sen suomennettuna vasta nyt kahdeksantena suomennettuna sarjan kirjana. En ymmärrä miksi kustantamot eivät suomenna kirjoja jäjesteyksessä, jos kyseessä on kirjasarja mikä idea on suomentaa ne väärässä järjestyksessä?
Alla Adamsberg -mysteerisarjan kirjat, ensin suomenkielinen nimi, suluissa alkuperäinen nimi sekä ilmestymisvuosi ja lopussa Suomessa ilmestymis vuosi.

Sinisten ympyröiden mies. (L'homme aux cercles bleus, 1991). 2007
Kuriton mies nurin. (L´homme à l'envers, 1999). 2006.
Painu tiehesi ja pysy poissa. (Pars vite et reviens tard, 2001). 2005
Ikimetsän sydän. (Dans les bois éternels, 2006). 2008.
Jalattomat, elottomat. (Un lie incertain, 2008). 2010.
Normandialainen tapaus. (L'armée furieuse, 2011). 2013.
Hyisiä aikoja. (Temps glaciaires, 2015). 2016.
Neptunuksen sauva (Sous les vents de Neptune, 2004). 2017

Tokikaan lukemista tämä väärässä järjestyksessä ilmestynyt kirja ei haitannut, mutta joitakin edellisissä osissa ilmenneitä asioita se kummasti valotti.



Fred Vargas (oik. Frédérique Audoin-Rouzeau, s. 7. kesäkuuta 1957 Pariisi) on ranskalainen rikoskirjailija ja tutkija.
Vargas asuu Pariisissa, minne myös hänen teoksensa sijoittuvat. Hän ammentaa kirjoihinsa aineksia historiallisista legendoista ja uskomuksista. Vargasin esikositeos Les jeux de l'amour et de la mort ilmestyi vuonna 1986. Hänen teoksiaan on käännetty 40 kielelle. Vargas on voittanut CWA International Dagger -rikoskirjallisuuspalkinnon vuosina 2006, 2007, 2009 ja 2013. Vuonna 2008 hän sai Suomen dekkariseuran ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan.
Koulutukseltaan Vargas on arkeologi, erikoisalueenaan keskiaikaiset eläinten luut ja kulkutaudit. Hän on työskennellyt Ranskan kansallisessa tutkimuskeskuksessa (CNRS) ja Pasteur-instituutissa.
Vargasin taiteilijasukunimi tulee Paljasjalkakreivitär-elokuvan Ava Gardnerin esittämältä hahmolta. Hänen kirjallisia esikuviaan ovat Agatha Christie ja Arthur Conan Doyle. 

Vargas on eittämättä yksi dekkarimaailman kirkkaimmista tähdistä ja hänen luoma Adamsberg kiinnostavin ja kiehtovin hahmo pitkiin aikoihin. Sarjan neljännessä osassa Adamsberg saa kimppuuns vanhan "ystävän" vuosien takaan, sarjamurhaaja Talikon joka muinoin pilasi komisarion veljen elämän. Jahdista Talikkoa vastaan on siitä lähtien tullut komisariolle henkilökohtainen tapaus, tapaus jonka hän haluaa saada mahdollisimman pian loppuun. Hän jopa on niin uskoutunut tapaukselle, että omat työtoverit eivät meinaa uskoa kaikkia selityksiä ja tosiasioita joita komisario kertoo vaarallisesta Talikosta vaan hänen uskotaan jopa valehtelevan ja kuka ties olettaa, että komisario on itse tämä Talikko. Yksi syy tähän on se, että niin Adamsberg kuin muutkin tietävät, että kyseinen murhaaja on kuollut ja kuopattu monia vuosia sitten, vai onko?

Adamsberg on omalaatuinen komisario, joka ratkaisee rikoksia osittain jopa intuition avulla, mutu-tuntumalla. Hän leijailee välillä ylimmissä pilvikerroksissa maalailemassa tapahtumia ja selvittää niitä ajatuksissaan. Kun Adamsberg joutuu itse syylliseksi erääseen murhaan, hän joutuu "pakenemaan" Kanadaan ja todistamaan oman syyttömyytensä.

Vargasin luoman Adamsbergin seurassa viihtyy, vaikka tällä kertaa seurassa liikkuu erittäin vaarallinen murhaaja, kädessään Talikko. Ja mikä hienointa uutta Adamsbergiä on tulossa, kirjan alkuperäinen nimi on Quand sort la recluse.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El...

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru...

Jaakko Melentjeff - Hukkuneet

Jaakko Melentjeff Hukkuneet Atena, 2017 Vahva esikoisdekkari Jaakko Melentjeff edustaa uutta, nousevaa suomalaista dekkaripolvea. Hänen esikoidekkarinsa Hukkuneet tapahtumat sijoittuvat laajalle alueelle Pohjoimaissa, eli viitteitä kansainväliseen hakuisuuteen on havaittavissa. Olen monesti kaivannut kirjoittaessani suomalaisista dekkareista, että miksi niissä ei ole yritystä kansainvälisyyteen, mutta nyt on. Melentjeffin dekkari Hukkuneet on juuri sellainen, jolta voi odottaa jonkinmoinsta läpimurtoa ainakin Pohjoismaissa. Melentjeff on onnistunut kirjoittamaan kansainväliselläkin tasolla mitattuna kelpo trillerin, hänen tyylinsä kirjoittaa tarjoaa sellaisen koukun johon jää kiinni, ja vaikka osittain kirjan juoni osoittautuu erittäin monisäikeiseksi ja henkilögalleria monipäiseksi pysyy Melentjeffin dekkari kuosissa erittäin hyvin, eikä sen vetovoima päästä otteestaan. Onko sitten jatkoa luvassa Hukkuneille? Toivottavasti on, koska kirjailijan luoma henkilöga...