Siirry pääsisältöön

Indrek Hargla - Apteekkari Melchior ja Tallinnan kronikka


Indrek Hargla
Apteekkari Melchior ja Tallinnan kronikka
Moreeni, 2015

Eletään vuotta 1432. Koko Tallinnan kaupunki on valmistautumassa uskonnolliseen Pyhän Ruumiin juhlaan. Hiukan ennen juhlapäivää dominikaaniluostarista löytyy vanha, keskeneräiseksi jäänyt kronikka, jonka Melchiorin hyvä ystävä munkki Hinric tuo apteekkarin luettavaksi. Kronikkaan on kirjattu arkaluontoisia asioita, jotka voisivat todeksi osoittautuessaan koitua monelle kohtalokkaiksi.

Juhlapäivän huipennuksena esitetyn uskonnollisen kuvaelman jälkeen tapahtuu raakoja murhia, joita henkirikosten selvittäjänä kunnostautunut apteekkari Melchior alkaa tutkia. Kun salaperäinen kronikka löydetään tuhottuna, Melchior alkaa epäillä sen liittyvän jollain lailla murhiin. Murhaajalla tuntuu olevan jonkinlainen yhteys myös Pyhän Ruumiin kiltaan, johon apteekkarikin kuuluu. Ja mitä tekemistä kaiken tämän kanssa on Pyhän Johanneksen vaivaistalon suojissa elävällä nuorella Carstine-neidolla?

Samaan aikaan Lyypekissä apteekkarin poika, nuori Melchior, etsii onneaan ja ratkoo sen tiellä olevan Wakensteden suvun kirouksen salaisuutta.

2015 Suomen dekkariseura ry. myönsi ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan tallinnalaiselle Indrek Hargalle. Hargla on kotimaassaan Virossa maan suosituimpiin kirjailijoihin lukeutuva mies, joka julkaisee niin tieteiskirjallisuuta kuin myös historiallisia rikosromaaneja. Suomessa Hargla tunetaan nimenomaan näistä historiallisista romanaaneista joiden päähenkilönä on apteekkari Melchior.

Tallinnan kronikka on järjestyksessään jo viides suomennettu Melchior -romaani ja tuttuun tapaan päähenkilö, joka on erittäin helposti lähestyttävä mies, ja juuri ehkä siksi saanut kaupunkilaisten keskuudessa suuren suosion niin siviilielämässä kuin myös rikostenratkojana.
Hargla tuo juurikin näissä apteekkari Melchior kirjoissa hyvin esille vanhaa Tallinnaa ja sen historiaa, keskellä tallinnalaista "gootti"miljöötä. Kirjat sijoittuvat 1400 -luvulle. Onko kaikki sitten mitä romaaneissaan Hargla kirjoittaa tapahtunut ja paikat olleet olemassa, uskon että suurimmalta osalta ovat vaikka mukana on varmaan paljon myös kirjailijan itse keksimää koska noin kaukaa menneisyydestä ei ole paljoa säilynyt kirjallista materiaalia. Hargla kuitenkin kirjoittaa uskottavasti ja jos Tallinnaan menee vierailulle löytää varmasti paljon tuttuja paikkoja ja katuja joita kirjassa esiintyy.

Se hyvä puoli näissä Melchior kirjoissa on että ne voi lukea itsenäisenä kirjoina/tarinoina, ei tarvitse aloittaa ensimmäisestä vaan voi hyvin lukea epäjärjestyksessä, mutta koska taustalla kuitenkin kulkee tarina mm. Melchiorin oman suvun salaisuuden selvittäminen, suosittelen että kirjat luettaisiin ilmestymisjärjestyksessä. Toinen syy on myös se, että henkilöt kirjassa oikeasti vanhenevat, mm. tässä uusimmassa Melchiorin perhesuhteet saavat paljonkin muutoksia jotka omalta osaltaan vievät tarinaa etenpäin hyvässä ja pahassa.

Tällä kirjasarjalle soisi suuremman lukijakunnan kuin mitä se on. Näistä Melhior -kirjoista ei oikeastaan missään kirjoiteta koskaan, nämä ovat myös opettavia kirjoja, niissä oppii historiaa, oppii tuntemaan naapurimaan kaupunkia, oppii vanhoja historiallisia titteleitä ja paljon muuta. Indrek Hargla on tehnyt omalta osaltaan hienoa työtä, koska historiallisten kirjojen kirjoittaminen vaatii paljon taustatyötä. Myös suomentajaa pitää kiittää, koska myös hän on joutunut paneutumaan historiallisiin tietteleihin ja miettiä tarkkaan mitä esim paljon kirjassa esiintyvät latinan kieliset ilmaistu tarkoittavat ja mitä niistä pitää suomentaa jotta tarina pysyy eheenä.

Kiitoksia kirjailija, suomentaja ja kustantaja joka on tuonut markkinoille hienon dekkarisarjan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…