Siirry pääsisältöön

Maret Meri - Kymmenen eilistä


Maret Meri
Kymmenen eilistä
Marketiimi, 2015

"Hei älä pelästy. En tahdo sinulle mitään pahaa. Minulla on vain yksi pieni pyyntö. Tahdon katsella sinua illalla kello 20. Jätä ikkunaverhot auki. Sytytä valot. Riisuudu. Se riittää."


Lainaus on kirjasta Kymmenen eilistä ja kirjan kirjoittaja on  esikoiskirjailija Maret Meri. Kirja on psykologinen jännäri, jossa hyvin rakennettu juoni pysyy kasassa ja tiivistyy loppua kohden. Kirjan päähenkilö on nelikymppinen Miia Mäkimaa, joka joutuu psykiatrin passittamana sairauslomalle. Miia on luonteeltaan syrjäänvetäytyvä ja sisäänpäin kääntyvä kuten aika monessa psykologisessa jännärissä, päähenkilöt kuvataan "omituisiksi" omassa maailmassaan, niin myös tässä kirjassa. Kun Miia on sairauslomalla hän palaa takaisin lapsuudenmaisemiinsa ja pitää psykiatrille päiväkirjaa jossa hän kertoo esiinnousevisa muistoista. Miia on kotipaikassaan ilman mitään teknisiä apuvälineitä, ei ole tietokonetta ja kun vielä matkapuhelinkin unohtuu kotiin hän on lähes luonnon armoilla.

Monia polkuja avautuu pikkuhiljaa Miian asettua paikoilleen synnyinseudulleen. Kotitalo on ollut kauan tyhjillään, mutta koska se on tuttu sinne asettautuminen onnistuu hyvin, eikä tarvitse kauaa odotella kunnes alkaa tapahtumaan. Miian paluu on laittu merkille ja häntä seurataankin lupiinipeltojen suojasta, mutta kuka? Tämä seuraaja ei jätä Miiaa rauhaa vaan hän lähestyy hetki hetkeltä lähemmäksi Miiaa ja häntä itseensä. Lukijalle tarjotaan pala palalta vihjeitä kuka voisi olla tämä piinaava stalkkeri, ja kuten kävi minulle tuli yllätyksenä kirjan loppu. Potentiaalisia syyllisiä tuntuu olevan lähes kaikki ja kaikilla jonkinlainen motiivikin.

Kirjassa kerrotaan välillä hyvinkin tarkasti päähenkilön tekemisiä, se ei sinänsä haittaa lukemista enkä näe, että näin pikkutarkka kerronta haittaisi tarinan kulkuakaan, se jotenkin sopi siihen ja loi kirjaan enemmän sellaista "mystisyyttä". Tarina sijoittuu fiktiiviseen paikkakuntaan nimeltään Nopola, joka löytyy jostain päin Pohjanmaata. Tarinan olisi voinut sijoittaa hyvin oikeaan maailmaan jolloin siitä olisi tullut realistisempi. Toki jos kirjailija haluaa rakentaa ympärilleen ja mahdollisille muille kirjoille alustan jolle hän sijoittaa jatkossakin tarinansa on fiktiivinen maailma erittäin suotuisa vaihtoehto. Fiktiivinen paikkakunta antaa myös mahdollisuuden leikitellä kaikella sillä mitä paikkakunnalla on, siellä voi olla vaikka mitä, mielenkiintoisia henkilöitä, kylähulluja joita ei välttämättä oikeasta paikasta löytyisi.

Kirjassa seurataan päähenkilön elämää kymmenen päivän ajan, jokainen päivä on oma osansa kirjassa. Mikä sitten loppujen lopuksi ajoi Miian "hulluksi", se selviää myös kirjassa, osa syy on lapsuudessa koetut traumat joista päähenkilö syyttää itseään. Takana oli kuitenkin myös perheen uskonnolliset tukahduttavat ilmapiirit.

Mielenkiintoinen kirja, mielenkiintoiselta uudelta kirjoittajalta.

Myös kustantaja on uusi alalla ja jotenkin sen huomaa kirjassa. Kun sain kirjan käteeni se tuntui vanhalta. Kirjan kannessa olisi voinut käyttää enemmän aikaa. Itse Marketiimin logo kannessa tuntuu vain lätköistyltä siihen, se on suoraan otettu jostain tekstinkäsittelyohjelman ilmaisfonteista. Muutenkin kirjan koko ei miellyttänyt minua kaikkine taittoineen. Teksti alkoi kovin ylhäältä kirjansivulla. Ihan normaalilla kirja-asettelulla joita läheskaikissa kirjoissa on olisi tästä saatu näppärä kirja, ja kun vielä olisi jaksettu panostaa kanteen olisi paketti täydellinen. Itse tarinaa tokikaan kirjan ulkoiset ominaisuudet ei heikennä mutta jatkossa varmaan nämäkin asiat paranee.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El...

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru...

Jaakko Melentjeff - Hukkuneet

Jaakko Melentjeff Hukkuneet Atena, 2017 Vahva esikoisdekkari Jaakko Melentjeff edustaa uutta, nousevaa suomalaista dekkaripolvea. Hänen esikoidekkarinsa Hukkuneet tapahtumat sijoittuvat laajalle alueelle Pohjoimaissa, eli viitteitä kansainväliseen hakuisuuteen on havaittavissa. Olen monesti kaivannut kirjoittaessani suomalaisista dekkareista, että miksi niissä ei ole yritystä kansainvälisyyteen, mutta nyt on. Melentjeffin dekkari Hukkuneet on juuri sellainen, jolta voi odottaa jonkinmoinsta läpimurtoa ainakin Pohjoismaissa. Melentjeff on onnistunut kirjoittamaan kansainväliselläkin tasolla mitattuna kelpo trillerin, hänen tyylinsä kirjoittaa tarjoaa sellaisen koukun johon jää kiinni, ja vaikka osittain kirjan juoni osoittautuu erittäin monisäikeiseksi ja henkilögalleria monipäiseksi pysyy Melentjeffin dekkari kuosissa erittäin hyvin, eikä sen vetovoima päästä otteestaan. Onko sitten jatkoa luvassa Hukkuneille? Toivottavasti on, koska kirjailijan luoma henkilöga...