Siirry pääsisältöön

Seppo Uolama - Kahdesti alasammuttu - Lentomestari Pauli Lehtonen


"Pauli Lehtonen (1921–1996) aloitti lentämisen Suomen ilmapuolustusliiton kurssilla kesällä 1939. Lentosotakoulusta valmistuttuaan hänet komennettiin Lentolaivue 28:aan, jolla oli kalustonaan Morane-hävittäjät. Jatkosodan alussa ”Pali” joutui tiedustelukoneen suojauslennolla ilmatorjunnan alasampumaksi. Pakkolasku ja paluu jalkapatikassa vihollisen hallussa olevalta alueelta oli raskas ja vaarallinen koettelemus. Vuoden 1943 alussa kokeneita ohjaajia siirrettiin Lentorykmentti 4:ään, joka oli saamassa uutta kalustoa. Pali lensi Pommituslentolaivue 48:ssa Blenheim-, DB-3- ja Pe-2 -pommituskoneilla.
Kesän 1944 tiedustelulennot venäläisvalmisteisella Petljakov Pe-2:lla Karjalan kannaksella olivat raskaita ja vaarallisia. Lehtonen ammuttiin toistamiseen alas Talissa ja matalasta hyppykorkeudesta johtuen hän selvisi ainoana hengissä lievin palovammoin. Miehistön menetys oli Palille raskas taakka, ja tapaus painoi hänen mieltään koko elämän ajan.
Sodan jälkeen lentämisen kaipuu oli suuri ja Pauli Lehtonen hyväksyttiin vakinaiseen palvelukseen kesäkuussa 1947. Syksyllä 1949 hän siirtyi koelentäjäksi Lentovarikolle Tampereelle. Palilla oli merkittävä rooli muun muassa Vihuri- ja Tuuli III -koneiden koelennoissa. Hänen kokemukselleen oli myös käyttöä lennonopettajana niin Ilmavoimissa kuin siviilissäkin. Pali tunnettiin myös taitavana näytöslentäjänä.
Pauli Lehtosen pitkä ja monipuolinen ura lentäjänä sodan ja rauhan aikana ansaitsee tulla kerrotuksi.
Kirjan kuvituksena on 185 mustavalko- ja 16 sota-aikaista värivalokuvaa."

Pauli "Pali" Henrik Lehtonen syntyi 16.7.1921, hänen oli perheen toiseksi vanhin lapsi, isä Paavon ja äiti Annan perheessä. Pauli kävi kansakoulun Nokialla, jonka jälkeen hän valmistui Tampereelta metallilinjalta vuonna 1936, samoihin aikoihin hän kiinnostui lentämisestä ja lentäminen vei hänet mennessään.

Kesällä 1944 Lehtonen lensi Pe-2 konetta kun hänet ammuttiin alas, häne pelastui laskuvarjolla. Jatkosodan aikaa hänet ammuttiin myös alas, tällöin hän joutui maajoukkojen yllätetyksi, myös tällöin Lehtonen pelastui. Mutta alasampumiset jättivät leiman Lehtosen elämään ja hän ei koskaan selvinnyt täysin henkisesti hetkistä kun hänet ammuttiin alas taivaalta, fyysisesti hän selvisi vähällä.

Kirja sisältää monipuolisen tiedon yhdestä sota-ajan unohdetuista legendoista, mutta nyt Lehtosen lentoura on laitettu hienosti kansien väliin. Kirjassa on paljon upeita mustavalkokuvia, ja tietoa kirjaan on kerätty lukuisista asiakirjoista ja käytetty kirjallisuutta laaja-alaisesti.

Kun Lehtonen palasi siviilielämään odotti häntä uusi haaste, hän oli kouluttautunut mutta ei harjoittanut ammattiaan, mutta pakko oli töitä tehdä, koska Irja-vaimo ja tytär Aila ja koko perhe tarvitsi elannon. Perheeseen syntyi 1945 poika, Juhani ja lokakuussa 1946 Osmo, mutta vaikka perhe-elämä oli haluttua muutosta niin palava halu lentämiseen kyti edelleen Paulin sydämessä. 1947 Lehtonen palasi lentokoneen ohjaimin, aluksi toisen lentäjän kanssa. Uransa aikana Pauli lensi niin matkustajalentoja, lentonäytöksiä kuin myös sotakonetta

Seppo Uolamon kirja Kahdesti alasammuttu on yksi lisä Suomen sotahistoriaan, siitä ei ole liiemmin kerrottu näin yksityiskohtaisesti ja lentomestari Pauli Lehtonen on oman elämänkertansa suomalaisessa sotahistoriassa ansainnut. Onneksi on olemassa näitä pienempiä kustantamoita jotka ovat erikoistuneet tiettyyn kirjallisuuteen ja osaavat laittaa resurssinsa oikeaan kohtaan tuodakseen markkinoille kirjoja jotka ilman näitä kustantamoita olisi jäänyt julkaisematta.

Jouluhan on nyt yleensä ollut dekkareiden ja sotarkirjallisuuksien myyntiaikaa ja toivotaan että myös tämä kirja löytyy monen lahjasta. Ainakin tämä on hyvää materiaalia Suomen sotaharrastajille, ja muutenkin historiasta kiinnostuneille.


Kahdesti alasammuttu - Lentomestari Pauli Lehtonen
Kirjoittanut: Seppo Uolamo
Koala-kustannus, 2014
ISBN: 978 - 952 - 229 - 148 -6

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El...

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru...

Jaakko Melentjeff - Hukkuneet

Jaakko Melentjeff Hukkuneet Atena, 2017 Vahva esikoisdekkari Jaakko Melentjeff edustaa uutta, nousevaa suomalaista dekkaripolvea. Hänen esikoidekkarinsa Hukkuneet tapahtumat sijoittuvat laajalle alueelle Pohjoimaissa, eli viitteitä kansainväliseen hakuisuuteen on havaittavissa. Olen monesti kaivannut kirjoittaessani suomalaisista dekkareista, että miksi niissä ei ole yritystä kansainvälisyyteen, mutta nyt on. Melentjeffin dekkari Hukkuneet on juuri sellainen, jolta voi odottaa jonkinmoinsta läpimurtoa ainakin Pohjoismaissa. Melentjeff on onnistunut kirjoittamaan kansainväliselläkin tasolla mitattuna kelpo trillerin, hänen tyylinsä kirjoittaa tarjoaa sellaisen koukun johon jää kiinni, ja vaikka osittain kirjan juoni osoittautuu erittäin monisäikeiseksi ja henkilögalleria monipäiseksi pysyy Melentjeffin dekkari kuosissa erittäin hyvin, eikä sen vetovoima päästä otteestaan. Onko sitten jatkoa luvassa Hukkuneille? Toivottavasti on, koska kirjailijan luoma henkilöga...