Siirry pääsisältöön

Marko Hautala - Kuokkamummo


Kuokkamummo on Marko Hautalan Kuudes kirja ja ehdottomasti, Markon, tämän hetkisen ura parhain. Marko Hautala nousee kirjan myötä uransa huipulle, ja jos asiaa voisi katsella kansainvälisellä tasolla niin heippa Stephen King ja Dean Koontz, juoskaa lujaa sillä Marko Hautala tulee rytinällä kuokka kädessä.

Kuokkamummo on alunperin vaasalainen urbaanilegnda, jonka olemassa olosta tiedetään jotain, mutta ei tarpeeksi, mutta nyt vaasalainen Marko Hautala on kirjoittanut tarinan tästä luokkaa heiluttavasta mummosta, tarina voi olla totta, sen voi jokainen itse päättää kun on kirjan lukenut. Kirja kannattaa ehdottomasti lukea.

Hautala on onnistunut kirjoittamaan niin täysiverisen kauhuromaanin kuin vain voi tehdä. Ja parasta kauhuahan on se mitä ei näe, vaan sen tuntee jossain tuolla syvällä ytimissä. Jo pelkästään kirjan kansi antaa hyvän kuvan mitä tuleman pitää, hiipivää kauhua, kauheaa mummoa. Kirja on vauhdikas, viihdyttävä, pelottavakin tietyllä tapaa.

Kirjassa Maisa aloittaa tutkimukset väitöskirjaansa varten ja kohteena on tietenkin tarinat jotka koskevat Kuokkamummoa, mutta kun tarpeeksi syvältä kaivelee ja toisten asioihin sotkeutuu niin hän ei voi aavistaa millaisen tapahtumaketjun hän laukaisee. Sagal Yusuf on yksi tarinan päähenkilöistä, joka on mukana niinsanotussa Kuokkamummokultissa. Takautumat joita kirjassa on, tuovat lisäväriä ja syvennystä tarinaan ja ne on osittain yksi kauhun lisäämistapa.

Kirjan ehkä mielenkiintoisin ja muistettavin hahmo kaikkien muiden ohella on Kalastaja, joka yrittää pitää uteliaat poissa von Bondorffien huvilalta. Kalastaja uistelee pääasissa kaloja, mutta myös koiria ja ihmisiä unohtamatta. Kuin myös näissä Kalastajan tapauksissa, niin muissakin Hautala on osannut kertoa hienosti kauhuasioita fiilispohjalta, miten sen tuntee, ei miten sen näkee.

Varmaan jokaisen meidän kotipitäjässä on hahmo tai hahmoja, joista voisi kirjoittaa kirjan, ja jokainen voi keksiä sellaisia itsekin ihan kadulla kulkevista ihmisistä, joita näkee päivittäin. Mulle itselle tälläisiä hahmoja on mm. Arpamies, joka joka päivä käy ostamassa R-kioskilta arvan, valkohanskamies, mies joka kulkee aina valkoiset hanskat kädessä, tosin häntä ei ole nyt näkynyt hetkeen, sitten on kyyrypappa, joka potkuttelee rollaattorilla selkäkyyryssä, unohtamatta tietenkään pillipiiparia joka aina kesäisin sulostuttaa meitä naapuritalon terassilla pillimusiikilla. Nämäkin voi olla joskus ns. urbaanilegendoja, jotka on olemassa mutta niiden olemassa oloa ei moni tiedä.

Marko Hautala on tehnyt viime vuosien kauheimman kirjan ja seuraavalle Hautalan kirjalle on erittäin suuret odotukset, voi vielä laittaa paremmaksi?

Ellei Kuokkamummo valloita Amerikkaa, niin vika on heissä, ei Hautalassa.



"Te mietitte, mitä Kuokkamummo tekee. Kuokkamummo tappaa lapsia. Se on vanha kuin meri ja taivas. Se hiipii rantametsissä ja niiden isojen kivien välissä ja kaatuneiden puiden takana. Paljain laihoin varpain se menee kuin minkki. Ja jokainen, joka käy sen talon pihalla ilman lupaa, joko kuolee tai tulee hulluksi. Se odottaa, että joku liikaa kiroillut jää joukosta jälkeen, kuselle tai tekstaamaan tai katsomaan perhosta tai pelastamaan linnunpoikaa. Se odottaa, että sille käännetään selkä. Se humauttaa kuokan lapaluiden väliin niin, että ilmat menee pihalle ja jaloista häviää tunto."

Marko Hautalan teokset:

2014 Kuokkamummo
2013 Unikoira
2011 Torajyvät
2009 Käärinliinat
2008 Itsevalaisevat
2002 Kirottu maa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu