Siirry pääsisältöön

Matti Hako (toim.) - Kansanomainen lääkintätietous

 



Matti Hako (toim.)
Kansanomainen lääkintätietous
SKS, 2023

Alunperin 1957 ilmestynyt Kansanomainen lääkintätietous on saanut viidennen painoksen. Kirja sisältää läpileikkauksen suomalaisesta tautikäsityksestä ja lääkintätietoudesta sekä parannustavoista. Kirjan sisältö on koottu Kansanrunousarkiston laajoista  kansanlääkintäkokoelmista. 

Kuten monet tämän tyyppiset teokset niin myös tämän sisältö on hyvin alueellista. Esimerkiksi jos jaetaan Suomi neljän pääilmansuunnan mukaan niin niistä jokaisesta löytyy samanlaisia uskomuksia kirjassa käsitellyistä aiheista. Länsi-Suomessa parannuskeinot ja uskomukset ovat samanlaisia kun taas sitten Pohjois-Suomessa ne voivat erota hyvinkin paljon länsisuomalaisesta tavasta. Yksi syy tähän on se, että tietous kulkee ensin talosta taloon, sitten kylästä kylään ja lopulta kunnasta kuntaan lähialueiden kesken. Mikään ei kuitenkaan ole väärin vaan uskomuksia eri luonnosta saatujen lääkeaineiden tehosta on monenlaisia ja lääketiede ei niitä voi vahvistaa mutta ihmisten välillä kulkeva tietous ja kokemus taas antaa niille oman vahvistuksen ja tehoamisen.

Kirjan lopusta löytyy hakemisto josta voi etsiä haluamansa oireen/taudin ja selata kirjaa siltä kohdalta ja tutustua eri paikkakunnilta kerättyjen uskomusten tapoihin.

Esimerkiksi Muuruvedellä on uskottu, että hammassärkyä ei tule lainkaan jos laittaa sukan ja kengän ensin vasempaan jalkaan. Kun taas Saarijärvellä on uskottu, jos leikkaa joka perjantai sormistaan kynnet niin ei hampaita pakota koskaan. 

Kirjassa on paljon mielenkiintoisia uskomuksia joita jokainen voi omalla vastuullaan kokeilla mutta oletan että aivan kaikki nämä eivät tule toimimaan esimerkiksi tuossa yläpuolella mainitut hammassärkyyn liittyvät. Toki jos uskoo vahvasti tehtyään "rituaalit" niin voihan ne auttaa mutta itse kipua ne ei vie kokonaan pois.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu