Matti Hako (toim.)
Kansanomainen lääkintätietous
SKS, 2023
Alunperin 1957 ilmestynyt Kansanomainen lääkintätietous on saanut viidennen painoksen. Kirja sisältää läpileikkauksen suomalaisesta tautikäsityksestä ja lääkintätietoudesta sekä parannustavoista. Kirjan sisältö on koottu Kansanrunousarkiston laajoista kansanlääkintäkokoelmista.
Kuten monet tämän tyyppiset teokset niin myös tämän sisältö on hyvin alueellista. Esimerkiksi jos jaetaan Suomi neljän pääilmansuunnan mukaan niin niistä jokaisesta löytyy samanlaisia uskomuksia kirjassa käsitellyistä aiheista. Länsi-Suomessa parannuskeinot ja uskomukset ovat samanlaisia kun taas sitten Pohjois-Suomessa ne voivat erota hyvinkin paljon länsisuomalaisesta tavasta. Yksi syy tähän on se, että tietous kulkee ensin talosta taloon, sitten kylästä kylään ja lopulta kunnasta kuntaan lähialueiden kesken. Mikään ei kuitenkaan ole väärin vaan uskomuksia eri luonnosta saatujen lääkeaineiden tehosta on monenlaisia ja lääketiede ei niitä voi vahvistaa mutta ihmisten välillä kulkeva tietous ja kokemus taas antaa niille oman vahvistuksen ja tehoamisen.
Kirjan lopusta löytyy hakemisto josta voi etsiä haluamansa oireen/taudin ja selata kirjaa siltä kohdalta ja tutustua eri paikkakunnilta kerättyjen uskomusten tapoihin.
Esimerkiksi Muuruvedellä on uskottu, että hammassärkyä ei tule lainkaan jos laittaa sukan ja kengän ensin vasempaan jalkaan. Kun taas Saarijärvellä on uskottu, jos leikkaa joka perjantai sormistaan kynnet niin ei hampaita pakota koskaan.
Kirjassa on paljon mielenkiintoisia uskomuksia joita jokainen voi omalla vastuullaan kokeilla mutta oletan että aivan kaikki nämä eivät tule toimimaan esimerkiksi tuossa yläpuolella mainitut hammassärkyyn liittyvät. Toki jos uskoo vahvasti tehtyään "rituaalit" niin voihan ne auttaa mutta itse kipua ne ei vie kokonaan pois.
Kommentit
Lähetä kommentti