Siirry pääsisältöön

Per Faxneld - Uhripuu

 


PER FAXNELD
Uhripuu
Haamu, 2022

1700- ja 1800 -luvuille sijoittuvat lyhyet kauhutarinat iskevät todella lujaa lukijaan. Neljäkymmentäneljä kansangoottilaista kertomusta kuten kirjassa kerrotaan. Pituudeltaan nämä ovat keskimäärin kolmen sivunpituisia ja ehkä juuri siksi ne iskevät mieliin niin vahvasti. Kirjailija on hyvin tarkasti miettinyt jokaisen lauseen ja mihin kohtaan tarinaan hän iskee sen elementin jolla vangitsee tai jopa pelottaa lukijan ja siinä ruotsalainen Per Faxneld on onnistunut todella hyvin. Lyhyiden tarinoiden lukeminen oli yhtä nautintoa ensimmäisestä aina sinne viimeiseen saakka.

Olen lukenut paljon suomalaista mytologiaa, kansanuskomuskertomuksia, noitakirjoja jne. Monet kirjan tarinoista oli tuttuja ja oletankin että näiden tarinoiden pohjana on hyvin vahvasti kirjailijan oma kiinnostus aiheeseen. Kirjailija Per Faxneld on minulle tuntematon ja tämä olikin ensimmäinen suomennos hänen teoksistaan ja todellakin toivon, että ei viimeinen. Haamu Kustannus on jälleen onnistunut julkaisemaan kirjan joka on yhtäaikaa hyvin miellyttävä lukea ja myös pelottava.

Useat Suomessakin kerätyt suusta suuhun kulkeneet tarinat eriskummalisista tapahtumista, noituudesta tai pirunkaupoista ovat tapahtuneet maalaisyhteisöissä. Niin myös tässä kirjassa. Faxneld on käyttänyt loistavalla tavalla vanhoja esim. noitaoikeudenkäyntitietoja tai kylähuhuja tarinoiden pohjana ja luonut niiden oheen tvistiksi jotain uutta ja pelottavaa.

Suomessa novellikirjat ovat toisaalta harvinaisuus ja kustantamoille hankala myydä tai tehdä tulosta. Mutta kun löytyy jotain tällaista kuten Uhripuu jonka teema on eheä kokonaisuus, se on oikeasti kauhua ja ne tarinat ovat voineet oikeasti tapahtua joskus yli sata vuotta sitten niin siinä on muutamia hyviä keinoja myydä kirjaa. Suomessa on hyvin vähän kirjailijoita, jotka osaavat kirjoittaa kauhua niin hyvin että ne iskevät lukijan pään sisälle. Yhtään enempää heitä mainostamatta, mies ja nainen, tarvitaan tukea länsinaapurista tuomaan todellista kauhua suomalaisten luettavaksi.

Kiitos Haamu tästä upeasta kauhukulttuurillisesta julkaisusta, joka on pitkiin aikoihin parhaimpia kokonaisuuksia mitä kauhugenressä on julkaistu.

Stort tack till den svenska skräckkungen Per Faxneld.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru