Antonio Iturbe
Auschwitzin kirjastonhoitaja
Like, 2021
Kirjallisuudessa erinäiset teemat esiintyvät vuosittain hyvin voimakkaasti. Nyt muutaman vuoden ajan ollaan eletty vahvaa elämäkertakirjallisuuden vuosia niin siinä rinnalla nostaa päätään myös hyvin vahvasti kertomukset Auschwitzin muurien sisällä tapahtuneista asioista. Paljon on varmaan vielä kerrottavaa noiden seinien sisäpuolilta, niin fiktiivistä kuin myös faktakirjallisuutta jollaiseen tämä Antonio Iturben mainio teos Auschwitzin kirjastonhoitaja lukeutuu.
Kirja on tosikertomus Dita Krause nimisestä naisesta, joka todellisessa elämässä hoiti Auschwitzin salaista muutaman kirjan kirjastoa. Dita teki työn henkensä uhalla, koska mikäli natsit olisivat saaneet hänen hallustaan kirjoja olisi Dita menettänyt henkensä. Natsien yksi pelko oli, että kirjat tekevät vangeista liian viisaita, sen vuoksi ne olivat kiellettyjä ja hyvin arka asia leirillä.
Kun Dita saa Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä, sektorilla BIIb, parakissa 31 juutalaiselta parakkipäällikkö Fredy Hirschiltä toimeksiannon suojella salaista kirjastoa ottaa Dita tämän hyvin arvokkaan tehtävän vastaan samalla asettaen itsensä hyvin vaaralliseen tilanteeseen. Jo kirjan ensimmäisiltä sivuilta saakka käy ilmi kuinka vaarallisesta työstä on kyse. Parakkiin tehdään kesken oppitunnin tarkastus ja Dita saa työn ja tuskan kautta pidettyä kirjat piilossa niin ettei natsit niitä löydä tuntee myös Dita, että hän pystyy tähän työhön vaikka hänelle siitä varoitetaan.
Iturbe on loihtinut jännittävän ja elämänmyönteisen tarinat keskitysleirin tapahtumista. Vaikka tarina välillä on täynnä epätoivoa, piilee sen takana kuitenkin sinne joutuneiden ihmisten yhteisöllisyys ja se toivo, että ehkä täältä joskus pääsee pois vaikka hyvin epätodennäköiseltä se välillä tuntuukin kun "helvetintulet" leimuavat 24 tuntia päivässä ja ne tutut ja tuntemattomat hahmot häviävät ympäriltä johonkin.
Kommentit
Lähetä kommentti